Ahad, 18 Mei 2008

AF6: tandatanya?

kredit: mrmanager


kredit: lurvenez


Kalaulah Lionel Ritchie & Diana Ross menonton konsert AF6 ke-9 mlm tadi, mungkin mereka akan buat standing ovation!.. coz diaorg tak ada.. so saya wakilkan tepuk! tepuk! tepuk!..
Photobucket
..sejujurnya saya amat kagum dgn persembahan Riz & Nadia berduet lagu Endless Love!.. jikalah konsert itu di Istana Budaya.. andailah.. mungkinlah.. apa2lah..

Bagaimanapun, konsert itu juga menimbulkan tandatanya.. faktor apa pilihan afundi sebenarnya yg diguna-pakai oleh rakyat Malaysia yg menyewa ASTRO dan menonton ASTRORIA mlm tadi?.. sebelum itu, yg saya tatap, dengar & nilai ialah:

Stacy ~ Beat It
Persembahan nyanyian yg berkoreografi tarian hampir kemas & sgt bertenaga! Bagus! Sgt menghiburkan!

Toi ~ Kau Yang Bernama Seri
Akhirnya Toi menyanyi karaoke dgn 'betul' tapi berdasarkan prestasi mingguan sepatutnya ia sudah terlambat! Namun dia juara konsert ke-9? Boleh?..

Stanly ~ Kerana
Saya tak tahu lagu apa & rentak macamana yg paling sesuai utk Stanly? Dia dah cuba setiap minggu dgn pelbagai lagu cuma kesesuaian suara dia setiap minggu juga serba tak kena! Akhirnya..

Nadia ~ Lelaki Buaya Darat
Tarian ok. Nyanyian pun ok cuma entah kenapa lantangnya suara Nadia seiring dgn 'kesengauan' yg amat ketara? Ker memang itulah uniknya suara dia?

Riz ~ Rock Around The Clock
Ermm.. kelebihan Riz ialah menjadikan lagu ini rock & roll versi Melayu agaknya? Nyanyian dia sejujurnya biasa2 ajer tapi pakej persembahannya yg menjadikan ia menarik.

Nubhan ~ Tapi Bukan Aku
Lagu ini sepatutnya Nubhan manipulasikan semaksima mungkin coz tone suara spt dia mmg muat utk lagu ini! Tapi kedengaran siksa benar utk dia nyanyikan hingga 'tercekik'?

Stanly & Toi ~ Lagu Jiwa Lagu Cinta
lalala.. memang 'killer song' dan mereka 'terbunuh' dgn jayanya!.. hancurrr! boringgg!

Riz & Nadia ~ Endless Love
Sgt sempurna dan mengujakan! Persembahan terbaik utk mlm ini! Wow!

Nubhan & Stacy ~ Ada Cinta
Bolehlaaa utk sebuah drama muzikal.

Ok.. sekrg balik kpd topik tandatanya saya tadi berdasarkan bedanya peratusan berikut:

KEDUDUKAN PELAJAR SEBELUM KONSERT

Stacy 19%
Riz 19%
Nadia 17%
Nubhan 17 %
Stanly 14%
Toi 14%

KEDUDUKAN PELAJAR SELEPAS UNDIAN DITUTUP

Toi 19%
Stacy 19%
Nubhan 17%
Riz 16%
Nadia 15%
Stanly 14%

sumber: PORTAL AF6

Ok.. Saya nak tanyalah apa pendapat pembaca blog ni.. faktor apa yg mempengaruhi afundi kamu?

baca gak rebiu derang neh:
mrmanager
master-G
eddypurnama

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

afundi toi! juara angkelong dunia!

Sarah berkata...

Pakcik..agree with u..endless love tue sgt WOW WOW UNDESCRIBEABLE KE'BEST'AN NYER kan... JGN LUPA AFUNDI RIZ PAKCIK !!

iwuzere berkata...

rasanya ni la konsert yg paling best dalam af6..takde kecacatan yg veri da obvious..berpuas hati gak yg 5 orang tu g final walaupon kedudukan undi hampeh:(

Tanpa Nama berkata...

Yes..
Walaupon org ckp stacy n nubhan paling beh..
bg saya..Riz n Nadia memg superb mlm 2..
Kerana isu ngumpat yg dibesarkan,diorg dicop couple paling jahat dlm af6..
kesian dorang kan..

dianashasha berkata...

Yes, I totally agreed dengan you. Endless Love was quite a powerful delivery. They delivered with poise, soothing and Riz does put an effort in helping Nadia part because we know that Nadia has a strong instrument. I love both of them. They deserved to the final. Stacy, Nadia & Riz were the strong students. This is the time their FANS should fight for their champ title. Toi & Nubhan, both of you, kenduri kesyukuran harus dilakukan kerana dimurahkan rezeki ke Final tetapi amat memalukan dan mengecewakan kepada ASTRO jika anda pegang juara, naib juara dan tempat ketiga. Amat mengecewakan. Tahniah kepada semua yg ke final dan kepada pengundi, please kasi laluan kepada yg telah berusaha setiap minggu dan menghasilkan sesuatu yg indah kepada kita. Love Nadia, Riz & Stacy.

ajami berkata...

All,

per2 hal kita kena INGAT.. this is AKADEMI FANTASIA!!!

juara ditentukan oleh AFUNDI!!!

..so, if pelajar yg dikategorikn sbg 'kureng' berpotensi dr segi vocal pong LAYAK utk jd juara coz JURI MENJADI JURI!!!