Jumaat, 28 September 2007

SIARAN ULANGAN: samsons 'penantian hidup' ~ album rock simfoni berkualiti!

SILA KLIK SINI >> KLUBBKIDD

~kisah tak sempurna~
aku memang tak berhati besar
untuk memahami hatimu di sana
aku memang tak berlapang dada
untuk menyadari kau bukan milikku lagi
dengar-dengarkan aku
aku akan bertahan
sampai kapan pun
sampai kapan pun
reff:
maafkan aku
yang tak sempurna tuk dirimu
usailah sudah
kisah yang tak sempurna
untuk kita kenang
andai aku dapat merelakan
setiap kepingan ukiran kenangan indah
andai aku sanggup menjalani
setiap detik dan waktu mendatang
song & lyric: irfan
strings ensemble: sa'unine strings ensemble
strings arr: oni krisnerwinto
piano arr: irfan
piano: andi jibron
organ & arr: andi jibon
~~~
~luluh~
saat terindah saat bersamamu
begitu lelapnya aku pun terbuai
sebenarnya aku t'lah berharap
ku kan memiliki dirimu selamanya
reff:
segenap hatiku luluh lantak
mengiringi dukaku yang kehilangan dirimu
sungguh ku tak mampu
tuk meredam kepedihan hatiku
untuk merelakan kepergianmu
ingin ku yakini cinta takkan berakhir
namun takdir menuliskan
kita harus berakhir
song & lyric: irfan
orchestra: studio orchestra of sydney
orchestra arr: erwin gutawa & irfan
piano arr: irfan
piano: andi jibron
back voc & choir arr: irv nat
back voc: icha
choir: gaby & jeanette
~~~
~perbedaan~
pejamkan matamu di hadapanku
kan kucium kau 'tuk terakhir kalinya
sudahlah.. kita tak mungkin untuk bersama
perbedaan membuat kita terpisah
genggamlah tanganku ini
aku bahagia saat bersamamu
usaplah setiap tetes airmatamu
usah kau tangisi perpisahan ini
bukanlah keinginan kita berpisah
perbedaan membuat kita terpisah
dengarlah suara hatiku
aku bahagia saat bersamamu
oh.. ingatlah sumpahku ini
aku bahagia saat bersamamu
aku bahagia.. bahagia.. aku bahagia saat bersamamu
song & lyric: irfan
orchestra: studio orchestra of sydney
orchestra arr: erwin gutawa
piano & arr: andi jibron
keys & arr: andi jibron
back voc arr: andi jibron, irfan & irv nat
back voc: icha
http://www.samsoniaku.com/
~~~
Salaam..


Kisah Tak Sempurna & Luluh ialah singles dr album ke-2 Samsons ~ Penantian Hidup.. album pertama dahulu saya hanya dengar 2 lagu yg overrated di radio iaitu Kenangan Terindah & Bukan Diriku [yg bulih meleleh air mata dgr dlm kereta!].. percaya tak? anak saya Awal Amien (2) akan merengek dlm kereta nak looping lagu Kenangan Terindah di sepjg jln ke mana2!.. saya teruja utk membeli kedua-dua album sekaligus apabila tuan pengurus ni balik dr Jakarta tulis kat blog dia!.. ya! memang wow! wow! wow!.. kamu beli yg original kejap lagi & dengar sendiri singles ini utk nikmati sendiri betapa bagusnya susunan muzik symphonic-rock atau rockestra yg menyulami vokal mantap Bambang Reguna Bukit!


album ini ada 11 lagu yg kesemuanya adalah adunan kombinasi muzik rock & orkestra yg padat & sgt berkualiti.. saya akui bukan peminat fanatik album keluaran negeri seberang.. tapi album ini amat menghiburkan halwa telinga saya.. ini adalah contoh sebuah album dimana kesemua lagunya ada kekuatan tersendiri kerana susunan muzik yg sgt teliti.. kalau kamu dgr dlm kereta, terasa seolah menonton sebuah konsert orkestra di Istana Budaya pulak!.. sejujurnya saya sgt2 tabik dgn kualiti produk ke-2 Samsons ini.. bila dibelek2 kulit cd, barulah saya perasan bahawa vokal & muzik asas rock dirakamkan di Indonesia; Antasari & Aluna Studio.. manakala muzik orkestra album ini dirakamkan & diadunkan di 301 Studio, Sydney & Allan Eaton Studio, Melbourne!.. padanlah hasilnya sesekali macam mendengar album runut dr filem2 Disney spt lagu Perbedaan.. apalagi bila koir di hujung lagu Luluh!.. ya-amats sgt2 sedap didengar!.. btw, kamu kena dgr lagu Perbedaan & Luluh back-to-back coz both lagu seolah-olah bersambung..

kesimpulan: pergi beli album ini kat kedai cd secepat mungkin!

Rabu, 26 September 2007

bront palarae & artful creator




foto2 di atas: ehsan TUSB dari filem Anak Halal

SEGMEN #1

Salaam..
Semlm pertama kali pertama saya tidak berbuka puasa dgn isteri tapi bersama dinasti Astro Shaw! [sila rujuk blog mrmanager or klubbkidd] Tiada gambar2 'enjin atau jentera' dari filem2 syarikat itu yg sempat saya snap kerana sejak akhir2 ini saya malas pula utk berkongsi sebarang gambar di majlis yg saya hadiri. Pengalaman berjumpa siapa org2 di sana biarlah tinggal dalam kenangan shj. Tetapi.. dlm ramai2 anak kelahiran Tayangan Unggul, saya paling gemar bersembang dgn Bront Palarae! [bro! gua sepatutnya tangkap gambar bersama lu! huhu!] Kenapa Bront yg saya blog-kan? Kerana dialah salah seorg 'character actor' yg menegur saya di majlis pelancaran filem Cinta Pertama dlm bulan Mei yg lalu dan memberitahu bahawa dia 'membaca' blog bicaraskrip! huhu!.. Ok! Apa yg menariknya borak2 dgn dia mlm tadi? Pasal SCREENPLAY!.. Kami bertukar-tukar pitch skrip filem masing2, cuma saya punya mungkin sekadar suka2 tapi saya pasti skrip dia akan jadi kenyataan. Bila balik ke rumah, saya google namanya di internet dan inilah yg dpt saya korek: [bro! gua mintak izin letak kat sini ok!]

SCHOLARSHIP:-

1)Won a scholarship by Malaysian Film Development Corporation/FINAS(2000-2003) to Malaysian Film Academy

2)Received a Scholarship from Italy Embassy in Malaysia for a short course in Italian Language and Culture (October-December 2005)

SHORT FILM(s):-

1)Reinventing Vincent (Beta, 2000)

2)Cut, I Want To Be a Man (16mm, 2002)

3)Bad Habits(16mm, 2003)

4)Org X Org (Dv, 2004)

FESTIVAL(s):-

1)Winner of Kodak Filmschool Competition 2003 (Malaysia)

:Cut, I Want To Be a Man (2002)

2)Official Screening at the Penang Arts Festival 2004

: Chulia Street

3)10th Malaysian Video Awards 2005

:Chulia Street

TELEVISION:-

1)Chulia Street (2003, Ten On Ten Pictures for NTV7)

2)Beat Tv (2003-2004, 54 Episodes for Astro Ria Channel/Astro Tv)

ACTING (TELEVISION):-

1)Cinta Tsunami(2005, Dir.by Ogy Ahmad Daud for TV3)

2)Garisan Takdir(2005, Dir.by Jamal Ahmad for Suria Tv Singapore)

ACTING (FILM):-

1)Man Laksa(2004, Dir.by Mamat Khalid for Tayangan Unggul)

2)Castello(2004, Dir.by Bade Hj.Azmi for Suhan Movies)

3)Bilut(2005, Dir.by Bade Hj.Azmi for Waja Sinar)

4)Tipah Tertipu(2005, Dir.by Ahmad Idham for Metrowealth Movies)

NOTA: data ini berdasarkan info lama yg agak ketinggalan.. saya akan update lagi di masa akan dtg.

p/s: saya dah tahu 'nama sebenar' Bront ;-).. dan TQ to engkuirish & TUSB coz jemput saya yer!

SEGMEN #2

Ini pula hasil keterujaan selepas mem-pitch skrip saya kpd Bront:

http://artfulcreator.blogspot.com/

Ia hanya suka2 shj..

Rabu, 12 September 2007

anuar zain (2007) - too much of a good thing can be harmful too?

NOTA: 26-Sept-07: saya baru perasan, percaya atau tidak bahawa ulasan ini & gambar cd cover album Anuar Zain yg saya scan di atas ini telah diplagiat oleh satu blog TANPA sebarang kredit!.. siap diterjemahkan ke bahasa Inggeris!... boleh? LOL!Salaam..

bak kata anuar sendiri di akhir catatannya dlm cd cover: NIKMATI MUZIK TANPA ADA RASA PREJUDIS.. maka saya juga MENGULAS TANPA ADA RASA PREJUDIS sbg seorg pendengar amatur shj!.. dan bukan sbg seorg jurumuzik profesional.. ini ialah ulasan asas berdasarkan pendapat umum tanpa sebarang niat utk memperlekehkan dan tidak juga menidakkan apa yg terbaik dari album ini.. kamu digalakkan membeli cd yg asli di kedai dan menilainya sendiri dari citarasa masing2.. benar?

1. i'm the lucky one
lagu pembukaan yg.. err, saya umpamakan spt seorg pelari jarak jauh memulakan larian merentas desa sejauh 5km mendaki sebuah bukit!.. ia bermula dgn perlahan-lahan utk menyimpan tenaga sehingga ke garisan penamat!.. di pertengahan jln, larian mula melaju dan laju tetapi dlm pendakian yg semakin tinggi dan tinggi.. hampir ke penghujung larian seluruh tenaga mesti dihabiskan semaksima mungkin krn sudah sampai puncaknya.. selepas itu larian diperlahankan semula sehingga ke garisan penamat.. dlm ertikata lain ia sebuah lagu yg perlu didengar berkali-kali utk disukai!.. noktah.




2. ketulusan hati [sila klik youtube di atas]
ia sebuah lagu cinta pandang pertama.. dan kita akan mahu jatuh cinta dgnnya lagi dan lagi.. berulang-ulang!.. berkali-kali!.. repetitive!.. looping!.. sampai cd kamu 'stuck' dlm cd-player!
nota: jeritan latar "oohhh.." di pertengahan lagu mengingatkan saya dgn jeritan dlm lagu 'earth song' michael jackson.. ops!

3. tinggalkan aku
[sila rujuk ulasan no.1]
nota: cuba kamu dengar baik2 cara nyanyian bait lirik baris ke-2 "sendiri aku menahan pedih ini"..err, sedikit spt lenggok mula lagu 'jangan bersedih lagi' album ke-2 anuar.. ops lagik!

4. kau bunga cintaku
retro disco dance! saya paling suka bila part "kau bunga cintaku! AUWWW!!".. ia menggiurkan dan akan memukau utk menghentakkan kaki serta menggoyangkan pinggul bila didengar!.. rasanya lagu ini sepatutnya jadi track no.1 krn ia sebuah lagu mukadimah yg mampu melariskan pendengaran ke track seterusnya.. itu pendapat saya!.. katanyaaa!

5. tak lelah
[sila rujuk ulasan no.1]

6. lelaki ini
lagu ini so far, adalah yg terbaik dari anuar zain!.. lirik & melodinya sgt peribadi utk saya.. sejujurnya selepas mendengar mp3-nya di internet [seblm membeli cd yg asli], saya 'mengharapkan' lagu2 lain akan se-gah lagu ini.. tapi!

7. hanya milikmu
satu lagi lagu yg mencuri, merompak & menyamun perasaan kali pertama mendengarnya.. namun.. selepas habis didengar sehingga fade-out, baru perasan bahawa lagu ini sebuah lagu yg sesuku-sesakat dgn 'unbreak my heart' toni braxton.. wajib ada ialah spanish guitar yg menyulam & menjahit di sepanjang lagu yg meruntun, merobek & menjiwangkan perasaan ke tahap paling cintan!

8. bidadari
[sila rujuk ulasan no.1]
nota: permulaan nyanyian yg 'berbisik' memaksa saya utk menaikkan volume speaker utk mendengar apakejadahnya lirik yg dinyanyikan?..

9. jangan pernah lagi
retro disco dance lagik sekali!.. tapi kureeng skit jika dibandingkan dgn track no.4

10. teman terulung
[sila rujuk ulasan no.1]
nota: lagu ini seolah-olah persembahan penutup cd ini seblm saya terlelap di akhir lagu.. atau mungkin di pertengahan lagu.. ops kali ke-3!

kesimpulan:

~ kenapa tajuk posting ini 'too much of a good thing can be harmful too?'.. jawapannya ialah dgn mendengar track no.1,3,5,8 dan 10 back-to-back!.. kamu akan faham!

~ ciptaan lirik/lagu oleh numata [inu, mhala, tantra] utk track no.2, no.4 dan no.6 bagi saya ialah yg terbaik [dan spt penyelamat] dlm album ini.. sehingga saya teruja pula utk membeli album numata di internet!

~ 8 dari 10 lagu menggunakan backing vocals yg kadang2 terasa membosankan bila mendengar back-to-back!.. cuma track no.2 anuar mem-backing vocalnya sendiri.. manakala track no.10 shj tanpa backing vocals!

~ cara nyanyian anuar dlm album ini tidak terover-over ad-lib lalalala! ooohhhh! spt album2 yg lalu.. cuma setelah mendengar kesemua lagu dlm album ini, saya menyimpulkan bahawa album ke-2 anuar lebih baik dr album ini!.. [matilah stetmen brani mati aku nih!..LaRiKKK!]

~ pls watch youtube 'lelaki ini' @AE07 kat bwh nih by klubbkidd [yg perlu di-kreditkan seblm dicarot!!!].. satu soalan cepumas dr saya, was anuar zain 'turun key' during his live performance as compared to the original song in the cd?.. you decide!


Khamis, 6 September 2007