Rabu, 28 Februari 2007

Subplot: Amboii! Amboii! Amboii!

Salaam..
MSCC7T macam 'titanic' dan saya adalah salah seorg crew di dlmnya!.. dlm ertikata lain, saya terlibat utk memastikan setiap artis menyanyi dgn iringan minus-one lagu yg betul mengikut giliran masing2 sebelum semuanya karam!.. sila rujuk laporan lengkap MSCC7T dr akhbar/majalah hiburan tanahair dlm masa terdekat ini coz saya tidak akan komen apa2. Apa yg hendak saya kongsikan di sini ialah pengalaman yg saya alami semasa membantu abg azmi [soundman] & PR2 artis kat sound control table dlm 2 acara persembahan nyanyian artis2 tersohor & baru tanahair kita di bumi Terengganu!
24feb'07 [9pm] - Konsert Terbuka di Dataran Shahbandar, KT
Dataran ini berdekatan persisiran pantai di kawasan terbuka, maka bayu laut memang menghembus lembut & nyaman ke arah kami [sound crews, PR & ajami] & nasib baik hari tak hujan! Padat! Manusia yg datang sangat ramai! Bayangkan spt banjiran penonton di Dataran Merdeka! Lokasi kami mengadap pentas, dimana seolah-olah sebuah pulau dikelilingi oleh lautan manusia. Tugas utama saya ialah membantu PR2 artis utk berkomunikasi dgn abg azmi iaitu lagu cd minus-one no# berapa yg hendak dinyanyikan oleh artis mereka. Ada juga artis yg datang tanpa PR, maka saya akan mengambil sendiri cd minus-one dr mereka dan bertanggungjawab 100% utk memastikan lagu yg mereka hendak nyanyikan adalah betul.
Tapi manusia hanya mampu merancang & Tuhan jua yg menentukan kerana ada artis yg tidak sempat utk membuat persembahan coz kesuntukan masa dimana apabila jam mencecah 12mlm, persembahan mesti diberhentikan utk menghormati peraturan di Terengganu. Saya tahu ada artis & PR yg mungkin terkilan coz tidak dpt menghiburkan penonton yg melimpah-ruah di sekitar depan, belakang, kiri & kanan pentas! Pertukaran last-minute dr susunan running-order asal di segmen2 terakhir persembahan sudah saya jangkakan. Apa yg mampu saya lakukan ialah bersedia utk menerima arahan sebarang pertukaran dr zalifah, rakan setugas di belakang pentas yg menguruskan giliran artis melalui walkie-talkie shj. Manakala kak ziana & sham, 2 org lagi krew kami menjadi runner memanggil artis di tempat duduk yg akan menyanyi.
zalifah: ajami masuk! tukar! next ialah artis A, lepas tu G, lepas tu W, over!
ajami: lepas tu? sapa lagi? ni ada kurang 10 minit jer! berderet artis belum nyanyi lagik! over!
zalifah: kau tunggu jer! aku tak sure artis mana yg akan perform! tunggu azwan cakap! over!
Saya segera menyusun semula cd mengikut turutan artis A, G, W [dah tak ikut running order asal] Tiba-tiba..
zalifah: ajami masuk! masuk!
ajami: ya! ya!
zalifah: dah! dah! tutup kedai! ulang-suara! tutup kedai! lepas artis A nyanyi, semua artis keluar utk persembahan penutup! over!
ajami: wokey! overrr!
Lebih kurang macam tulah komunikasi kami melalui walkie-talkie yg penonton tidak tahu betapa kekalutan kecil di penghujung persembahan. Saya teruja dgn pengalaman pertama menguruskan cd minus-one di konsert terbuka sebegini coz di tahun2 seblm hanya persembahan Mlm Gala shj yg dijalankan dlm ballroom hotel. Berikut ialah gambar2 di konsert tsb:
pentas dgn lampu lip-lap!

abg azmi (soundman) & ajami - rehearsal 3pm tangan abg azmi menggodam audio-mixer kertas A4 conteng2 [running order asal] giliran artis menyanyi
cd minus-one yg tersusun kemas
[sebelum bertaburan coz tak ikut running order asal]
ribuan penonton - depan pentas

25feb'07 [9pm] - Malam Gala MSCC7T di Ulik Mayang Ballroom, Kelab Tk.Warisan, KT

Persembahan di dlm ballroom lebih terkawal coz semuanya dalam kawasan yg tertutup & tetamu duduk di meja makan masing2. Ya! Sekali pandang memang macam near perfect! Tetapi tetamu tidak tahu betapa kerenahnya di belakang pentas! Bagaimana dgn majlis makan malam itu sendiri pulak? Saya no komenlah.. sila rujuk akhbar/majalah hiburan! Cuma pertukaran last minute kali ini bukan di hujung2 segmen tetapi di blok pertama persembahan susunan artis sudah sedikit kecoh. Namun saya, zalifah & rose.suci tetap cool jer!
Keutamaan giliran diberikan kpd artis yg belum membuat persembahan pd konsert terbuka di Dataran Shahbandar. Jadi tukang jaga cd minus-one acara sebegini saya perlu cepat bertindak dan jangan leka. Walkie-talkie antara saya-zalifah-rose.suci adalah tunggak utk memastikan kelancaran majlis [walaupun..] Fyi, kami semua bukan crew profesional spt mana2 produksi yg sememangnya pekerja event sebesar ini. Kami hanyalah kawan2 rapat azwan yg secara suka-rela membantunya ikhlas atas dasar kawan.
Kesimpulannya, adakah kami bangga dgn hasil-kerja kami? Ya!.. Puas? Ya jugak!.. Mahu join lagi di tahun2 akan datang? Mmm, saya rasa tak dah kot!.. Kontroversi? Sudah pasti! Kedua-dua acara persembahan itu spt konsert/dinner-show dlm 'titanic' yg berjaya menghiburkan penumpang2 kapal sementara air semakin banyak membanjiri buntut kapal yg bocor sebelum karam secara perlahan-lahan! Amboii! Amboii! Amboii! Laserrr!.. Berikut ialah gambar2 di Mlm Gala tsb:

abg azmi [dgn muka serius] & ajami [dgn muka tak mandi] finale artis2 [yg masih tinggal?] - Mlm Gala MSCC7T zalifah [floor-manager/f&b manager/crews taiko

/tukang pujuk artis & pemberita/dan sebagainya!..]

ajami [back-up kpd zalifah]

buah tangan dr DBI yg kasi masa rehearsal Dataran Shahbandar - tq doc!

McGuffin!

'mentor' & 'protege' kat prebiu Mukhsin 27feb'07@GSC.MidVallley
Salaam.. Next posting sebenarnya ialah psl Mesra Sokmo Cit Cat 7 Terengganu & rebiu Puaka Tebing Biru yg terbengkalai, demi memenuhi permintaan sdra osman ali.. (luv ur work bro!) Saya akan rebiu Mukhsin kemudian2 ya!.. sbg mukadimah yg terfikir dlm kepala otak saya utk mempromosikannya ialah dgn meng-copypaste dr wikipedia berikut:
A MacGuffin (sometimes McGuffin or Maguffin) is a plot device that motivates the characters and advances the story, but has little other relevance to the story. Dlm bahasa Melayu mudah, ia ialah 'sesuatu' yg tidak perlu diterangkan secara lengkap atau spt tiada keperluan utk dihuraikan dgn lanjut (exposition) TETAPI sangat penting utk 'menggerakkan' naratif sesuatu penceritaan, spt muka saya yg tidak sehensem brat pitt! atau secantik mr.manager TETAPI sgt penting utk mengambil gambar IC/passport!
Jangan konpius dgn McDonald ok! and btw sebenarnya yasmin ahmad sudah lama tahu apakah makna 'McGuffin' seblm saya tahu!

Isnin, 19 Februari 2007

Bual Santai: Anda nak cakap apa-apa?.. Cakaplah!

Salaam..

Hari ni saya terpikir plak satu mende yg saya buat secara tak sengaja 2 minggu yg lepas iaitu Bual Santai Ajami & Bade (pt.1 & pt.2) yg sgt amatur itu.. dipendekkan cerita, tukang gambar rakaman tsb telah mencadangkn supaya saya membeli sendiri dvd kosong utk rakaman seterusnya (masa tu tak terpikir pun nak buat nx interbiu).. lalu dia mengajak saya utk ke Low Yat (syurga segala-bagai gajet-majet canggih) utk menemaninya men-survey & membeli beberapa keperluan utk perniagaan Zoelkash fotografi & video editing - wedding/events dimana dia usahakan dgn rakan-kongsinya.. (sempat aku promosi!)

Nak dipendekkan lagi cerita (pendek ker nih?) saya telah 'teracun' utk membeli sendiri handycam SONY DCR-DVD755E yg sebijik sama brand dgn handycam yg dia miliki.. siap dpt extra segala-bagai cenderamata lagik!.. terimakasihlah kpd jurujual kedai yg sgt pandai 'menggoda' naluri saya utk membeli handycam itu akhirnya!.. juga saya terhutang budi kpd kawan saya itu coz cadangannya telah mencetuskan idea Bual Santai melalui youtube

Apakah Bual Santai?.. yg saya dpt katakan sekrg, ianya program blog-interview yg akan meng-interbiu berbagai-ragam personaliti samada blogger, pengurus artis, dj radio, filmmaker, scriptwriter, producer, selebriti, fanatik, jurumekap, juruandam, juruselam, org kg, org pekan, budak2, org tua even kucing kt rumah mak mertua saya!.. dlm ertikata lain, siapa saja atau apa saja yg boleh berkomunikasi unscripted ..janji, konsepnya santai.. tak kiralah samada org tu camera-shy or not, janji dia sanggup di-interbiu..

tagline: "Anda nak cakap apa-apa?.. Cakaplah!"

*sila cadangkan diri & pendapat anda kat komen sekiranya mau!

Bual Santai Ajami & Bade - pt.2

reposted: 19/2/07

Ok. Ini ialah pt.2 (last) yg dpt saya editkan dimana sebhgn besarnya terpaksa dibuang coz tukang gambar amatur saya sebok plak bersembang dgn awek TU sampai dah tak dgr apakejadahnya yg saya & Bade bualkan? qah! qah! qah!.. next? saya & tukang gambar cuba utk berbual dgn org lain plak.. InsyaAllah. Kpd mana2 pengarah atau penulis skrip filem/tv yg nak berbual dgn kami, sila e-mail to bicaraskrip@gmail.com kat mana? selain kat pejabat, lokasi penggambaran, kedai mamak apatah lagi di coffee-hse hotel 5* ya-amatz dialu2kan! demand-lah plak! huhu!.. bil? koranglah belanja beb!..

*kredit: Bade, Gaya, Ira Fazir, Anita & Ve

*pautan: Bual Santai Ajami & Bade - pt.1

Jumaat, 16 Februari 2007

Apa Korang Kata?

Ini cerapan dr babak intro skrip sulung saya. Diminta anda utk memberikan sebarang komen. Terima kasih.

TUNJANG SA'ADAH
FADE IN:
INT. RUMAH TAJUDIN/BILIK TIDUR BAWAH - DAY
SUPERIMPOSE: JULAI 2005
Fokus ke sebuah gambar besar di dinding, sepasang pengantin dan seorang budak lelaki duduk di tepi katil di bilik pengantin. Pakaian pengantin songket tradisional.
Fokus beralih ke sebuah lagi gambar yang lebih kecil di atas meja solek, juga sepasang pengantin sahaja dimana pengantin lelaki yang sama tetapi pengantin perempuan yang berbeza. Pakaian pengantin ala Inggeris moden dimana pengantin perempuan memakai gaun warna putih susu.
Kelihatan TAJUDIN ABDULLAH (35), seorang lelaki Cina Muslim terbaring kaku di atas katil. Sesekali matanya berkedip memandang sayu ke syiling.
Di sisi Tajudin nampak sebuah peralatan sokongan pernafasan bersambung ke mulutnya dan bekalan perubatan yang berselirat di tangannya. Tajudin ialah pengantin lelaki dalam kedua-dua gambar tadi.
Fokus beralih ke pintu bilik yang terkuak sedikit. Dari luar kedengaran suara beberapa orang yang kedengaran samar-samar sedang bertengkar.
Tiba-tiba tangan seseorang yang tidak pasti siapa bergegas membuka pintu dari luar.
TAJUDIN’s P.O.V -- Seseorang dengan pantas menekup mukanya dengan sesuatu berwarna kebiruan. Pandangannya beransur kelam dan akhirnya gelap.
FADE TO BLACK.
FADE IN:
EXT. KAWASAN PERUMAHAN TERES - NIGHT
SUPERIMPOSE: DISEMBER 2004
Fokus ke sebuah rumah teres lot hujung, rumah Tajudin dalam suasana majlis tahlil. Papantanda hiasan di peti surat pagar terukir nama VILLA TAJUDIN & SALIMA. Kelihatan banyak kereta diletakkan di luar dan dalam halaman rumah. Kedengaran sayup-sayup suara orang ramai dari dalam rumah membaca surah Yassin.
SA’ADAH (V.O.)
Kematiannya seolah-olah menguburkan sama hidupku. Tak kusangka, ajalnya juga melahirkan cinta teragungku pada tinggalannya. Namun semuanya tamat dalam bauran ironi, sedih dan gembira.

DISSOLVE TO:
INT. RUMAH TAJUDIN/RUANG TAMU - NIGHT
Kelihatan jelas di dinding utama ruang tamu, dua buah gambar bersaiz besar tergantung bersebelahan. Sebuah gambar perkahwinan sepasang pengantin dan sebuah lagi gambar tiga beranak di hadapan sebuah restoren makanan segera HOTDOG 1901. Tajudin ada di dalam kedua-dua gambar. Kelihatan LELAKI-LELAKI DEWASA berpakaian seperti ke surau sedang membaca ayat terakhir surah Yassin. Di satu sudut, Tajudin tersedu-sedan menghabiskan bacaannya sambil sesekali mengesat airmata. Anak lelakinya, ALIF (4) tidur berbantalkan peha kanannya.
DISSOLVE TO:
INT. RUMAH TAJUDIN/DAPUR - NIGHT
Kelihatan beberapa orang WANITA-WANITA DEWASA sedang sebok menyiapkan hidangan. MAK BADAR (60), ibu Tajudin iaitu seorang wanita Cina Muslim duduk bersandar memerhatikan dengan wajah sayu dan keletihan. SA’ADAH (33), orang gaji Tajudin seakan ketua mengarahkan itu dan ini pada wanita-wanita itu.
MAK BADAR
Sa’adah, cuba kira berapa orang?

Sa’adah menjenguk ke ruang tamu mencongak.
SA’ADAH
Rasanya dalam 20 lebih. Cukup lauk ni.
MAK BADAR
Kain-kain batik arwah ada kau bungkus-bungkuskan?
SA’ADAH
Emm, adalah sehelai. Abang Din suruh simpan je.

Sa’adah mengambil sebungkus plastik besar dari dalam kabinet dapur bahagian bawah.
SA’ADAH
Ni ha, Abang Din beli yang baru 50 helai, suruh sedekahkan semua.
MAK BADAR
Tajudin! Tajudin!

(mengeluh dan sebak)
SA’ADAH
Salima makcik, arwah yang tak berapa suka pakai kain batik.
MAK BADAR
Sekarang, Tajudin yang beriya tak nak bagi sesiapa.

(pada diri sendiri)
Sa’adah mengangkat periuk nasi elektrik yang bersaiz besar dari atas meja kabinet lalu meletakkan di atas lantai. Kemudian dia mengacau-ngacau seperiuk besar gulai ikan masin yang sedang menggelegak di atas dapur gas. Sesekali Sa’adah mengelap peluh di dahi dengan lengan baju kurungnya. Mak Badar memerhatikan perlakuan Sa’adah sambil mengetap bibir menahan sebak.
MAK BADAR
Nasib baiklah kau ada Sa’adah. Huey Yen takkan datang majlis agama macam ni.
SA’ADAH
Tak apalah makcik, dah kerja saya. Lagipun malam ni Kak Yen kan ada makan malam Hari Krismas dengan keluarga Abang Andrew?

KAK ZITA (40), seorang jiran wanita India Muslim muncul di pintu dapur.
KAK ZITA
Assalamu’alaikum.
SEMUA WANITA
Wa’alaikumsalam.

Sa’adah menghampiri Kak Zita dan menariknya ke luar dapur.
CUT TO:
EXT. RUMAH TAJUDIN/LUAR DAPUR - NIGHT
SA’ADAH
Kak Zita, bila balik?
KAK ZITA
Kelmarin Tajudin ada sms akak masa kat Manchester, dia kata kanser payudara Salima tu makin teruk. Akak telefon balik, dapat cakap sendiri dengan Salima! Akak terus ambik flight balik cepat-cepat! Tak, tak sangka pulak--

Kak Zita mula teresak-esak tidak dapat meneruskan kata-kata.
SA’ADAH
--Kak Zita!
KAK ZITA
Akak terkilan sangat tak ... tak dapat tengok ... nak jumpa ...

(kelu lidah)
Sa’adah segera memeluk Kak Zita yang meraung.
SA’ADAH
Sabar kak, sabar! Mengucap banyak-banyak.

Sa’adah mengusap tangan Kak Zita yang semakin tenang.
SA’ADAH (cont’)
Macamana restoren baru kat sana?
KAK ZITA
Tunggu kelulusan lesen. Abang Musa uruskan semuanya. Resepi kau tu mat salih memang suka masa food test.
(mengesat airmata dan cuba tersenyum)
AMIN (25), seorang lelaki penjual ikan datang terhendap-hendap mendekati pintu pagar dapur sambil memegang sebungkusan ulam.
AMIN
Pst! Pst! Sa’adah!
KAK ZITA
Mmm, anak ikan--eh! abang ikan kau dah datang.

Sa’adah tersipu-sipu malu. Kak Zita beredar masuk ke dalam dapur.
SA’ADAH
Amin! Kenapa ikut belakang? Lelaki baca Yassin kat depan!
AMIN
Ish! Malulah. Baju, baju bau ikan. Ni, ulam raja, ulam ratu, ulam puteri macam, macam awak! Semua ada! Cukup? Cukup tak?

Amin menyerahkan bungkusan ulam.
SA’ADAH
Lebih dari cukup. Esok saya bayar--
AMIN
--Eh! Tak! Tak payah! Saya, saya sedekah! Awak, awak kan pelanggan tetap saya!

Mak Badar muncul di pintu dapur.
MAK BADAR
Sa’adah, nak hidang dah. Amin, masuklah makan dulu.
AMIN
Err, tak apalah makcik. Err, err, saya, saya tak baca Yassin tadi. Tak penting, saya tak penting. Saya nak pegi pasar borong dah ni. Nak, nak beli ikan jualan esok. Balik dulu ya makcik! Sa’adah!

Amin bergegas keluar sambil tersengih-sengih. Mak Badar berkerut dahi. Sa’adah tersenyum simpul.
DISSOLVE TO:
*hint: opening scene ini bertujuan sbg character introduction watak2 utama & pembantu dr segi perwatakan fizikal & speech pattern masing2. saya cuba utk 'membezakan' kesemuanya supaya tidak stereotype di antara satu sama lain. dlm waktu yg sama setiap situasi/exposition yg saya terangkan juga memberikan cadangan idea kpd pengarah/sinematografer/lighting/suntingan/props etc apabila hendak dishootkan nnti. walaubagaimanapun, ini hanyalah sebuah draf-skrip dimana apabila diproduksikan ia mungkin akan di rewrite oleh pengarah utk kesesuaian lokasi atau bajet. btw, ini hanyalah utk dramatv BUKAN filem ok! jadi sama2lah kita berdoa semoga skrip ini berjaya dibeli & saya boleh buat part-2 atau jadikan siri! huhu!

Ahad, 11 Februari 2007

Bual Santai Ajami & Bade - pt.1

Rakaman ini ialah pt.1, saya akan upload lagi pt.2 nanti. Sekrg tgh bercuti sakan dgn family kat Penang nih! Audionya agak kureeng skit.. TQ so much to Ira Fazir, Anita, Ve, Bade, Gaya, TU, Que, Awal, Nana, Sherry dan suma2lah krew Malaikat Maut. Juga terimakasih giler babs kpd Kash e.d. yg jd tukang tangkap gambar bidan terjun kuak lentang di sepanjang lawatan ke lokasi penggambaran Malaikat Maut pd 9 Feb '07 yg lalu.

Jumaat, 9 Februari 2007

Antara Blog & Goblok?

"Seronok baca apa orang tulis. Tapi orang seronok ke bila baca apa yang kita tulis?" ~sultanmuzaffar
Blog - A blog is a user-generated website where entries are made in journal style and displayed in a reverse chronological order. (wikipedia)
Goblok - tolol, sangat bodoh (Kamus Dewan 4th ed. ms.477)
***
Saya terpanggil utk menulis tajuk di atas w/pun sebenarnya rebiu Puaka Tebing Biru saya belum habis lagi. Entri terbaru blog sultanmuzaffar benar2 mencabar minda saya utk berkongsi pendapat mengenai blog & kegoblokan sesetengah manusia yg hangat diperkatakan akhir2 ini. Di luar sana, kecoh mengenai saman kpd bloggers. Di dlm internet segmen hiburan tanahair pula riuh sebentar mengenai isu plagiat penulis mainstream terhadap blogger. Apa sudah jadi? Saya mula belajar menulis blog semenjak 26 Ogos 2006. Sebelum itu, saya menjadi silent reader shj pd tapak2 informasi hiburan terutamanya filmmaking & scriptwriting dr luar negara. Sesekali saya akan singgah di blog2 tersohor tanahair dlm segmen entertainment spt yasmin ahmad, afdlin shauki & sultanmuzaffar.
Ya! Memang saya teruja & mengkagumi cara gaya tulisan mereka. Sehingga akhirnya saya juga mencuba utk kononnya menulis mengenai struktur cerita sesebuah skrip filem dlm blog peribadi bicaraskrip yg belumpun setahun jagung, sudah huru-hara setting-nya! Maka saya reka semula blog ini ajamihashim dlm btk yg mudah utk diselanggarakan. Bayangkan selepas hanya kurang dr 6 bulan, saya mampu utk menepuk belakang sendiri & berkata job well done! Sekurang-kurangnya saya dpt berkongsi ilmu dgn pembaca saya yg sudi membaca utk belajar bersama-sama saya mengenai penghasilan cerita yg bagus sesebuah filem atau dramatv. Glamour? Tidak sekali-kali saya terfikir kerana hendak glamour maka saya menulis setiap entri. Apatah lagi hendak bermegah-megah atau men-target blog saya akan setanding dgn blog2 pujaan saya terdahulu secepat mungkin.
Nawaitu itu yg penting. Bagi saya berkongsi dgn pembaca saya bagaimana utk memahami kenapa sesebuah cerita filem atau dramatv itu berjaya atau gagal utk bercerita ialah nawaitu saya yg utama. Bukan utk memandai-mandai ataupun berlagak pandai kerana pd saya semua ilmu di dunia ini milik Allah. Kita yg perlu rajin utk mencari & berkongsi, bukan kecoh hendak berlumba siapa dapat dahulu & siapa lebih bijak menulisnya! Kerana jika kita renungkan sejenak, at the end of the day, walau bagaimana pnjgnya tulisan entri atau terkini sangat yaa amat tulisan kita TETAPI jika tiada pembaca yg mendapat faedahnya atau sekadar menambahkan jumlah posting harian, lupakanlah! Kecuali kita hendak menulis syok sendiri! Buatlah setting Permissions - Author only!
Ikhlas saya katakan bahawa setiap tulisan saya nawaitu-nya utk berkongsi apa yg saya tahu BUKAN riyak! Dlm pada itu, semasa menulis dan mencerap dr buku2 itulah menyebabkan pemahaman saya lebih dlm lagi. Terus-terang saya katakan, bahawa saya tidak ambil peduli apabila ada penulis mainstream yg memplagiat sebahagian tulisan saya walaupun tidak mengaku. Tetapi saya sgt kecewa apabila ada penulis mainstream yg melabelkan sesetengah blogger yg menulis sdn bhd dianggap sbg menulis sesedap rasa! Apatah lagi yg dilabelkan itu sah2 tulisannya bertanggungjawab! Jadi kpd penulis2 mainstream yg membaca entri ini, ketahuilah bahawa saya tidak mendendami anda malah saya bersyukur kerana anda sudi melayar, membaca & belajar dr setiap patah perkataan yg saya tuliskan. Kalau salah tolong tegurkan. Cuma sekiranya ada hari2 dimana tulisan saya lebih baik dr anda, janganlah marah atau rasa tercabar atau diplagiat! Kerana saya tahu kerja anda dibayar gaji utk menulis tetapi kerja saya dlm bidang lain yg mungkin dibayar gaji lebih baik dr anda, manakala menulis blog pula hanyalah sbg hobi shj secara sukarela! Lalu, biarkanlah kami para blogger terus menulis entri di blog kami dan semoga anda tidak menjadi penulis yg goblok! Titik.
Kaitan:

Khamis, 8 Februari 2007

Puaka Tebing Biru (Malaysia/2007) - Cerita Hantu atau Jiwang?

Sepanjang pemanduan pulang dari prebiu PTB kelmarin, dgn latar muzik nyanyian Awie & Umi dlm pemain cd kereta menghambat persoalan yg berlegar-legar di fikiran saya semenjak keluar dr parking MidValley. Dari sudut apa hendak saya rebiu filem ini? Genre! Ya! genre apa sebenarnya filem PTB? Struktur apa storytellingnya? Siapa protagonistnya? Apa sebenarnya PTB yg sgt mencabar minda saya utk menghuraikannya?
Struktur Cerita
Pd pendpt saya, struktur cerita PTB spt sebuah gambarajah venn! Harapnya anda tidak terkejut dgn rebiu saya utk mengkaitkannya dgn matematik? Bagaimana? PTB ialah sebuah ensemble film cuma para pelakonnya tak ramai yg bergiliran utk bercerita. Osman Ali sudah menyatakan bahawa naratif PTB bukan flashback samada dr Ratna , Ayu atau Mohsin. Maknanya filem ini adalah pecahan2 cerita yg berkaitan satu sama lain spt sebuah jigsaw-puzzle yg akan menghasilkan sebuah cerita yg lengkap. Setiap cerita berdikari dgn cerita masing2 dimana setiap satunya (dimulakan dgn voice-over empunya cerita) akan bergabung menjadi konklusi/klimak di akhir cerita supaya khalayak faham what is the whole picture?
Time-frame yg digunakan seolah-olah flashback dr Ratna tetapi sebenarnya khalayak diundurkan semula 7 tahun yg lalu utk memberikan giliran kpd Ayu, Mohsin, Ika dan Ara utk bercerita. Ya! Memang ada flashback oleh Ratna iaitu apabila dia mengenang kembali beberapa hari sebelum dia meninggalkan emaknya & Atilia utk bekerja di KL. Yg itu benar2 flashback. Makanya, struktur cerita PTB saya boleh anggap sbg linear storytelling yg bergerak ke depan shj kerana Ratna menemui what is going to happen next di rumah2 usang, kelilingnya & tebing laut itu semula satu-persatu in real-time (waktu sebenar). Ya! Sekiranya anda melihat sekali imbas apabila cerita2 Ayu, Mohsin, Ara & Ika diulang2 semula, PTB terasa spt sebuah filem non-linear storytelling tapi TIDAK sebenarnya! Anda keliru? Bagus!
Kembali kpd gambarajah-venn. Saya menganggap cerita trauma Ratna (melihat hantu) sbg bingkai yg melingkungi 3 cerita/bulatan A,B,C yg bersubset sesama sendiri iaitu [Ayu+Mohsin] [Ara+Ika] [Ayu+Ika+Mohsin] juga ceritanya sendiri (subplot) iaitu [Ratna+MakEsah+Atilia] [Ratna+Atilia+Ayu+Mohsin] [Ratna+Ara] [Ratna+Anita]! Ratna ialah gambarajah-venn kpd subset2 yg saya jelaskan tadi. Setiap bulatan/pecahan cerita dipisahkan oleh title-super (tulisan) sbg pembukaan supaya khalayak tahu cerita siapa yg sedang diikuti? atau point-of-view siapa? Dlm ertikata lain, kamera menjadi mata & telinga khalayak utk melihat & mendengar cerita dr protagonist mana? Seumpama pelakon2 cuma berlakon dlm 1 cut tetapi ada 3-4 kamera digunakan serentak mengambil shot2 dr angle yg berbeza! Khalid Zakaria (DoP dlm PTB) & abg Indra Che Muda sure boleh tolong terangkan lebih lanjut lagi!
kemaskini: Jumaat, 2:35AM
Genre
'Puaka Tebing Biru' - sekali imbas anda akan memberikan makna kasarnya iaitu Kisah hantu yg tinggal di tebing laut yg berwarna biru?
Tapi sesuatu yg mengkesimakan saya apabila membuka Kamus Dewan 4th ed.
Puaka (ms.1238) - hantu penunggu, roh jahat, perosak
Tebing (ms.1622) - (peribahasa) org yg berlumba2 melakukan sesuatu yg mendatangkan kecelakaan
Biru - (ms.193 & 517) - haru, kacau
Ok! Sekarang anda jalinkan ketiga-tiga perkataan 'Puaka Tebing Biru' & huraikan? Adakah makna yg tersirat dari tajuk yg tersurat ialah Kisah roh jahat yg berkeliaran membuat kacau? *sila tinggalkan jawapan anda dlm komen apa takrifan anda dari tajuk PTB?
PTB digembar-gemburkan sbg sebuah filem seram dr trailer & tv-promo. Benarkah ianya 100% filem seram? Maka saya kembali kpd tajuk posting ini, Cerita Hantu atau Jiwang? Jawapannya akan anda temui apabila selesai menonton PTB yg berdurasi 127minit itu. Sebenarnya PTB adalah sebuah melodrama cinta & kasih-sayang yg berat bertopengkan genre seram. Kenapa? Kerana PTB ialah kisah konflik percintaan uda & dara, laila & majnun, romeo & juliet iaitu Mohsin & Ayu! Juga PTB ialah kisah si Tanggang versi perempuan! (Ratna vs Mak Esah) Jadi, kesimpulan saya PTB ialah filem mix-genre seram+melodrama!
Yang Menarik
Kamus Dewan (ms.1541):
Sumpah - pengakuan bahawa apa yg dikatakan itu memang benar (berani melakukan sesuatu & berani menderita sesuatu jika pengakuannya itu tidak benar!)
PTB melontarkan soalan what if sumpah memakan diri sendiri atau org2 yg disumpah? Persoalan itulah yg cuba diselongkar oleh PTB:
1. Sumpah Mak Esah - Mak Esah menyumpah Ratna kerana kedegilannya utk bekerja di KL; perlu diingat bahawa kata2 kemarahan (sehingga tidak mengaku anak) & makan hati seorg ibu kpd anak yg dianggap derhaka akan pasti membawa padah! dlm ertikata lain Mak Esah tidak merestui pemergian Ratna yg saya labelkan sbg 'si Tanggang versi perempuan'. Jelas di-subtext-kan seumpama dongeng Batu Belah Batu Bertangkup apabila babak Mak Esah menangis & merajuk lalu berlari meninggalkan Ratna ke arah celahan 2 biji batu besar di tepi laut. Saya sangat suka babak Ratna yg hendak bersalam (memohon ampun) dari Mak Esah di beranda tetapi tidak kesampaian kerana Mak esah memandang ke arah lain, kemudian Mak Esah hendak hulurkan tangan Ratna pula yg berpaling hendak pergi! Cantik! Kerana sifat ego Mak Esah vs sifat degil Ratna menghidupkan babak itu yg mengakibatkan sumpah & ketidakrestuan Mak Esah menjadi bencana kpd Ratna! dimana sesuatu yg diluar fikiran manusia (supernatural) berlaku selama 7 tahun dlm hidup Ratna di KL iaitu sixth-sense nya melihat hantu & premonition yg dia sendiri tidak tahu maksudnya di awal cerita. Kalau difikirkan betul2 hantu seorg ibu & anaknya itu sudah pun memberikan hint bahawa ada kaitan dgn kederhakaanya kpd Mak Esah juga tragedi kehamilan Ayu.
2. Sumpah Mohsin - Cinta Kita Cinta Mati, Hanya Takdir Dapat Pisahkan Kita! Kerana sumpah itulah mayat Ayu tidak disemadikan dgn sempurna oleh Mohsin! Akibatnya hantu Ayu masih wujud di antara hidup&mati berkeliaran dlm kawasan tebing laut itu kerana Mohsin tidak merelakan pemergian Ayu & hanya Mohsin yg mampu menjaga (membela) Ayu sehingalah suatu hari nanti Mohsin pula yg mati! Mohsin termakan sumpah sendiri! Dia jadi gila kerana memelihara & memberi makanan kpd Ayu spt masih hidup sedangkan yg dilihatnya setiap hari itu ialah hantu Ayu shj! Yg tinggal sebenarnya cuma ketulan tulang2 Ayu yg dipuja oleh Mohsin setiap hari. Itulah penangan sumpah cinta yg keterlaluan!
BERSAMBUNG!.. *ada 30 m/s A4 paper lagi! tungguuu!
Puaka2 lain:

Selasa, 6 Februari 2007

Babel (Mexico/USA/France-2006) - kerana selaras senapang!

Photobucket - Video and Image Hosting

ref: Advanced Screenwriting oleh Linda Seger (ms. 12-13)

Parallel journeys
Most films have a major plotline (or A story) with subplots that relate to that main plotline, pushing at it and intersecting it. However, some films work with parallel storylines rather that intersecting storylines. Parallel structures are not subplots. A subplot serves and supports the main storyline. It dimensionalizes and intersects the main story. In parallel journey structures, each storyline has equal weight. Although, eventually, they connect in most films, each has its own structure and its own movement.

Domino Theory
The domino effect suggests that some change, small in itself, will cause a similar change nearby, which then will cause another similar change, and so on in linear sequence, by analogy to a falling row of dominoes standing on end.

Snowball effect
Snowball effect is a figurative term for a process that starts from an initial state of small significance and builds upon itself, becoming larger (graver, more serious), and perhaps potentially dangerous or disastrous (a vicious circle, a "spiral of decline"), though it might be beneficial instead (a virtuous circle).

Slippery slope
The slippery slope is an argument for the likelihood of one event or trend given another. It suggests that an action will initiate a chain of events culminating in an undesirable event later.

Rebiu

Dlm realiti kehidupan kita, 1001 kejadian berlaku pd waktu yg sama, selari, serentak setiap saat di seluruh dunia. Kadangkala sesuatu kejadian itu akan bertembung dgn kita. Misalnya, semasa saya menaip posting ini waktu di Malaysia ialah Tue, 1:30AM, Yasmin Ahmad sedang berada di Tehran, Iran - Mon, 9:00PM dan penulis lakonlayar Babel iaitu Guillermo Arriaga sedang berada di Mexico - Mon, 11:30AM manakala pengarah Babel iaitu Alejandro González Iñárritu sedang berada di Ushuaia, Antarctica - Mon, 2:30PM! (eh! Alejandro buat apa kat situ ntah?)

Katakanlah pada pukul 2:00AM nanti saya webcam-chat dgn Yasmin yg kebetulan sedang berbual di telefon dgn Guillermo yg sedang ber-YM dgn Alejandro, maka kami akan bertembung (komunikasi) pd satu titik masa yg sama. Tetapi bagaimanakah sekiranya aktiviti2 kami dari pukul 1:30AM sehingga 2:00AM (Malaysia) hendak ditunjukkan dlm sebuah filem?

Cara paling mudah tetapi rumit ialah dgn menggunakan 4 skrin layar-lebar yg menunjukkan kesemua kisah yg berlaku serentak spt yg pernah dicuba oleh filem Timecode! Tetapi cara yg paling efektif ialah menggunakan giliran & gelungan naratif melalui linear-storytelling ke depan dlm satu time-frame spt filem Cinta. Ingat?

Babel ialah sebuah ensemble film - casting/narrative iaitu ada 4 cerita yg bertembung atau berkaitan mengikut domino theory, snowball effect atau slippery slope berpunca dr selaras senapang Winchester Model 70! Saya anggarkan kesemua cerita berlaku dlm durasi 48jam.

1. Morocco: Yussef/Ahmed/Abdullah (sekeluarga), Hassan/polis2
2. Morocco: Richard/Susan/Anwar/penumpang2 bas/org2 kg
3. USA&Mexico: Amelia/Debbie/Mike/Santiago/org2 kg
4. Jepun: Chieko/Yasujiro/Kenji/Mitsu/remaja2 liar

Apa yg saya kagumi ialah menonton Babel seolah2 saya menonton 3 buah style produksi filem dari 3 buah negara iaitu Morocco, Mexico & Jepun. Lihatlah pd sinematografi, tona warna dan kerja kamera yg difilemkan! Brilliant! Morocco dgn shot2 grainy & pudar sesuai dgn latar gurun yg daif. Mexico juga ada gurun tetapi menggunakan tona warna yg reddish & panas. Jepun pula dgn tona warna yg alive & colourful.

Babel juga bermain dgn babak2 yg perlu diselesaikan dlm minda penonton sendiri, misalnya mcguffin apakah isi coretan nota yg diberikan oleh Chieko kpd Kenji? apakah insiden sebenar kematian ibu Chieko? apakah yg terjadi kpd Santiago? Cuma saya rasakan panggilan telefon kali kedua dr Richard kpd Amelia supaya menjaga Debbie & Mike pd hari perkahwinan anak Amelia spt deus ex machina seolah-olah plot paksaan utk menghalalkan Amelia membawa anak2 itu ke Mexico.

Isteri saya cakap mcm tengok filem dokumentari?.. Saya akui ada juga benarnya dimana kita disuapkan dgn peradaban & cara hidup org2 Mexico semasa majlis perkahwinan, org2 Morocco mencari rezeki dan org2 Jepun pekan yg sudah terlalu moden. Plot utama yg dapat saya lihat ialah erti pertalian kekeluargaan & bermasyarakat dlm kesemua cerita:

makro: sesama negara, komuniti bandar/kampung, kaum/bangsa, penumpang bas
mikro: ibubapa-anak2, penjaga-jagaan, suami-isteri, adik-beradik, sahabat-handai, diri sendiri

Babel juga mencampakkan realiti bahawa masalah dlm keluarga berlaku dlm apa jua situasi tidak kira samada status miskin atau kaya, di kg atau bandar, konservatif atau moden, sempurna atau cacat, Islam atau Kristian, tinggal di rumah buruk atau kondominium mewah, timur atau barat dan di mana jua ceruk muka bumi ini, polanya sama, polemiknya serupa!

Satu lagi kepandaian Babel ialah mengupas tanggapan manusia yg suka menginterpretasikan sesuatu perkara pd kulitnya shj. Kerana apabila disiat, isinya mungkin lebih baik atau sebaliknya. Prejudis & skeptikal kpd sesuatu bangsa atau agama disorot dr sudut yg positif dan negatif dari pihak yg satu lagi. Jelas terbukti dr babak2 spt spot-check polis kastam USA terhadap kereta panduan Santiago yg membawa Amelia & anak2 mat salih; Debbie & Mike. Juga babak Susan, seorg warga USA tertembak dianggap tindakan pengganas ekstremis Islam. Perhatikan juga sifat & layanan lelaki2 yg sempurna terhadap Chieko yg pekak & bisu. Bagaimanapun, Babel tidak bias kerana setiap kekhilafan pandangan sesama watak diselesaikan di penghujung cerita.

Beberapa persoalan yg ironi dlm Babel ialah kadangkala kebaikan sesama manusia dianggap illegal dr segi undang2 tetapi legal dr segi kemanusiaan iaitu jasa2 keibuan Amelia membesarkan Debbie & Mike semenjak lahir tetap dianggap salah kerana dia seorg pendatang tanpa izin. Manakala seorg yg tidak sempurna; Chieko mampu melakukan sesuatu yg lebih dahsyat berbanding seorg wanita yg sempurna zahir, spt memikat lelaki - tanpa memakai seluar dalam atau mengambil pil khayal berlebihan! Perhatikan juga point of view Chieko yg pekak terhadap dunia yg bingit dimana observation-nya lebih tajam, jelas ditunjukkan dlm babak disko bila kawan baik sendiri mencuri lelaki idamannya.

Sesat kpd insaf. Naif kpd matang. Bodoh kpd pandai. Pertukaran sifat2 sebegitu juga berjaya diketengahkan oleh Babel melalui protagonis2 Yussef, Richard, Amelia & Chieko bagi setiap cerita. Kesemuanya disudahkan dgn kembali ke pangkal jalan samada dgn pengakuan, menyerah diri, pelukan, ciuman dan tangisan sbg buktinya. Semuanya juga adalah self redemption/cleansing yg dilakukan oleh kesemua protagonis di akhir cerita. Yussef mengaku, meratapi & menyerah diri kpd polis, Richard mengaku & menangisi pelariannya dr Susan, Amelia menginsafi realiti bangsanya dan Chieko menerima hakikat kehilangan ibu & menerima kasih-sayang bapanya.

Lihat juga subtext yg bersepah di merata babak dlm Babel. Misalnya, Richard meminjam kuali dr Anwar utk digunakan oleh Susan menadah kencingnya? Pencarian arah pulang oleh Amelia yg berbaju merah di gurun yg tandus? Kulit2 kambing kering yg diusahakan oleh Abdullah? Larangan polis Morocco kpd Yussef & Ahmed supaya jangan merentas perkuburan? Kucing dlm kondominium Chieko? Kepekakan Chieko vs kebingitan muzik di dlm disco yg diselang-selikan oleh suntingan cuts? Dan paling utama ialah senapang yg menjadi trigger di awal2 cerita?.. dan banyak lagi. Anda cari sendiri maknanya apa? kenapa? siapa? bila?

Kesimpulanya, Babel sarat dgn cerita permasalahan & saranan selesaiannya oleh manusia sendiri yg bergerak ke depan tanpa henti dgn plot yg menimbun satu-persatu dimana ia berlaku di merata dunia ini setiap saat! Anda tidak rugi untuk menontonnya di pawagam berdekatan. Cepat!

Nota: Saya & isteri menonton Babel di TGV, KLCC semlm. Yg menghairankan kami iaitu rata2 penonton yg sepawagam dgn kami ialah org2 putih & arab serta beberapa kerat org melayu yg kelihatan spt intelligent audiences mungkin para eksekutif, pensyarah atau korporat? Juga saya gembira kerana peradaban kami sepanggung itu yg menghormati etika menonton; tidak berborak & tidak bersembang di telefon! Semuanya menghayati Babel dgn minor keluhan mmm! aahhh! shj bila babak2 kritikal! Teruja! Kami sgt teruja!

rujukan:
~plot dgn spoiler: wikipedia
~website rasmi: Babel
pautan: