Selasa, 15 April 2008

MAYA V1.0 ~ brainstorming!


Salaam..
Apa yg kamu dapat bayangkan sekiranya ia sebuah filem? Sebenarnya, bukan mudah utk menulis skrip berdasarkan sinopsis pendek sebegitu! Saya mahu menulis sebuah cerita yg menyeronokkan utk semua org! Bagi saya, menulis skrip bukan sekadar berangan dgn satu idea yg berulang-kali datang & pergi dlm khayalan kita dan terus menulisnya dlm bentuk sebuah skrip penuh.. kepala, badan, ekor.. ya! ia tidak semudah yg disangkakan! Saya tidak mahu terperangkap kebuntuan sesat di pertengahan jln dan tidak tahu hendak ke mana atau hendak berhenti di mana? Bila seorg kwn rapat saya minta treatment penuh, saya kata saya perlukan masa kerana idea itu baru sekadar bayangan2 babak yg terpecah-pecah tanpa sambungan. Plotnya melompat-lompat. Watak2nya masih bertukar-ganti wajah & nama. Saya hanya ada plot yg berdiri sendiri. Masih belum sbg sebuah storyline yg lengkap. Lalu, apa yg saya buat sepjg seminggu-dua yg lalu hingga kini? Jawapannya ialah: 'brainstorming'.. Maksud saya, utk menghasilkan sebuah cerita yg seronok, saya mesti lalui proses itu sehingga saya benar2 rasakan bahawa ribut idea itu sudah reda & teduh. Ia memerah sehabisnya kemampuan minda saya dgn mencampakkan logik ke dlm gaung realiti dan menumbuhkan sayap utk saya terbang ke alam fiksyen bagi mencari sebuah cerita yg paling kreatif!

Bagaimanakah saya buat brainstorming? Ikut hati sukalah!.. Saya lungsuri internet! (proses wajib!) Saya dengar muzik trance kuat2 dlm kereta! Saya tonton filem2 yg bukan genre spt skrip yg saya hendak tulis misalnya semlm saya tengok dvd SAW4! (memang gila babas horror yaa amats!!!) Saya belai2 rambut anak saya masa dia tidur! Saya baca majalah KLUE. Saya pergi KWSP utk kurangkan pembayaran pembelian rumah (dah efisyen derang ni kerja!) Saya tengok matahari terbit. Saya sms dgn kwn2 networking industri filem. Saya contacting bmx riders kat Malaysia ni melalui portal http://www.kayuhbmx.com/ .. dan macam2 lagi! Itulah proses brainstorming saya kerana kadangkala idea kreatif akan timbul bila2 masa & di mana2 shj!

Ringkasnya, berfikirlah di luar kotak!

NOTA:
*kamu mungkin org pertama yg membaca tajuk skrip ini!
*proses brainstorming itu sebenarnya saya sudah buatkan blog.. kalau dah sedia, saya akn berikan link-nya!
*disciplines main beskal bmx freestyle dlm youtube di atas dipanggil park + vert + flatland
>> http://en.wikipedia.org/wiki/Freestyle_BMX

Sabtu, 12 April 2008

The Council Of Six ~ langkah pertama!


Ajami ~ Penglipurlara

Juan Danza

KlubbKidd

Mr. Manager

Sensasi Selebriti

SultanMuzaffar

Dear Gentle Reader,

Remember this historic date: 12 April 2008. Malaysia's top entertainment and lifestyle bloggers met up today to discuss the formation of a formal association that will be opened to all entertainment and lifestyle bloggers.

The association, which has no name yet, will then seek to serve as a united front for all entertainment and lifestyle bloggers and to bring them under one umbrella organisation where they may enjoy fellowship, support and solidarity, and also be officially recognised as valid contributors to the new/alternative media. The association will also champion responsible and ethical blogging.

It was unanimously agreed that the six founding members of this association will draft The Constitution, present A Blogger's Code Of Ethics for the association, and apply for official registration with The Registrar of Societies.

Any thoughts/comments/suggestions/ideas, gentle reader?

[copy+paste article from http://mrmanager.blogspot.com/ ]

More info?.. pls click here >> http://thecouncilofsix.blogspot.com/

Ahad, 6 April 2008

JOMSTAR plagiat youtube ajami/bicaraskrip!

ANDA BANDINGKAN SENDIRI!!!

youtube asal ajami/bicaraskrip



youtube JOMSTAR yg di-edit semula dgn membuang opening-credit asal & digantikan dgn opening-credit baru serta menambah logo diaorg kat belakang!



isu ini telah di-hilite di sini >> FORUM.CARI

posting asal ajami >> anuar zain buktikan jualan album!

diddy ~ impresif

GOOD LUCK to diddy!!!
Finalis ABP Berita Harian 07 ~ Artis Baru Popular
Finalis Anugerah Planet Muzik 08 ~ Artis Baru Terbaik



Salaam..

Impresif! Itu yang mampu saya labelkan album diddy ini. Pakejnya hampir sempurna dari segala segi. Sekali pandang sahaja, saya teruja untuk mengambilnya dari rak cd di kedai Speedy lantas membelinya. Kata orang love at the first sight! Kulit depan cd ini sudah mempamerkan ketelitian dan kualiti. Adakah ia sekadar good first impression sahaja? Bagaimana pula isinya? Berbaloikah untuk dibeli?.. atau ia sekadar satu lagi cd penyanyi lelaki yang akan pudar dalam edaran masa dan timbunan artis segera yang lain? Kamu bacalah lagi..

lena ~ unik

Sulaman horns dan wurlitzer electric piano semasa korus lagu ini yang sangat unik! Apatah lagi dengan cara nyanyian diddy yang seakan menggoda pendengaran. Mungkin pertama kali dengar agak sukar menyukainya terus tetapi setelah mendengarnya betul-betul baru saya suka dan suka dan suka!

hilang ~ dramatik

Ia seolah menonton persembahan opera bunyi. Maksud saya, menyelami rasa dan tona suara diddy yang dilatari vokal opera nikki mampu meremangkan bulu roma. Lagu ini bercerita dengan penghayatan yang betul-betul sehingga saya terbayangkan suasana tragik 'kehilangan' seorang kekasih di era klasik.

bosan ~ dansa

Rentak lagu ini dan nyanyian diddy membuat saya ketagih untuk berdansa! Muzik sebegini ialah 'makanan' kegemaran telinga saya. Adunan keyboard & programming lagu ini mengimbas suasana disco akhir 80an dengan bunyian marimba dan remix synthetizer.

kubu ~ hipnosis

Lagu ini sesuai untuk berangan dan berkhayal sehingga hipnosis. Selang-seli ketukan udu dan programming itulah puncanya. Suara diddy dan suara latar lagu ini mampu melayangkan fikiran saya ke langit dan terus ke angkasaraya!

bebas ~ agresif

Gabungan gitar elektrik dan gitar akustik dalam lagu ini ialah tulang belakang kerancakan dan agresif suara diddy yang sangat laju. Ini lagu penyemarak semangat untuk bebas dari apa jua situasi.

saling ~ funky

Ini lagu duet diddy dan yanie dalam anyaman irama funk & disco. Lagu ini agak pelik pertama kali mendengarnya tetapi ia akan perlahan-lahan menjadi kegemaran setelah mengulangnya berkali-kali. Satu lagi lagu unik seperti lagu lena.

sana ~ santai

Lagu nyanyian diddy ini amat sesuai didengar semasa memandu kereta dengan rooftop terbuka di persisiran pantai. Itu gambaran saya setiap kali mendengarnya. Sangat santai dan menenangkan fikiran.

genggam ~ syahdu

Kemampuan vokal balada diddy amat terserlah dalam lagu ini. Irama mendayu strings yang mengiringinya terasa amat memilukan. Oh! Mungkin saya sentimental? Ia salah satu lagu terbaik dalam album ini.

puja ~ geram

Ini lagu lepas geram berirama rock bersesuaian dengan liriknya dan kelantangan vokal diddy! Satu kejutan bagi sebuah album yang saya sangkakan hanya ada pop sahaja!

saat ~ damai

Perlahan-lahan meruntun jiwa bila mendengarnya. Lagu ini seakan bukti janji diddy pada si dia yang bakal menjadi suri hidupnya. Iramanya sangat damai dan tenang dalam mainan piano yang klasik.

Kesimpulan?

Mungkin kelemahan kecil album ini ialah dalam 2 lagu iaitu lena dan genggam dimana vokal diddy kedengaran 'berlapis-lapis' yang hanya mampu dilakukan semasa proses rakaman studio. Saya tak dapat bayangkan bagaimanalah diddy hendak 'mencuri' nafas untuk menyanyikan lagu-lagu itu semasa persembahan live? Bagaimanapun, saya berani menyatakan bahawa setiap persoalan di atas tadi sudah terjawab secara positif. Oh ya! suara 'besar' diddy mengingatkan saya dengan vokal utama kumpulan Lighthouse Family dan Simon Webbe [ahli grup BLUE]. Album diddy ini selayaknya dibeli dan dihormati. Semoga diddy akan terus menghasilkan album sebagus ini di masa akan datang. Tahniah!

Ajami