Isnin, 7 Julai 2008

MASKARA 9 ~ TQ vovin!


Salaam..

Perihal paling sengal boleh terjadi pada bila2 masa! contohnya bila menelefon salah seorg the founder of MASKARA dan bertanya: "jalan nuju RUMAH PENA tu camner erk?.. btw, kau datang tak malam ni?".. sah2 aku kena maki dlm hati oleh si-penerima panggilan lah kan?.. har! har! har!.. itulah akibatnya bila nak join majlis org tapi gatal taknak baca bebetul asal-usul majlis itu.. ampunnn vovin!!!.. larrikkk!

MASKARA ni rupanya dah kali ke-9 dan kalau vovin bebetul bengang musti dia dah sumpah aku 9 kurun!.. tapi aku tau vovin seorg sahabat yg cool & sgt baik hati walaupun aku pernah janji nak pinjamkan dia sony-handycam utk short-film dia tapi sampai ke sudah tak bagi pinjam!.. matilaa!

So, utk bribe & pujuk vovin dlm posting ini aku aku type nama vovin vovin vovin byk2 kali kerana dia layak dipuji & disanjungi kerana niat suci-murninya sbg founder MASKARA yg ternyata best gilerrr!.. fyi, vovin aku dah beli t-shirt sol-jah yg keren banget itu dan akan terus mem-promosikannya selagi hayat dikandung bdn di blog aku yg glemer ini!.. alamakkk! telebiy sudaaa!

Juga terimakasih kpd bro sinaganaga yg berkumis comel+macho kerana tak serik2 meng-email aku utk dtg sbg jemputan dimana aku yg kerek sebab asyik tak dpt dtg seblm ini.. padan muka aku coz baru dpt join MASKARA ke-9! ops!.. kpd matjan yg jd host kelakar serta layak gantikan v/o din beramboi utk program telematch di astroceria! seriusssly!.. matjan! wa respek lu coz tetamu majlis tak kering gusi & lidah dgn kekeletahan mengulas setiap persembahan!.. tidak lupa salut yaa amat kpd suma krew MASKARA yg tidak dpt aku sebutkan satu2 nama coz samada aku tak cam muka atau aku tak sempat nak salam.. u'all rock braderr!

Ok! apa komen aku MASKARA itu?.. wow! wow! wow!.. sekali flashback sebijik mcm mlm persembahan antara kelas masa jaman skolah menengah dolu2 lepas abis SPM dimana apa saja yg boleh di-pentas-kan.. maka di-pentas-kan!.. dlm ertikata lain bahasa pasar mudah ialah spt ROJAK!.. tapi ini bukan sebarangan ROJAK krn peserta2nya adalah dr 1001 mcm jenis resepi seni yg bagus2! hebat2! grand2! best giler yaa amats!.. lebih best dr tgk sarkis politik masakini tau!.. terasa rugi sgt coz seblm ni aku tak pernah or maybe salah-anggap majlis sebegini.. dolu, aku igt kalau acara seni cegini sure agak lembabs, boring & kena pakai baju batik!.. tapi MASKARA ini ala2 upgraded version yg kontemporari lagi penuh rasa santai & pengisian jiwa tanpa tekanan atau protokol spt majlis yg ada vip duduk kat depan! huhu!.. dan percaya atau tidak, dlm MASKARA ada silap mata & catwalk fesyen show!.. wa cakap lu!

Bayangkan utk durasi lebih 3 jam, aku terhibur dgn setiap persembahan free di pinggir kotaraya KL di mlm minggu pulak tu?.. mungkin di waktu sama ramai yg sedang menonton wayang dgn tiket RM10 di tgv KLCC.. tapi sejujurnya, hiburan itu sgt subjektif krn aku temui sebuah hiburan unik di MASKARA ini!.. tentulah ada persembahan yg aku suka, kurang sikit suka & sgt suka yaa amat terutamanya bacaan puisi SELUAR DALAM oleh otai brader pyan habib!.. yg kiut & aku sgt teruja ialah show oleh geng layartanchap & alina abdullah (alanis morissette Malaysia!) & nyanyian 'sampai menutup mata' oleh awek bertudung yg aku dah lupa nama dia!.. arramakkk!!! (UPDATED 8.49am: tok rimau bagitau kat komen nama awek itu ialah Ili ..meh! klik pic kat bwh ni & komen kat blog dia!)



Kpd geng2 ArtfulCreator.com SCRIPTWRITER GROUP yg sergah aku: yann, elaira & elmaaniq >> sebenarnya aku mmg 'tersergah' coz korang mcm jumpa artis lah pulak masa salam2 tu.. mau tak aku gabra lah kan?.. keep up ber-forum kat ArtfulCreator.com tu tau!.. korang mmg kewl!.. utk vitaminisme, kau iklan kan ajer teater kau kat forum tu jugak.. kpd fazleena jgn risau, aku akan tonton short film Paper Ship tu & akan kritik abisan nnti! hahaha!.. gurau jer!.. selain tu, aku 'dipaksa beli' oleh vovin vcd Jangan Tidak Beli.. tak lupa sempat juga aku borak pendek dgn bro saharil psl ESTET & tempurungpecah blogger terbaru di pasaran iaitu mamat khalid.. dan masa salam nak balik dgn tok rimau kata mcm pernah jumpa, yezza! masa bmw-shorties last year lah tu.. peng-show lain ialah: enche, johnnorafizan, azzam supardi, bahrudidn bekri, nasriah abdul salam, dr.zul (nyesal tak tegur coz dia pernah berkomunikasi kat internet dgn aku tru malaysian-cinema or filemkita kalau tak silap!).. ode-mpr & band CMYK.. errr! ada yg tertinggal kah?..

Lastly, kpd vovin, aku janji next MASKARA aku akn dtg kalau tidak kerja & kalau aku ada bajet lebih aku akn sponsor makanan barang keropok sebungkus-dua.. dan mungkin mana tahu suatu hari nanti aku pun akan buat persembahan pulak kan???

*berikut ialah gambar2 random MASKARA yg sempat aku snap.. terimakasih lagi vovin!
*cuba kira brapa byk links dlm posting di atas?.. huhu!



15 ulasan:

Tok Rimau @ Mr.G @ Honey berkata...

Awek yg lu lupa nama tu: Ili

sinaganaga berkata...

Tok Rimau,
HA HA. Ok ok, dah ingat dah. Ili, ermmm, Ili! Ok.

Alina pun pada mulanya aku tak ingat nama. Aku main bubuh je panggil dia, “Alia lah, Alin lah!” Ha ha.

sinaganaga berkata...

Ajami,
Thanks for coming. Datang lagi lain kali. Pssst, rasanya SM tak pernah datang lagi - ajak le dia sekali.

dingin berkata...

tq.

lain kali sy bc guna bahasa uganda

fazleens berkata...

tak sbr mau dgr ulasan dari pengkritik fofulor..papership saya biasa-biasa je (ayat cover line, takut kena hentam gile2)anyway, thanks kerana membeli.. :)

Op berkata...

tak ada pun gambar aku bro? kekekeke. jangan kau silapkan aku dengan naga lagi ya. kumis aku nipis. kumis naga tebal.

syd berkata...

x sempat tgk lagi bro film sepi tuh...aduhhh rasenye aku ler satu2 nye orang yang x tengok lagi..

pipiyapong berkata...

ah naga buat buat lupa..trick lama..!!reb

Ajami Hashim berkata...

Salaam all,

timakasey suma yg komen kat atas nunnn!.. jasamu di kenang sampai bebila pong! ;-)

p/s: next next next MASKARA aku janji akn promotkn gegiler!!! wahhh!!!

art.isreka berkata...

ajami,
sori lmbat nk bagitau nama ili. xpe, orang lain ada yang ingat.. :).

btw, kitorg bkn geng layartanchap, cuma join derang ajek.. nnti marah si fauzan.. hehe.

- alia @ alin @ alina.. :)

vovin berkata...

Ya, gua komen le.

Komen

fadz berkata...

ya, maskara = man laksa, perbezaan: man laksa tak dapat betina dia akhirnya sedang maskara dapat ramai betina untuk dipersembahkan. maaf dengan perkataan betina.

nice pics.

Ajami Hashim berkata...

vovin ~ wah! byknya komen!!!

alia @ alin @ alina ~ beb, u punya blog wordpress kan?

fadz ~ ermmm.. aku suka panggil derang 'aweks yg berseni'.. bulih?

deennasour berkata...

wah!!!!
ini sudah bagus!!!
selama aku kat KL ni..
tak pernah lagi nak menjejak kaki,
kat malam baca puisi DBP ke,
or layar tanchap ker,
ati nak pg, tapi kaki berat sekali,
maybe ada maskara 10, gua nak pg..
kasi tau ek.

selama ni, pg tgk wayang RM10 kat gsc and teater byr RM25 hengget kat mtc and store dbp jerk....

Ajami Hashim berkata...

deenasour..
u WAJIB dtg MASKARA10!!!.... ntti, i'll update u bro ;-)