Isnin, 28 Mei 2007

Shawal terkini!

NOTA: saya ada skit citer masa jumpa Pak Ruslan & Shawal semlm.. yg tuh later2 saya story-mory k :-)


Salaam semua..

Sila klik link berikut utk pendaftaran ahli SHAWAL FAN CLUB [online]

http://www.shawalfc.net/daftarfc.php

Kpd ahli yg sudah mendaftar di Malam Pra-Pelancaran SHAWAL FAN CLUB (SFC) & Karnival AF5, Bkt. Jalil, TIDAK PERLU mengisi lagi utk mengelakkan pendaftaran berganda.

Yuran Keahlian ialah RM30/setahun. Pembayaran boleh dilakukan apabila SHAWAL FAN CLUB (SFC) sudah mendapat kelulusan rasmi dari The Registry of Societies dan apabila SHAWAL FAN CLUB (SFC) dilancarkan dgn rasminya nanti. Cara pembayaran akan diumumkan kemudian.

Harap maklum.

Rabu, 23 Mei 2007

persembahan bercakap?

Salaam..
ini ulangan iklan betul! Tayangan Unggul sedang anjurkan pertandingan men-design poster 'anak halal' filem terbaru osman ali kat sini: bloganakhalal.blogspot.com
ya! saya penyokong & peminat shawal-af5.. byk gambar2 dr karnival af5 last sabtu kat sini: shawalaf5.fotopages.com ..kelmarin sempat saya bertemu mr.amboi!3X dgn PA-nya kat bangsar village. saja lama dah tak bercitcat & bergosipan yg dgr kabarnya dah abis blakon dgn sebuah pelem hindi? kau giler!.. byk banget gosipan yg off-record mahupun yg on-record dr al-kisah kes 'toilet' media idola dimana dia yg terfitnah.. psl af5 yg guna trademark amboi!3X dia.. sampailah yg terkini!.. kata saya, Al-hamdulillah.. dlm pd dibantai teruk lepas balik dr citcat sokmo ari tuh, rezeki dia dtg melimpah-ruah mcm cendawan lepas ujan! wahh! pepatah lagik tuh!.. yg terbaru, dia akan muncul dlm talkshow baru kat sebuah stesen tv swasta dgn seorg bekas pengkritik tetap af4.. saya tak bleh tulis bebyk kot psl what? who? when?.. tunggu jer PC derang kuar kat media sehari-dua lagi.. apa yg dpt saya katakan talkshow tuh bakal mletops vavaboom! katanyaaa!.. saya tanya gak, myspace tuh ada masa ker u nak hapdet? ada ker org nak add?.. dia jawab, kau tungguuu!.. kejap td plak saya sms yasmin tanya psl terkini latihan 'muallaf'.. she replied "Salaam. Having one now with Rahim Razali & Ning Baizura".. wahhh!.. korang nak tao lebih lanjut? baca jer blog yasmin.. lelain citer, fyi siri 'emil emilda' tgh rancak bersiaran kat tv3.. siap dah ada portal[radius.one] dan forum[cari.com] >> saya dah buh link kat kanan tuh.. tgklah opening-montage from youtube kat bwh nih.. oklah tu jer jurnal sesker ati saya kali ini.. besh ker?

kredit: ghaz

p/s: persembahan bercakap = talkshow.. sgt mcm subtitle dvd pirate kan! huhu!

Selasa, 22 Mei 2007

di lokasi: emil emilda [pt.1]

recycled: Tuesday, 20 March 2007

poster oleh: isma yusoof
Salaam..

Saya ber-YM dgn isma yusoof pagi semalam.
isma: u nak join on location Emil Emilda, 3pm, restoren linda onn, ampang point?
saya: mmm, ok jer! nanti i ajak kash.. boleh pakai 2 handy-cam..
isma: nanti i kenalkan u dgn shahrul ezad, penulis skrip+pengarahnya..
saya: wow! tq bro! tq sangat2..

Saya ber-YM dgn kash pulak.
saya: dik! mau ikut gi set Emil Emilda 3pm, area ampang point!
kash: alamak! tgh siapkan assignment lah bro! but i'll try..
saya: ok! up to
u..

Saya nampak sam pun online. YM lagik.
saya: sam! free ptg nih?.. jom temankan i gi set Emil Emilda!
sam: ada kelas 6pm.. mmm, boleh lah gi kejap..
saya: btw, sam.. u patut buat segmen dlm blog psl filmmaking & scriptwriting gak lah!

Eh! nizam zakaria pon baru online! Saya buzz!
saya: woit bro! ptg ni aku gi set Emil Emilda!.. kau turun?.. aku nak Bual Santai dgn kau! boleh?
nizam: ok! ok! 7.30pm aku turun!.. aku nak citer psl A.D.A.M. skrip aku yg start shooting hari ni utk rtm!

Kecanggihan internet! Dlm sekelip mata boleh berkomunikasi dan ajak-mengajak sesama kawan2. So, mana saya nak mula?

Saya mukadimahkan dgn gambar2:



Ezad [pengarah] & Mas [conti/wardrobe]
Roy, Khiriah, Isma, Amani, Aaron & Fahrin

lokasi: depan Restoren Mom's Chicken Rice [Linda Onn]

Nizam, Khiriah, Amani & Isma

Penulis skrip A.D.A.M., Mac, Emilda & E.J.

Emil & Emilda
lokasi: tepi jln wangsa maju, dekat dengan Kolej SAL

Amani mengulangkaji skrip!

Amani & Isma tgh break dgr lagu Hindustan?

Emilda or Cinderella?

Aaron Aziz ~ jejaka idaman Singapura & Malaysia!

Seorg blogger sedang bergigih-gigih merakam Isma!

Maria [asst. director/conti]

Nizam enter-frame!

Nizam: ini kereta aku yg diorg guna utk drama Impian gak tau!
Bebudak dlm kereta: Kelasnya kereta ini uols!

Mas: ini ialah cara2 me-mekap sambil pose gituh!
Iman: rambut u nih tak lama lagik kena tebas utk Muallaf kan?

Mas & Iman [make-up/hair-dresser]

Blogger & Graphic Designer!

Shahrul Ezad, Ajami Hashim & Nizam Zakaria
3 jejaka terhangat di pasaran Malaya!.. dan Africa Selatan!
Saya akan update lagi esok2 perihal Emil Emilda dr kacamata penulis skrip/pengarahnya [youtube] & pengalaman saya di lokasi semalam.

REF:

Isnin, 21 Mei 2007

entourage vs kuamer?


Salaam..

Mulai hari ini, blog yg kamu baca ini adalah jurnal saya yg akan bias dlm apa juga sudut pandangan berdasarkan apa yg saya lihat & fikirkan sendiri.. it's nothing personal BUT it's my personal point of view!.. so jgn ada yg terasa hati sekiranya posting saya akan sesekali terlampau!.. sekiranya kamu ada komen, letakkan di bawah!.. sekiranya saya jawab, maknanya saya suka.. seandainya saya delete, maknanya kamu 'jangan datang ke mari lagi'.. reti?

Jurnal pertama ini pasal entourage vs kuamer?..

entourage ~ a group of attendants or associates, as of a person of rank or importance!

kuamer ~ giler kuasa + glamer!

..keduanya hampir sama.. tapi sgt berbeza!

AF5 dah berakhir kelmarin.. blog http://penglipurlara-af5.blogspot.com/ juga mcm dah X relevan pd saya.. tapi di sana ada ramai pembaca senyap/keletah membacanya setiap hari.. jadi saya biarkan sementara waktu ia spt itu.. sesungguhnya saya amat menghargai pembaca blog itu yg dtg saban hari terutamanya selepas konsert mingguan & lunch-hour during weekdays ia dikunjungi.. dan pagi tadi selepas balik dr kerja rasmi saya, adik2 forumers buzz YM saya mengadu hal yg berlaku dlm masa 2 hari ini dlm forum.. saya tergelak sakan guling2 bila membaca stetmen2 dr seseorg yg saya boleh kategorikan sbg KUAMER!.. nak tahu? kamu kena try backtrack apa2 thread forum yg berkaitan saya vs AF5 vs pelajar kegemaran saya!.. kamu pandai kan?.. pd waktu yg sama saya mulaperasan 1 perihal.. AF5 adalah af yg paling bermakna dlm hiduo saya.. why?.. kerana terus-terang saya nyatakan bahawa the past 4 musim AF yg lalu, ia sekadar 'program realiti tv' di antara lambakan program yg saya tonton setiap hari! itu shj!.. maklumlah, kerja saya di 'dalam' enjin syarikat penyiaran satelit gah Msia ~ astro.. bukan nak bragging, tapi itulah hakikat kerja saya the past 10 yrs.. otai?.. yes i am.. sebabtuh bila org tanya kenapa tak suka tegok live dlm dewan/stadium.. jawapan saya: saya suka tgk tv coz dpt 1001 angle camera!.. itulah bila kerja sudah sebati dgn hidup seharian.. ok, back to why AF5?.. jawapannya coz 2 org pelajar.. Shawal & Mila.. why them?.. ntah! hanya Tuhan yg tahu.. di akhir2 AF5 pula ditambah seorg lagi.. namanya Pakcik Ruslan.. bukan Roslan Aziz tapi Ruslan bapa Shawal.. why Pakcik Ruslan?.. yg ini saya ada jawapan asas.. kerana beliau jujur & ikhlas sbg seorg bapa yg sgt prihatin dgn masa depan anaknya, Shawal.. anak2 saya Aliff (5) & Awal (2) masih kecil.. kalau saya jd Pakcik Ruslan, saya pun 1001 kali ganda usaha sebegitu utk anak2 saya!.. saya sgt respek him as somebody yg very down to earth.. w/pun baru berkenalan, saya rasa dekat sgt sbg seorg kawan.. ni membawa saya kpd maksud ENTOURAGE.. adakah saya termasuk golongan itu sekrg?.. mungkin!.. dan InsyaAllah saya nak jd entourage yg bukan 'pagar makan padi'.. saya nak tolong dgn ikhlas BUKAN kerana KUAMER!

Cinta Pertama (Indonesia/2006)


"Aku merasa ada yg hilang tanpa tahu apa yg sudah aku temukan.. aku merasa menemukan dan tak tahu apa yg aku cari.. dan aku seperti masih mencari tanpa tahu apa yg sudah hilang" ~ Alia

Cinta Pertama?

Ini ceritera jumpa & hilang.. temu & tinggal.. semalam & hari ini.. filem ini menampar pipi realiti dgn soalan 'apa benar ini yg aku mahu?'.. apakah ada pilihan yg lebih baik dari apa yg aku miliki sekarang?.. yg lebih molek berbanding apa yg ada di hadapan kamu?

Ia soal keikhlasan bertanya isi hati sendiri. Gembirakah aku spt apa yg terukir di wajah? Paling utama ialah tanyaan yg mesti diluahkan sebelum ia terlambat.. atau ia akan berlalu pergi.. selamanya.. tanpa kamu dapat jawapan pasti? Ya atau tidak?

Pasalnya? Peluangnya? Adakah akan berulang sebelum kamu tiada lagi? Dan seandainya ia benar2 datang semula. Masih samakah jawapan yg akan didengar? Atau kamu akan bertanya dlm bicara yg berbeza?

Mungkin jua.. ia cuma sekadar memenuhi tutur yg tak terucap.. tanpa perlu dijawab?

Ya.. aku sudah kembali ke sini.

Isnin, 14 Mei 2007

KEBAWAL >> SHAWAL >> KAMU! [kronologi]

posting recycle dari sini

Salaam anak2 suma..

Beri perhatian itu maknanya kita suka. Meng-afundi itu maknanya kita sokong. Lebih dr itu maknanya kita 'peminat mati keras' [die hard fan].. Itu yg terjadi pd pakcik & KEBAWAL! Ini kronologi 'permulaan' kami..

12Mei/11:45pm ~ semua KEBAWAL berduka-lara bagai nak rak! Oppa kami tidak mampu bertahan atau menahan deruan sms mendahului sms2 kami! Kami redha! Kami nangis! Kami tutup tv! Kami nangis! Kami buka tv! Kami nangis!

13Mei/lunch-hour [yaa! pakcik kerja hari minggu ok!] ~ pakcik tercetus 1 idea! 1 kesedaran!.. ini baru 'permulaan' langkah sebenar utk dia!.. pakcik mengimbas kembali saat2 akhir sebelum kredit rancangan konsert af5 #9.. walaupun ada 1 lagi 'anak tangga' sebelum ke 'pintu terakhir'.. dia melangkah ikut 'pintu dewan' dgn menarik beg & terus menaiki Avanza!.. ia bukan iklan kereta tapi satu paparan di skrin tv yg memilukan!.. namun hakikat sebenarnya ia bukan 'penutup' kpd pintu2 baru sebenar di luar sana!.. dia perlukan kami! maka pakcik terus menelefon moderator2 KEBAWAL iaitu low_profile & wawa.. pakcik ada 1 cadangan! kita hasilkan WISHES BOOK utk dia! [bukan ala2 3 wishes mcm pelem2 Aladdin dgn jin tulah ok!]..

13Mei/tgh.malam ~ itulah kelebihan internet!.. kita boleh ber-YM & ber-forum dr serata pelusuk dunia! hasilnya?.. low_profile & wawa telah berjaya mengkompilasikan mesej2 arkib dr KEBAWAL termasuk ucapan khas yg baru dikarang oleh ahli2 dlm masa kurang dr 12jam!.. then, di-send melalui YM shj kpd pakcik pd pukul 3am [14Mei].. boleh?

14Mei/pagi ~ pakcik terhegeh-hegeh mem-print semua! [yaa! ada 45 mukasurat berkaler2 til inkjet printer abis yer anak2 suma!].. termasuk juga dr msg2 di blog, chatbox, myspace, friendster & fotopages.. total pages?.. hampir 100 mukasurat diknon!!

14Mei/tghari ~ SM dah call tanya pakcik nak datang ker idak PC shawal?.. pakcik jawab tgh printing lagik!..
14Mei/2:30pm++ ~ pakcik bergegas ke sebuah kedai buku di Bandar Putra Permai [kalau tak tau katner? check kat peta Selangor ok!].. motif? nak binding buku tu lah!

pic atas:
tuu diaa! hasil binding siap ada 'plastik' kat muka depan mcm nak antar assignment kat lecturer kaedahnya!

14Mei/3pm++ ~ misi suara hati KEBAWAL berjaya! kredit kpd SM yg meminjamkan meja&krusi-nya & meng-ijinkan pakcik enter-prem kacau SM tgh taklimat psl blog-rasmi AF5.. ops!
NOTA:
Pakcik pernah berjumpa ramai artis2 baru utk kali pertama spt situasi ini. Tetapi entah kenapa, yg satu ini terasa begitu sederhana & rendah diri serta peramah benar budi pekertinya. Ini pendapat peribadi pakcik, Shawal seolah wakil impian/fantasia org2 kebanyakan spt pakcik. Semoga dia akan kekal sifat itu & semakin menyinar bakat seninya. InsyaAllah.
pic atas:
Shawal 'dipaksa' pose dgn buku itu [oleh pakcik] sambil menunjukkan tanda 'good' kacang Ngan Yin!!!

pic2 atas:
shawal sedang men-sain autograf/ucapan utk KEBAWAL & peminat2 [blog, myspace, friendster] ~ lihatlah betapa lebat rambut shawal! ops! stetmen sensitip bab2 rambut pelajar nih! [iklan syampoo katanyaa!]

pic atas: pen marker & kertas2 A4 tuh akan pakcik lelong kat e-bay! saper nak bidding? huhu! [joking]

pic atas: ucapan shawal utk suma! [pasnih! misti FC lain nak wat gak nih!]

pic atas:
ucapan khas shawal utk KEBAWAL

[ada ker sesaper nak tilik cara 'tulisan' shawal nih?]
~~~
TAMAT

utk pic2 Xclusive dr SM sila klik

http://shawalaf5.fotopages.com/

~~~

juga sila baca ulasan konsert af5 #9 yg besh giler!

noumad