Sabtu, 14 Jun 2008

pitch?

*HARI INI!!! 22-jUN-08: sapa free jom berdiskusi psl Anak Halal.. dan baru aku perasan review Anak Halal blog ni dikategorikan sbg 'external reviews' @ imdb.com?.. huhu!
>> http://www.imdb.com/title/tt1156285/externalreviews



Salaam..

Hari Rabu lepas 11-Jun-08, aku pitch lagi satu idea skrip yg entah ke berapa kali kpd Ira Fazir (TUSB). Kali ini dia tengok muka aku betul2, dengar iya2 dan diam.. langsung tak mencelah! Konklusi?.. dia suruh aku buat treatment coz katanya ini yg paling best gilerrr pernah aku pitch kat dia selama ini!.. kah! kah! kah!.. Akhirnya, setelah berhelai-helai kertas A4 dan berbagai-bagai jenis genre short synopsis yg aku tulis & simpan dalam laci, yg ini kot agaknya akan jadi skrip penuh selepas skrip dramatv Tunjang Sa'adah.. katanyaaa!.. lalala..

*16-Jun-08: ptg tadi ada press prev WAYANG filem oleh Prof. Dr. Hatta Azad Khan @ FINAS.. my review?.. klik sini >> WAYANG ~ cerita kepincangan yang sempurna
*website UiTM belum dibuat.. so, utk bincang2.. klik sini >> forum.cari.com

*17-Jun-08: siang tadi aku & Adit (Raden Pictures) pegi bitching.. errr i mean pitching skrip Tunjang Sa'adah (the only skrip sulung yg dah berkurun aku tulis since 2005) at The Saujana, Subang kpd Media Prima.. hopefully, dapat ;-)

*18-Jun-08: macamana aku dpt eureka 'idea' awal treatment yg aku nak pitch?.. ada 1 punca (actually TAK ADA kaitan langsung dgn cerita tu pun) iaitu lirik lagu trance 'Just Be' by Tiesto!.. kenapa aku 'pecah lobang' psl benda ni?.. utk bagitau bahawasanya idea utk menulis apa2 cerita pun BOLEH datang dari apa2 punca sekalipun yg kadangkala jauh giler terbabas!.. mungkin ada penulis yg sgt berseni (mungkin berdasarkan latar pelajaran mereka) akan menggunakan puisi, lukisan, novel etc yg macam konservatif TAPI aku tak kata salah.. ada gak yg tulis berdasarkan pengalaman diri sendiri atau org lain pun aku ok jer!.. juga ada yg inspired by filem/dramatv terdahulu (aku tak kata ciplak ok!) yg diaorg tonton juga tak berdosa kalau pandai meng-kreatif -kan semula!.. so, aku pulak nak tulis berdasarkan lirik lagu trance?.. harharhar!.. simpulnya, tak ada undang2 pun utk dptkn lesen kreatif! ..berfikirlah di luar kotak!

I was lost and I'm still lost but I feel so much better. You can travel the world but you can't run away from the person you are in your heart. You can be who you want to be make us believe in you keep all your light in the dark. If you're searchin for truth you must look in the mirror and make sense of what you can see.. Just be.. Just be.. They say learning to love yourself is the first step that you take when you want to be real. Flying on planes to exotic locations won't teach you how you really feel. Face up to the fact that you are who you are nothing can change that belief.. Just be.. Just be.. 'cause now I know it's not so far to where I go. The hardest part is inside me. I need to just be.. Just be.. [Just Be ~ Tiesto]

*19-Jun-08: bagaimanakah hendak memanjangkan cerita yg asalnya hanya sebuah skrip dramatv 90minit kpd 1 musim siri-tv yg mungkin sampai 26 episod (atau 1560minit) ???.. jawapannya ialah dgn mengundur ke belakang atau backstory sehingga berlakunya 90minit cerita asal skrip itu!.. rasanya contoh paling baik ialah buku Lord of the Rings yg siap ada family-tree dari zaman nenek-moyang semua watak dari dahulu-kala!.. mungkin TIDAK semua backstory akan ditayangkan tetapi ia memudahkan penceritaan supaya aku selalu boleh mengagak apa yg akan dilakukan oleh seseorg watak berdasarkan backstory dia.. mmm, boleh pecah kepala wooo!!!
*20-Jun-08: "KURIOSITI" kalau dibuat tajuk, komersial tak?.. huhu!.. klik sini utk artikel >> kuriositi
*21-Jun-08: esok ada tayangan & diskusi ANAK HALAL @FINAS.. terus aku teringat dgn FT.. mmm, makin best pulak baca blog dia.. sila2 ke sini >> http://tehranifaisal.blogspot.com/

*apakata kita tonton & dengar cara Mamat Khalid tulis utk filem Kala Malam Bulan Mengambang dlm youtube ni:



*gambar terbaru di lokasi ESTET dr blog Mamat Khalid [klik pic]


*iklan blogger2:
~ Roslan Aziz seorg yg gentleman coz meminta maaf secara terbuka.. wa respek lu bro!
~ Wan Kamarudin (yg femes dgn quote "apakejadahnya") blogging balik!
~ drama2 tulisan Maizura M.Ederis Renjis (RIA, Rabu, 6:30pm/9:30pm) & Tangisan Bulan Madu (TV2, Selasa&Rabu, 9pm)
~ drama2 tulisan Iniaz K. pun tayang kat RIA

16 ulasan:

Nazim Masnawi berkata...

"Konklusi?.. dia suruh aku buat treatment coz katanya ini yg paling best pernah aku pitch kat dia selama ini!"

It's about goddamn time!!

Ajami Hashim berkata...

wohoho! incik nazim!.. long time no see bro!.. mungkin sudah sampai 'seru' kot aku meng-klik blk software FINALDRAFT (yg aku sundri tatau kat mana aku sorokkan icon-nya dlm laptop) utk 'menulis skrip'?.. hahaha!..

p/s: blog ini akan 'stuck' kat posting ini utk smentara waktu.. suma review filem akn di-posting @ bicaraskrip.blogspot.com

DBI berkata...

pakcik..aku dah tunggu lama ur fisrt baby tu... :-))

Ajami Hashim berkata...

doktor dbi!!!.. bulih tak aku cuma cakap spt iklan kat wayang: AKAN DATANG! COMING SOON!.. kekekeke.. larriikkk!!!..

..jap lagik lawatan balas ke blog ngko k..

p/s: idea asal pitch tu dtg dr lirik lagu rave Tiesto ~ Just Be.. bulih???

***

I was lost
And I'm still lost
But I feel so much better

You can travel the world
But you can't run away
From the person you are in your heart
You can be who you want to be
Make us believe in you
Keep all your light in the dark
If you're searchin for truth
You must look in the mirror
And make sense of what you can see
Just be
Just be

They say learning to love yourself
Is the first step
That you take when you want to be real
Flying on planes to exotic locations
Won't teach you
How you really feel
Face up to the fact
That you are who you are
Nothing can change that belief
Just be
Just be

'cause now I know
It's not so far
To where I go
The hardest part
Is inside me
I need
To just be
Just be

Just be
Just be
Just be

I was lost
And I'm still lost
But I feel so much better

'cause now I know
It's not so far
To were I go
The hardest part
Is inside me
I need
To just be
Just be..

CIAO ITALIA! berkata...

Buongiorno! Kami mengundang teman-teman semua untuk
menghadiri acara peluncuran buku
Ciao Italia!: Catatan Petualangan Empat Musim
pada tanggal 17 Juni 2008, pukul 2 siang yang bertempat di
Institut Kebudayaan Italia:
Jl. HOS Cokroaminoto 117, Menteng-Jakarta Pusat
(depan Izzi Pizza Menteng)

Pembicara:
- Gama Harjono (Penulis Ciao Italia!)
- Pembicara tamu

Acara akan diisi dengan bedah buku dan presentasi mahasiswa
Indonesia tentang pengalaman selama kuliah di Italia.


NB: Dapatkan penawaran khusus pada saat launching, diskon 20%, bagi yang berminat
mendapatkan buku Ciao ITALIA!



*** *** ***


Ciao Italia: Catatan Petualangan Empat Musim
Penulis: Gama Harjono
Penerbit: Gagasmedia, 2008

Apakah berkeliling Eropa salah satu impianmu? Atau bersekolah di luar negeri dan bergaul dengan teman-teman baru yang selalu haus petualangan? Buku ini mengajakmu untuk melewati ruang-ruang kelas universitas di Italia, galeri seni ternama, sampai pesta-pesta mahasiswa Eropa yang seru.

"Ciao Italia" akan membawamu menikmati tempat-tempat di pelosok Mediterania, mulai dari kota metropolis berusia lebih dari dua milenium hingga desa terpencil yang menyimpan banyak harta karun seni dan kejutan tak terduga (buktikan dengan foto-fotonya yang fantastis). Plus tip backpacking ekonomis: mendapat akomodasi gratis di Eropa, mencari tiket, hostel dan makanan murah selama perjalanan.

Setiap kisah dan suka-duka saat berusaha mengenal Italia, ditoreh dengan sebuah kejujuran dari seseorang yang akhirnya terlalu mencintai negeri Pasta ini.

Edd Vedder berkata...

off topic: jom catat rekod dunia.

http://eddvedder.blogspot.com/2008/06/web-firefox-download-day-2008.html

Ajami Hashim berkata...

*ciao-italia! >> gue di Malaysia dehhh! ngak bisa join ;-(

*edd >> aku dah reg dahhh... tQ bro!

p/s: fyi, ptg karang ada 'something' yg 'maybe small' but 'quite big' giler for me!.. nnti aku citer pjg ;-)

Tanpa Nama berkata...

Mana dia....
dah tunggu lama dah ni..
Cepatinnnnnnnn

irafazir

engku irish berkata...

ko ada hutang aku 3
1. maya
2. kisah air
3. making off

rasanya yang mana dulu

Ajami Hashim berkata...

ira ~ mcm komen kat atas aku tu ala2 iklan kat wayang: COMING SOON! AKAN DATANG!.. harharhar!

one love berkata...

gudluck!

:)

Ajami Hashim berkata...

one love ~ luck good for me.. InsyaAllah ;-)

Maizura Mohd Ederis berkata...

Salam.

TKS ajami, krn iklankan blog dan karya sy.

Tunjang Sa'adah berkata...

maizura ~ no hal, dgr citer siri Renjis rating tinggi!!! tahniahhh!!!

emyl berkata...

salam
hye..kamu..kita ketemu di diskusi anak halal.
ingat x?

**kawan jaja**

Ajami Hashim berkata...

emyl ~ nice meeting u too.. nx tme kita gi finas lagik k ;-)