Ahad, 6 April 2008

JOMSTAR plagiat youtube ajami/bicaraskrip!

ANDA BANDINGKAN SENDIRI!!!

youtube asal ajami/bicaraskrip



youtube JOMSTAR yg di-edit semula dgn membuang opening-credit asal & digantikan dgn opening-credit baru serta menambah logo diaorg kat belakang!



isu ini telah di-hilite di sini >> FORUM.CARI

posting asal ajami >> anuar zain buktikan jualan album!

20 ulasan:

ajami berkata...

NOTA:

Salaam & hi..

FYI, mulai sekarang, komen2 di blog ini DI-MODERATE utk mengelakkan 'cybertrooper' tak bertauliah menyerang blog ini spt mlm td! huhu! [tapi aku dah DELETE komen2 derang! harharhar!].. kpd semua 'pembaca sebenar' blog ini & kawan2 blogger lain, korang jgn risau coz korang boleh letakkan komen & akan saya publishkan bila saya online.. btw, saya tak gila hits & saya juga TAK LAYAN komen2 dr portal murahan!!! sorilah kalau aku TAK LINK kan korang punya url!!! muahahahah!

Wassalam ;-)

p/s: jangan bakar kelambu, kalau marahkan nyamuk! peace!!!

Mr. Manager berkata...

I propose we set up a proper entertainment bloggers union, like how the socio-political blogs have done. United we stand.

ajami berkata...

TQ vernon.. maybe we should ;-)

ajami berkata...

FYI, antara komen2 'cybertrooper' mlm td:

1. Anonymous:

Anda pun x faham maksud apa itu ETIKA. Jomstar siarkan video ini adalah disebabkan ISU ANUAR ZAIN RELA DICIUM. Kalau tak disebabkan isu ini, jomstar pun x hingin nak up video ni. Video ni pun dihantar oleh peminat Anuar Zain dan juga peminat jomstar.com untuk jomstar membalas kritikan isu ANUAR ZAIN RELA DICIUM... Selaku penulis blog, anda kena faham betul2 peranan jomstar.com dan peranan anda sebagai BoLOGGER.

Terima kasih kerana mensensasikan JomStar.Com

>> AJAMI: sensasi ker dgn buat artikel gunakan youtube aku w/out my permission?.. tu namanya sensasi mkn duit haram!!!

###

2. MFR:

Tahniah JomStar.Com
Ingat aku kata-kata yang pernah dilemparkan kepada aku oleh salah seorang orang kuat JomStar.Com

APABILA KITA SEDANG MENCIPTA KEJAYAAN,
DALAM MASA YANG SAMA KITA TELAH MENCIPTA MUSUH.

APABILA MUSUH TERCIPTA,
BERARTI KITA SEDANG MENUJU KE PUNCAK KEJAYAAN.

Untuk encik Ajami, ingat. Sabar itu separuh dari iman. Ada baiknya jika kita dapat bermuzakarah secara berhemah. Tak perlu diikutkan sangat perasaan tu. Cerminkan diri dan cubalah mencari kesilapan diri kita sendiri sebelum kita menuding jari kepada pihak lain.

>> AJAMI: incik MFR, aku tak tuding... TAPI aku tonyoh trus kat muka derang!!!... boleh?... and btw, who 's the victim here?.. and who's the musuh?.. who's the perompak???

###

3. Anonymous:

Buat saudara ajami, kenapa anda perlu melenting? Sedangkan jomstar.com menerima video tu dari peminat anuar zain dan bukan mereka mengatakan video tu diambil oleh jomstar sendiri.

Maka dengan itu secara tidak langsung "peminat anuar zain" itu mungkin anda.

Fikir2kanlah!!!!!!!!!

>> AJAMI: melenting???.. taklah ini namanya melompat kegumbiraan!!!.. huhu!.. btw, logik sgtlah kann 'peminat anuar zain' sendiri hantar fail 3gp katanyer & suruh derang HENTAM artis yg mereka minati! harharhar!.. dan hadap sgtlah aku nk hantar siap tukar format 3gp lepastu hentam blk derang kannn?.. lalalala!

###

4. Anonymous:

..edited..

Sbb sy dah baca artikal yang mengaitkan dengan video saudara. Dan secara terang-terangan jomstar memberi tahu disitu bahawa video itu datangnya dari peminat jomstar.com dan bukan diambil atau dishoot oleh jomstar sendiri.

Pendapat saya sebagai salah seorang pembaca tetap blog saudara, pendekatan yang saudara ambil tentang isu video bersama jomstar.com juga saya nampak satu jalan yang kurang sesuai kerana tindakan saudara ini juga boleh membuatkan pengunjung blog anda mengenali jomstar.com dan secara tidak langsung saudara telah mempromosi laman web mereka.

Sekian.. Semoga suksess!

>> AJAMI: dr caragaya tulisan anda nampak sgt BUKAN pembaca sebenar blog ini coz my real readers TAHU 'bagaimana' saya menulis & utk apa?.. btw, pls read between the lines "video itu datangnya dari peminat jomstar.com dan bukan diambil atau dishoot oleh jomstar sendiri." >> tu namanya nak 'cuci tangan'.. kalau betul derang nak sgt bubuh youtube tu, kenapa tidak berhubung terus dgn saya???.. sebaliknya derang siap re-edit & put their credit???.. btw, if derang minta pun dulu , SAYA TAK AKAN BAGI!!!

###

5. Anonymous:

Salah kau jugak.
Kenapa kau tak letak watermark pada video kau. Dah peminat hantar pada mereka, mereka siarlah SEBAB tak ada watermark. Kalau ada watermark, aku gerenti mereka akan hubungi kau atau paling tidak pun akan bubuh kredit kau kat situ.
Aku nampak kat sini simple jer... Mungkin kau rasa tergugat dengan kemunculan JomStar.Com.

Apa kau nak takut, bukankah kau blog? jomstar e-magazine.
Lu ni, bikin gua paaanaasss jer.

Bodo!

>> AJAMI: hahaha! kau patut ckp bodo tu pd derang coz kalau nak claim jd e-mag bagai, TAKKANLAH 'tak pandai' nak key-search kat site youtube?.. errr! ker memang derang TAK PANDAI????.. lepas tu bila saya dah kecoh tau plak derang gelabah siap disable/moderate komen kat file youtube tu sebab 'bicaraskrip' dah respon???.. btw, fyi blogger MEMANG BOLEH MENGGUGAT portal/website tau! kekekek..

###

6. Anonymous:

Background pun dah cam web jomstar aku nengok nih.

>> AJAMI: hahahaha [sambil guling2]

###

p/s: matilaaa korang!.. aku dah trace url/ip cybertrooper neh!!! jeng! jeng! jeng!

Adi Luqman berkata...

merepek meraban lah yang bagi komen komen bangang neh.

Tanpa Nama berkata...

ish tak faham... kenapa susah sgt nak mintak permission dulu??? pastu kalau ye pun, bagi la kredit kat org yg amik vc tu... susah sgt ke??? ni dah kira plagiarism dah ni, sbb vc tu material... bukan setakat cam gambar2 jer...

Megat Eusofe berkata...

huik
apa2 pun me harap
semuanya boleh diselesaikan ngan baik

Uncle
senyum selalu k

jangan risau
awan mendung itu sure akn berlalu

:)

dini berkata...

Eleh... macamla kita ni naif sangat nak percaya kononnya peminat hantar video tu, macamlah rajin sangat peminat tu siap edit dulu video tu semata-mata nak hantar pada JOMSTAR pencuri tu... mari war-warkan pada semua... JOMSTAR pencuri... hahaha

Dasar pemalas, nak curi hasil kerja orang jer...
Lepas tu bila kantoi, serang pemilik asal file yang dicuri pulak... tak malu sungguh

Tanpa Nama berkata...

kecik punya hal lah.

fiebie berkata...

dah sah sah kan plagirism tu. you should take legal action. that is not internet syndication sebab dorang tah tah buat duit dengan video clip tu.

do something about it, but first write a letter and tell them how frustrated you are with their conduct.

and ada hati bubuh logo sendiri. thats too much kot.

fiebie berkata...

by the way kelakar tul baca comment comment dari cybertrooper tu, macam ayat ayat orang legal je. hik legal department dari jomstar ke. takut kena saman kot.

noks, saman 7 juta you all macam NC UUM tu sama raja petra. pastu kasi aku 1/2 juta. kita gih shopping shopping kat europe jom.

waiem berkata...

sabare wak sabar...

mungkin selepas ini encik jomstar atau sapa saja yg terima bideo yg bukan dishoot sendiri jika mahu menyiarkan bideo tersebut bole la menulis kredit didlm bideo itu 'ini bideo dihantar oleh peminat hantu yg tidak diketahui identiti...harap maklum'

bagi mengelakkan salah paham...

peminat hantu ala pengundi hantu gak la...hehehe

senyummm pakcik ajami :)

ajami berkata...

fyi, ada lagik komen2 derang yg blom aku publish.. mlm kang ada part-02.. harharhar!!!


peace!!!

fadz berkata...

ajami, ini memang susah-senang, kekuatan/kelemahan dunia blogging, kita kena akur, memang begitu. Ini orang kata: "dengan adanya kelebihan, adanya tanggungjawab". Blog/pelantar internet adalah satu premis yang mmg memberi para pengguna 'kuasa', bagaimana 'kuasa' itu digunakan, itu yang penting. Malah kuasa 'curi mencuri' adalah kelebihan dalam kelemahan internet (ingat isu Metallica dan mp3? sampai orang dah benci Metallica sekarang, well aku tak lah) Buat cybertrooper, bila sudah 'ditegur' oleh Ajami (saya tak tahu secara baik atau tak baik, saya tidak ada di situ), seeloknya meminta maaf dan memberi kredit kepada Ajami. Ini bukan etika atau apa, tapi adab kita semanusia. Buat Ajami pula, reda dan rela, saya gerenti orang lagi sayang awak. Ini dunia blog beb.. inilah dunianya, maklumat berjalan pantas, tak tercapai dek tangan, tak terikut dek masa ...

ajami berkata...

sayang ko gak fadz..

btw, sila beli novel terbaru incik fadz kita di pasaran:

"SAGA HORIZON"

@ kedai alaf21-pwtc.. ada pemeran buku kan fadz?.. baper rega dia erk?

DBI berkata...

aiyooo..peminat pemiant perempuan anuar zain sangat daring..siap main cium cium n peluk peluk lagi...macam lah anuar tu teddy bear..
untuk makcik yang yang sesak napas dapat peluk Az tu..laki hang tak marah ker???

opppss..sorry pakcik silap isu plak...

kalu dah tukar edit, letak logo sendiri kira plagiat lah..macam harta sendiri pulak....dah tahu buat salah..pandai pandai lah mintak maaf, ni diserang balik tuan punya vid...ape kes???

jomstar ni mender???

aku nak 1/2 juta jugak ..nak ikut pi shopping europe jugak....

wawa berkata...

dah curik tu curik le namanye, sampai edit2 plak intro video tu nk ckp ape lgik... lempang org jomstar.com ni kang baru taw...

dah mende salah tu leh plak nk putar belit ckp kunun org len plak salah. buhsan la org camni... grrrr.

utk elak dr berlaku lg cmni, pakcik mmg patut letak watermark kt sme video pkcik.. dr mula smpai abis, utk elakkan perampokan camni lg...

fadz berkata...

errrm, sebab sekarang 'sneak preview', rm15 je diPWTC... terima kasih kerana sokongan:)

Tanpa Nama berkata...

jomstar pencurik..jomstar pencurik..jomstar pencurik..hapuskan pencurik..!!!hidup ajami..!!

Tanpa Nama berkata...

GELI LA JOMSAMPAH TUH...