Jumaat, 8 Jun 2007

mari tanam rumput! [intro]

Salaam..
Bertangguh!.. setiap hari kita akan bertangguh perihal yg remeh-temeh sehinggalah pd suatu hari yg indah [setelah hampir 3 tahun lamanya tinggal di rumah baru!] barulah saya terfikir utk menanam rumput di laman rumah! boleh?.. sebenarnya plan nak tanam rumput ni dah berkurun! kononnya nak tanam sendirilah dgn anak-beranak.. even ada terancang nak ternak rumput dr biji benih! haha!.. kalau difikirkan semula, lagi senang pergi saja ke mana2 nursery, beli rumput & upahkan kpd buruh.. tapi, dek kerana kononnya nak DIY, laman rumah itu masih penuh dgn kerikil dr pembinaan asal perumahan! jadi utk memeriahkan blog ini yg juga tidak mahu ketinggalan dgn trend 'reality tv' di luar sana, maka saya akan memaparkan siri realiti blog berjudul 'mari tanam rumput' [gambar2 & ulasan] di samping posting2 lain..
p/s: saya & isteri ex-student Bachelor Sc. Horticulture [UPM] '96.. matilah kalau lecturer kami terbaca blog ni kantoi ex-student depa kerja broadcasting and banking!.. lariikk!

senjata berkebun terkini: kiri - sisir moden siap boleh di-adjust2 'kembangan'nya.. tgh - pungkis moden dua-hala! boleh?.. kanan - penyodok tnh

angle-A: "kalau awak campak rumput tu 3 thn lepas, sure hari ni dah mcm pdg bola!" ~my wife
angle-B: sila nyanyi lagu 'berjln di tanah gersang!.. teng-te-rereng!"
angle-C: tuu dia! rumput tak diundang & batu-batan dr gunung!
Xtra: pelik tapi benar! pokok rambutan ini sudah 3 thn tapi tak mau beso2! huhu!

TERKINI KAWAN2:

semasa menaip posting ni, saya dpt sms dr yasmin lalu kami berbalas sms:

yasmin: Yesterday we shot the end scene of "Muallaf" while playing the music. I cried but then you know me; I cry at supermarket openings!

saya: mmm, i baru plan nk gi ipoh jenguk on location "Muallaf".. btw, gud lak wt ur editing :-)

yasmin: Belum habis la.We don't necessarily shoot the last scene on the last day.

saya: hahaha! oh yaa kaaa?.. lariikk! [emo: gelak tutup molot]

3 ulasan:

Rai berkata...

Oh, nape yang tetiba ada rumput dan cangkul-cangkulan serta perkebunan ni?

Hehehe kalau tak kantoi dgn lecturer UPM, maybe kantoi dgn tutor UPM!

Selamat bertanam-tanaman brader!Esok jangan layu-layuan...

niednur berkata...

haha....banyak batu kot kawasan ruma u ni bos. Pokok tu tak cukup nafas kot. hehe...Neway nak tanya kenal somebody name Ceasarina Najiah Yuman dari zaman degree dulu ker?

ajami berkata...

rai - i plan nak tanam anggur lah plak!

niednur - nama tuh tak munyik loceng plak! [not ring a bell] ops!