Ahad, 3 Ogos 2008

Festival Filem Malaysia 21



CALON2 TOP-5 AKHIR:

*warna KUNING ialah pilihan ajami!!!

ANUGERAH PERDANA

Pengarah Filem Terbaik:

1. Hatta Azad Khan - Wayang
2. Shuhaimi Baba - 1957 Hati Malaya
3. Ahmad Idham - Congkak
4. Mamat Khalid - KMBM
5. Osman Ali - Anak Halal

ajami kata: melihat kpd calon2 di atas seandainya para juri nak pengarah filem ke-Malaysia-an patriotik yaa amat, maka diaorg akan pilih Shuhaimi/1957 Hati Malaya.. kalau nak filem kebudayaan yg akn jadi duta tahun melawat Malaysia ke luar negara, maka Prof.Hatta/Wayang akan menang.. tapi sekiranya para juri hendakkan keunikan yg pasti dihormati oleh pembikin filem antarabangsa, Mamat/KMBM paling layak.. juga seandainya para juri mengkagumi seorg pembikin filem anak muda kelahiran FINAS sendiri yg kini segah & seberani berbanding pengarah Malaysia sebelum ini juga jujur & ikhlas bercerita pasal realiti Malaysia yg selalu disorokkan, maka Osman/Anak Halal juaranya!.. cuma.. perlukah Malaysia mengagungkan seorg pembikin filem seram yg amatur di kalangan yg terbaik???.. lebih elok berikan calon ke-5 kpd Amir/Susuk atau Hans/Cuci atau Yop.Hitler/DBTM atau M.Subash/Pensil.. saya pilih Osman Ali/Anak Halal!

Pelakon Lelaki Terbaik:

1. Afdlin Shauki - Sepi
2. Adlin Aman Ramlie - Susuk
3. Rosyam Nor - KMBM
4. Eman Manan - Wayang
5. Farid Kamil - Anak Halal

ajami kata: Afdlin & Adlin tak cukup screen-time.. Rosyam imitasi pelakon 50-an.. Eman actually berebut screen-time dgn Zul Huzaimy.. hanya Farid dpt watak protagonist dari 'zero' to 'hero' walaupun dlm btk 'dark'.. jadi, Farid Kamil layak menang!

Pelakon Wanita Terbaik:

1. Maya Karin - Anak Halal
2. Erra Fazira - Anak
3. Fazura - Kayangan
4. Nasha Aziz - Otai
5. Vanidah Imran - Akhirat

ajami kata: Fazura, Nasha & Vanidah forgettable!.. cuma Erra & Maya yg akan tarik-rambut sesama diaorg utk juara.. tapi saya memihak kpd Maya Karin!

Lakon Layar Terbaik:

1. Wayang - Hatta Azad Khan
2. KMBM - Mamat Khalid
3. Sepi - Ara & Mira Mustaffa
4. Anak Halal - Osman Ali
5. Cuci - Hans Isaac

ajami kata: Susuk mana???.. Sepi too cliche.. Cuci bagus tapi very the copy+paste storytelling ala Afdlin.. kalau nak skrip naratif & ber-dialog unik, Wayang (dialek Kelantan) mungkin menang.. Anak Halal dgn bahasa pasar realisme-nya pun mungkin juara.. tapi the best structure yg out of this Malaysian world of scriptwriting, 3-act structure yg berani-mati dgn act1, act3a & act3b (2 klimak), saya pilih KMBM by Mamat Khalid!

Cerita Asal Terbaik:

1. Wayang - Hatta Azad Khan
2. KMBM - Mamat Khalid
3. Sepi - Ara & Mira Mustaffa
4. Anak Halal - Osman Ali
5. Pensil - M.Subash

ajami kata: Susuk tercicir lagi???.. kisah Wayang mcm pernah dengar.. KMBM mcm skrip yg dijumpai semula dlm gudang Studio Jln.Ampas yg dimodifikasi (ampun bro Mamat!).. cerita Sepi mcm dah basi.. Pensil pun mcm adaptasi cerekarama TV3/novel Alaf21.. even Anak Halal pun mcm pernah jadi Drama Minggu Ini RTM.. so yg mana 'cerita asal' terbaik?.. sejujurnya mana ada cerita asal yg betul2 asli dlm dunia perfileman mana2 pun?.. yg membezakannya cuma siapa yg pandai meng-kreatif-kan semula apa yg pernah di dengar seblm ini iaitu juaranya ialah Susuk!.. tapi Susuk tak masuk top-5 lah pulakkk!!!.. ermmm!.. kreatif erk?.. errr! dgn ini saya memilih KMBM!.. boleh?

Sinematografi Terbaik:

1. Evolusi KL Drift - Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamarudin
2. Sepi - Mohd Nor Kassim
3. Susuk - Daven Raghaven
4. Kayangan - Raja Mukhriz
5. Anak Halal - Khalid Zakaria

Penyunting Terbaik:

1. 1957 Hati Malaya - Nik Haslinda Nik Hussain / Kamarudin Abu
2. Wayang - Hafiz Kamaruzaman
3. Congkak - Ahmad Mustadha
4. KMBM - Raja Affandi Raja Jamaludin
5. Sepi - Johan Bahar

Skor Muzik Asal Terbaik:

1. Wayang - Hafiz Askiak
2. KMBM - Ahmad Badaruddin
3. Susuk - Hardesh Singh
4. Anak Halal - Nurzaidi Abdul Rahman
5. 1957 Hati Malaya - Sharon Paul

Filem Animasi Terbaik:

1. Family Portrait - The One Academy
2. Upin & Ipin - Les! Copaque Prod.Sdn Bhd
3. World War - University of Hertfordshire
4. Nene Breshke - Wan Muhammad Tamlikha
5. Apocalypse - The One Academy

Filem Dokumentari Terbaik:

1. Making The Cut - Reel Network Sdn Bhd
2. The Woodsmiths - Reel Network Sdn Bhd
3. The Perak Man - Eurofine / FINAS
4. Kami Yang Disyaki - UiTM
5. Restoring Merdeka - Leong Hon Yuen

Filem Pendek Terbaik:

1. Hasrat - Martias Entertainment
2. Tiffin - Chor Ai Lene
3. Eyefinger - Marge Bong
4. Burp - ASWARA
5. Kopitiam Kurang Manis - UiTM

Filem Digital Terbaik:

1. Yantra
2. Malaysia's Sweet Heart
3. Wirasiswi
4. Ganavin / Vanthaanda Herd
5. Jarum Halus

Filem Terbaik

(Akan dimaklumkan pada malam anugerah)

ANUGERAH CIPTA

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik:

1. Zul Huzaimy - Wayang
2. Farid Kamil - KMBM
3. Adlin Aman Ramlie - 1957 Hati Malaya
4. Eizlan Yusof - Impak Maksima
5. Fauzi Nawawi - Anak Halal

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik:

1. Nabila Huda - Akhirat
2. Nanu Baharuddin - 1957 Hati Malaya
3. Azizah Mahzan - Anak
4. Ruminah Sidek - Pensil
5. Dynaz - Kayangan

Penataan Seni Terbaik:

1. 1957 Hati Malaya - Aida Fitri Buyong / Kamarul Nizam Abd Rahman
2. KMBM - Nazrul Ashraff
3. Susuk - Kek Ting Lam
4. Johnny Bikin Filem - Dr. Anuar Nor Arai
5. Anak Halal - Irwanmazwan Ibrahim

Penataan Bunyi Terbaik:

1. Congkak - Brian Ng
2. KMBM - Azman Abu Hassan
3. Susuk - Add Audio
4. Evolusi KL Drift - Daud Sulaiman
5. Anak Halal - Azman Abu Hassan

Pelakon Kanak-Kanak Terbaik:

1. Erynne Erynna - Congkak
2. Amrul Hisham - Anak
3. Mohd Asrah Akis - Wayang
4. Mohd Asrah Afif - Wayang
5. Erin Malek - Congkak

Pengarah Harapan Terbaik:

1. Hans Isaac - Cuci
2. M.Subash - Pensil
3. Mohd Latif Zami - Dunia Baru The Movie
4. Syamsul Yusof - Evolusi KL Drift
5. Barney Lee - Anak

Pelakon Harapan Lelaki:

1. M.Subash - Pensil
2. Moh. Kamarulzaman Taib - 1957 Hati Malaya
3. Wan Kenari Ibrahim - Wayang
4. Zaefaul Nadzarine Nordin - 1957 Hati Malaya
5. Syamsul Yusof - Evolusi KL Drift

Pelakon Harapan Wanita:

1. Julia Ziegler - Kayangan
2. Lisa Surihani - I'm Not Single
3. Mas Muharni - Wayang
4. Avaa Vanja - KMBM
5. Diana Rafar - Susuk

Pereka Kostum / Busana:

1. 1957 Hati Malaya - Dee Hasnan / Ezrah Rahim
2. Johnny Bikin Filem - Ayu Haswida
3. Susuk - Mohd Zaini Abdul Rahman
4. Anak Halal - Mohamad Zaini Abdul Rahman
5. KMBM - Nasirah Ramlan

Poster Terbaik:

1. Cuci
2. Susuk
3. Anak Halal
4. Evolusi KL Drift
5. Pensil

Lagu Tema Asal Terbaik:

(Akan dimaklumkan pada malam anugerah)

ANUGERAH KHAS JURI

(5 Anugerah dari tersebut atau yang sesuai mengikut tema festival)

*sumber: mSTARonline

PENCALONAN AWAL

FILEM CEREKA
1957 Hati Malaya (Pesona Pictures)
9 September (Metrowealth)
Akhirat (Sri Saheb Production)
Anak (Box Lite Film)
Anak Halal (Tayangan Unggul)
Apa Kata Hati (Tayangan Unggul)
Cinta U-Turn (Pyramid Saimira Theatre Chain & Lineclear Motion Pictures)
Congkak (Metrowealth)
Cuci (Tall Order Productions &
Tune Entertainment Group)
Dunia Baru The Movie (Grand Brilliance)
Duyung (KRU Films, Grand Brilliance & Lineclear Motion Pictures)
Evolusi KL Drift (Skop Production & Grand Brilliance)
I'm Not Single (Metrowealth)
Impak Maksima (Excellent Pictures)
Kala Malam Bulan Mengambang (Tayangan Unggul)
Kayangan (Raden Pictures)
Nana Tanjung 2 (Grand Brilliance & Lineclear Motion Pictures)
Otai (Grand Brilliance & Lineclear Motion Pictures)
Pensil (Genius Parade)
Sepi (Grand Brilliance)
Susuk (Grand Briliance)
Wayang (Universiti Teknologi Mara)
Johnny Bikin Filem (Universiti Malaya)

FILEM DIGITAL
Yantra (ATV Pictures)
Ganavin Ivanthaanda Hero (GV Media Broadcast)
Malaysia's Sweetheart (Matias Entertainment & Adept Media)
Wirasiswi (London Filmmaker Studio)
Jarum Halus (Sparky Pictures)

*lain2 kategori, sila rujuk sini >> FFM21

NOTA:
Semasa di sidang media pd 16 Julai lalu di GSC Signature @ The Gardens, saya sempat bersembang dgn Nancie Foo, Pengerusi Jawatankuasa Penyertaan & Penjurian; saya ajukan soalan2 biasa secara santai sambil hi-tea selepas sidang media tanpa membawa sebarang pen, kertas atau videocam. Lebih-kuranglah saya tanya dia pasal kenapa filem CEREKA & DIGITAL diasingkan dimana kedua-dua kategori adalah feature length film? Lagi satu saya tanya kenapa filem Flower In The Pocket tiada dlm senarai? Dan yg terakhir mengenai penjurian yg dikatakan semasa sidang media itu sbg menjanjikan 'ketelusan' dlm setiap keputusan yg akan dibuat nanti.. saya beri pendapat, actually perihal paling utama selain ketelusan ialah 'siapakah latar setiap juri itu?' Oklah.. semua jawapan Nancy adalah 'off the record' utk saya.. dia cuma beritahu, akan dibuat satu lagi sidang media utk memperkenalkan siapakah barisan juri FFM21 kali ini dlm waktu terdekat.. ermmm! saya nak datang! mesti!

p/s: soalan2 yg saya masih TIADA jawapan:
1. kenapa Muallaf tiada dlm FFM21 & mungkin dibawa ke tahun depan FFM22? (mungkin Yasmin ada jawapannya?)
2. kenapa Johnny Bikin Filem tersenarai tetapi tidak tahu bila tayangan umumnya?
3. cuma Jarum Halus yg saya pernah tonton & dengar kewujudannya (Filem Digital) serta bagi saya ia layak utk bertanding sbg filem terbaik? Tapi yalah! kerana ia dlm kategori Filem Digital.. lupakanlah!

*gambar2 di sidang media?.. klik sini >> budiey.com

20 ulasan:

Ahmad berkata...

wah ... ade tayangan. .. nak tgk i'm not single, apa kata hati ngan sepi ... erm . kna pi amik kat finas ek ..biler leh gi amik?

Ajami Hashim berkata...

ahmad - erk! kat poster tu ada..

p/s: nancie foo cunnn!!!

Ahmad berkata...

its me la .. faidhi ;) .. huhuhuh

Ajami Hashim berkata...

ayooo! kau guna user 'ahmad'.. aku hengat 'ahmad albab' mana tadi???.. huhu!

faidhi berkata...

hahaha ... ok2 .. da tukar dah nih .. eh .. kt poster ade ek .. ooo .. kna pi amik kat finas la ni

Ajami Hashim berkata...

AKU TEKA FILEM TERBAIK IALAH:
































































































































"ANAK HALAL"

..boleh?

Ajami Hashim berkata...

*e-mail yg saya terima dr respon @ malaysian-cinema yahoo-group:

Daripada: "Robert Benson"
Kepada: "ajami hashim"

"Anak Halal" is a disgrace.It is a malaysian film only in name, but not in essence.The film maker has watches too many Hong Kong triad movies andit is nothing more than an attempt to make a similar movie set in malaysia without being in Malaysia. Any person will tell you that a man with a gun having a show down with the police will endwith a death sentence. No matter how much artistic licence that can be given, it makesa mockery of Malaysia when the script tries to unite the baby, the lady and the man at the end of the movie.It is never clear in the movie how all three are related.And the Datuk and his daughter and her drug addiction. The treatment of this subplot is dated and is more akin with movies set in the 1950s. not the present day. I cannot accept that rich people treat their daughters thethe datuk treats his in the film. There are so many plot holes and so many ideas of the story that does not seem to fit in modern society.So what if it looks polished?And now to be told it has the most number of nominations for the awards really makes a mockery of the awards.Is it all there is? An attempt to copy the style of another movie without transferring the values and morals of the plotinto a Malaysian context. Just because it is set in Malaysia with a Malaysian crew and cast does not make it Malaysian. I was so annoyed and so sad after having seen the movie and now with this latest news just makes me despair with thecurrent state of the Malaysian cinema. luckily I did not see any mention of Duyung.I did not have the chance to watch the other movies in the list, so I have no comment.Saya rasa sebagai seorang yang minat filem tempatan, saya tidak ada peluang untuk menonton filem tempatan di panggung wayang. Mengapa????Saya rasa kebanyakan activiti pamiran filem tempatan hanya dikumpulkan di Kuala Lumpur.Bayang Filem saperti "1957 Hati Malaya", "Susuk", "Wayang" dan "Congkak"tidak sampai ke bandar saya atau ke satu bandar atau pekan berhampiran. Didalam pertandangan untuk pilihan filem terbaik atau pelakon terbaik, saya rasa sebagai penonton filem, sayabolih beri pandangan saperti En Ajami. Tetapi Tidak. Nak tonton filem filem tempatan adalah saperti nak tontonfilem Brazil or filem Russia. Nak tonton blockbuster Amerika. No problem. Like everything else in this country,nothing is for everyone. It is always a selected few who will have the opportunity. It is a shame that for a place like Ipoh, the largest town in Perak; the local cinema only screensa selection of local cinema. Other than KL, what places have screened "1957 Hati Malaya", I wonder.Or had I missed it when it was screened locally. Just because I do not live in KL, most locally produced films are out of bounds.Is that healthy? Or is it right? Or is is a question to the organisers of the flim awards?We have a Finas who is supposed to look into the interest of local cinema, but ......... oh! I see. Maaf! Janagan marah Tuan! Saya tak sengaja nak usik. Jam Alarm belum bunyi.shhhh!!!! Tuan masih zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rb

rudy bluehikari berkata...

Aku...aku sependapat dengan Dr Abu Hassan Hasbullah bercerita tentang FFM 21 kali ini. Nantikan statement beliau yang telah kami perhalusi malam tadi di UM.

Azzam Supardi berkata...

Yap! Tunggu heh!

Ajami Hashim berkata...

rudy & azzam!.. nnti bgtau link-nya okeh!.. tQ bro2 ;-)

Ajami Hashim berkata...

lagi e-mail kpd gua psl ANAK HALAL

REF: http://movies.groups.yahoo.com/group/malaysian-cinema/message/7457

Daripada: "gaik khoo"
Kepada: "ajami hashim"

erk! another e-mail to me?..

"kau nampak lilin ni?" ~ Makcik Seri kpd Kartika (DIVA)

Thank god, someone who is brave enough to articulate how bad and disappointing Anak Halal was. That drug addiction subplot came out of nowhere and Osman spent the first 40 mins building up a romantic relationship without much tension...and then left out Maya Karin (the only bright spark in the movie) halfway through the film to concentrate on your negative stereotypical Malay thugs. Even our hero can't think of conflict resolution beyond his fists, beyong samseng behaviour. Teruklah, I felt quite embarassed by the end of the film (actually, I couldn't wait for it to finish--all that spectacular action was just boring for not advancing the narrative or doing much to our emotions). What does it say about Malay youth and urban society? That they are beyond redemption? What new things does it bring to our understanding of Mat Rempit-Mat Rempit? I don't think it's even sophisticated enough to say that it's making a point about urban alienation. But feel free to correct me if I'm off there. Perhaps IT IS Osman's nihilistic view of urban Malay youth....But going back to the plot, it's only at the very last 5 minutes that we return to the family separation and the reunification of mother and son (which seemed to get promptly forgotten in the rest of the film after its brief introduction in the opening because of the numerous lepak/lawan scenes). I felt embrassed because I wanted to see Osman's sensitive portrayal of Malay urban youth. But instead, we have cardboard villains and not enough carry-through with the main plot. It's like there were too many subplots that just got in the way. Maybe a little more workshopping for the script in future would give us something that is much closer to what Osman may have first envisioned?

I don't see Robert Benson's critique as marah. To do so is to shut down critical debate and discussion. And he does have a point about how many of the local films don't make it outside of KL.

cheers,
Gaik

apakanama berkata...

Bro Aku cuma tengok 20 % jer dari filem yg ada dalam senarai nie.... jadi tk berani laa nak komen... tapi berdasarkan dari apa yg aku dah tengok... teringin sangat nak tau sapa juri kali nie... ada profile?

Danielle_Corleone berkata...

gua minat nak buat filem! gua minat na tulis skrip! gua ada tgk bro ajami baca puisi ari tu. gua nak mintak2 tlg kalo boleh terima input2 utk bantu gua. boleh?

goth berkata...

ajamiiiiiiiiii....hahaahahahahaha...knp KMBM utk Sinematografi Terbaik x ade ha?...sy agak frust jugak...kerna setelah kita sudah hilang dunia hitam putih sekian lama...kini setelah kita dianugerahkan dgn teknologi dan kita bertuah dpt merasa akan bagus nye kalo org dulu2 dpt guna teknologi yg ader skrg....kerna sya harungi bersama akan bagaimana KMBM utk mendpt kaler sperti itu....hmmmmmmm.....ajami sihat?

Amiene Rev berkata...

Saya tak dapat menonton filem-filem Melayu pada ketika itu dan sekarang, sebab di sini tidak ada panggung.

Teringin nak tengok filem Sepi dari dulu...

Op berkata...

saya memihak kepada maya karin juga.
he he

fadz berkata...

bloddy hell, semua tayangan filem tu aku tak nak tgk, mana filem2 digital? kenapa tak ditayangkan di gsc?

bodoh FFM!

mana tiket aku untuk malam anugerah FFM?

bodoh FFM!

Kenapa Jhonny Bikin Filem langsung tak tersenarai dalam mana2 kategori utama? bodoh tolol ke filem tu?

ko da tgk Wayang?

ko mmg **** tak ajak aku!

apa, ko menidakkan kostum dan seni arahan terbaik buat 1957, ko gila ke apa???

yang lain2 aku setuju, tetapi mmg kita mempunyai keinginan dan estetika yg lain.

kalau aku pemerhati komersial, aku akan beri Anak Halal menang, kalau aku pemerhati yang mahu pergi jauh dan mencari kelainan, aku cari selain Anak Halal.

Aku rasa, Erra mungkin menang buat Anak. Melainkan Maya dilihat sebagai 'segar' dan orang baru yang boleh merangkul pingat (belum dapat lagi kan?)

Megat Eusofe berkata...

huik
uncle ajami
x-mo cakap nyanyuk !!
kang nyanyok tul2 kang
huuhuhuh

ahaks

huuhuhuhuh , review susuk tu tun ray la kene buat...

but tul la
citer susuk mmg best
sampai me terkejar2 nak ingat watak n plot
ahaks

fadz berkata...

aha! ur forecast didnt make it, muahahahahaahha.. how ah? but serious, the list of winners is very shocking and i kinda like it.

Ajami Hashim berkata...

fadz ~ BEST SCREENPLAY??? ayoooo!!!