Isnin, 18 Jun 2007

Waris Jari Hantu (2007) - cerita terkepit!

Salaam..

There should be a sense that in this world, this story is the essential conflict, and that your characters are the essential people; conversely, we must feel that for this particular story and characters, this is the essential world. A screenplay's world is a critical part of its characterization and exposition. ~ Screenplay: Writing the Picture by Robin U. Russin & William M. Downs [pg. 43]
Itu kata buku. Benarkah saranan pakar2 penulisan skrip tersebut? Ya! Sudah tentu! Maka apabila sesebuah skrip filem yg dibikin menjadi sebuah filem melanggar perihal yg sepatutnya, lalu terhasillah sebuah filem spt Waris Jari Hantu ini! Maksud saya, filem ini seolah sesuka hati dan sambil lewa serta spt main2 membikinnya!
kulit vs isi
Filem ini di dekorasi luarannya dgn tajuk, poster dan tagline "semangat waris rimau pelindung cinta sejati". Sekali pandang shj, ia adalah sebuah filem seram, maksud saya bukanlah semestinya ada hantu tapi anggapan penonton tanpa membaca sinopsis mahupun menonton promo atau the making of.. di tv, semestinya membayangkan bahawa ada unsur2 seram di dlmnya. Tapi anda silap! anda tertipu! Ini bukan filem seram langsung! Ia adalah sebuah melodrama gred B yg sepatutnya hanya layak ditayang dlm slot drama mingguan tv atau terus dijual dlm bentuk vcd/dvd! Kulitnya lain! Isinya sangat berbeza!
main-plot vs sub-plot
Tok Wan Rimau sedang mencari waris perempuan utk menurunkan ilmu sakanya. Itu main-plot. Yg lain2 adalah sub-plot; konflik kekeliruan gender khunsa Ari, cinta sejati Tina kpd Ari, Johan mengorat Tina, projek syarikat I&J Design, Ah Meng dikejar along dan talian kekeluargaan di kampung. Tapi sebaliknya filem ini mengetengahkan kesemua pecahan sub-plot seolah berebut-rebut menjadi main-plot. Yg paling ketara ialah sub-plot Ari yg benar2 menjadi main-plot setelah saya timbang2kan sehabis menontonnya. Oklah! Andaikan plot Ari itu sememangnya main-plot sebenar filem ini, maka tukarkan shj tajuk filem ini kpd Waris Ari Hantu atau Ari Arina atau Kisah Mat Kepit! Barulah betul kan?
deus ex machina
Babak flashback di hari kelahiran Ari yg dia adalah khunsa adalah deus ex machina! Ia menghalalkan kesemua paparan yg wujud sebelum babak itu. Teknik bercerita yg paling mengecewakan utk sebuah isu yg sgt berat iaitu taboo mengenai pondan, maknyah, bapuk di Malaysia!
teknikal
Filem ini spt tangkap-muat, hentam-keromo & mana yg sempatlah. Efek harimau kelihatan sgt murah seolah stock-footage dari zoo negara yg di CGI kan shj! Anda perhatikanlah babak2 kelibat harimau di billboard besar KL, di dinding kaca bangunan, teknik morphing dr manusia kpd harimau [malah morphing dlm siri tv Manimal di tahun 80an dulu atau Masked Rider lebih baik!] Begitu juga product placement kecanggihan telefon video secara live itu juga sgt keterlaluan dipromosikan berkali-kali.
perwatakan
Hanya watak2 di kampung terutamanya Tok Wan Rimau, Mak (Hayati) dan Kasma shj yg menjadi. Watak2 mat kepit Ari dan Ah Meng dicuba keterlaluan. Watak Tina pula yg sepatutnya menjadi protagonist filem ini tenggelam oleh watak Ari. Yg lain2 hanya watak tempelan sekadar melepas batuk di tangga; tiada apa yg baru atau wow! Terutamanya watak2 di KL; pekerja2 di I&J Design dan client - tipikal dan cliche. Oklah! Watak cameo Ida Nerina tu kelakarlah juga!
kesimpulan
Filem ini semacam low-budget film yg dibikin dpd skrip first-draft shj tanpa sebarang rewriting! Plot dan perwatakannya banyak berlubang di sana-sini dan mengelirukan. Yg sedap didengar hanyalah lagu soundtrack Kasih Tercipta nyanyian Faizal Tahir, ciptaan Ajai dan lirik oleh Shuhaimi Baba. Btw, sila baca ulasan WJH yg sgt detail di sini >> fiebie
pautan2 lain:
wsaws [must read!]
vitaminisme [about the poster]
love story - straight woman vs gay man:

Faizal Tahir - Kasih Tercipta - OST Waris Jari Hantu [kredit: niduzzi]

NOTA:

TQ to budiey coz ajak tengok WJH pd Sabtu, 16 Jun 2007 yg lalu.

Me: so camner?

My wife: kalau kat tv, dah lama saya tukar channel!

Me: abang nak ikut tengok wayang Waris Jari Hantu?

Aliff [my son 5yrs]: taknaklah! nanti abang takut!

Me: lerrr! vcd filem Masked Rider abang tengok hari2 tuh lagi seram bang!

7 ulasan:

:: samasam :: berkata...

sometimes, i just dun understand shuhaimi's film now... i miss layar lara..

eL@fReaKzTeR berkata...

hidup aku bertambah blur... dah ler di lahirkan dgn perangai blur2 :p

zubin berkata...

Thank you Ajami. Ari tu rasa nak tenguk filem ni, skrang dah malas langsung, nanti buat sakit hati. Hari tu tengok cerita hindustan hari sabtu kat tv3, best sangat, pasal writer, u tengok. cerita pasal ponen and so on, the scrip yang I tulis ni ada cerita pasal tu jugak, cerita dua monolog, tapi ni dah jadi teater monolog muzikal, SELIPAR JEPUN. Nanti datang komennya pada 20-22 Julai kat Stor Teater DBP.

fiebie berkata...

tepat sekali penyampaian seperti yang kita fikirkan, tapi tak reti comment dalam bentuk macam ni je. this is what i want to say...

kudos ajami

DesZda berkata...

same lah ngan apa yg terlintas di kepala eden memang busan ngan lawak plak sebenarnya,tambah2 lg tang efek harimau tu..
wat about sumolah?dah tengok?any comment?eden tgk separuh jalan jaa..

Nina Lynna berkata...

hello!
hmm, sy pon dah watch WJH.
nak kater seram tu tkda laa sgt.
cuma sound effect dia jer buat terperanjat. and yang peliknya, ni boleh dikatakan horror movie kan. but i cry while watching. ehehe! orang lain pelik tgk i cry. but it's quite okay laa the movie. takda la teruk sgt.

ajami berkata...

sam - me too!

el@ - slamat ber-blur sesama!

dr.zul - selipar jepun InsyaAllah :-)

fiebie - kaunya rev lagik besh gilerrr!

deszda - sumolah belum.. roarrr! [rimau!]

nina - yap! QUITE okay..