Ahad, 2 November 2008

"SMS" by Ajami Hashim ~ post mortem?

"SMS" WORLD PREMIERE! muahaha!

NOTA: "SMS" dicilok dr 2 mtv lama aku ~ lakonlayar.blogspot.com
"SMS" berkisar pasal khidmat pesanan ringkas kata orang Melayu atau short message service kata orang Inggeris (sangat lurus bendul kan?). Cara penontonan filem pendek ini ialah dengan dua kali berturutan untuk memahaminya (agak mencabar minda rupanya sampai ada org tak faham? padan muka aku! kahkahkah!)

PENERANGAN KAEDAH 1: (spt yg aku dah jawab kat blog miezi yg merepek)
>> ekceli SMS = lies! bukan korang jer yg konpius!.. kucing umh aku pun sama!.. muahaha! fyi, KERETA 1/driver/top ~ nak sexs ajer not true love.. KERETA 2/passenger/bottom ~ ada affair dgn org lain.. 1st view ~ kita as org ke-3 nampak relationship derang mcm hepi giler mcm dlm sms sesama derang tu.. 2nd view ~ kita bubuh diri kita dlm diri derang.. KERETA 1 ~ lebih ambil perhatian/control pd relationship derang (coz dia a driver) selagi dia dpt apa yg dia mahu.. KERETA 2 ~ dah tak sure dgn relationship derang tapi masih layan/ikut gak (coz dia cuma a passenger) just go with the flow ke mana2 pun couldn't care less (sebab tu masa sms pun mata merayau ke sana-sini).. TAPI.. kalau taknak interpret apa2 pun takper janji layannn muzik mcm tgh clubbing!.. TIBA2 JADI 18SX PULAK SHORT FILM GUA!.. HAHAHA!

PENERANGAN KAEDAH 2: Aku terangkan secara didaktik (kononnya ala2 akademik! lalala..)

1. Penontonan pertama - baca teks SMS yang tertera dan fahami isinya kerana ia adalah yang TERSURAT! directly! straightforward! lapisan kulit!

2. Penontonan kedua - ini yang TERSIRAT! indirectly! hidden meaning! isi sebenar! bandingkan posisi di mana penghantar SMS duduk? siapa pemandu dan siapa penumpang? atau mungkinkah mereka dalam kereta yang sama? juga lihat pergerakan visual pemandangan (kamera adalah 'mata' penghantar sms) ..dan dengar betul-betul rentak muzik kedua-dua penghantar SMS ..yang mana ambient-techno? (rancak) yang mana dark-ambient? (sentimental) ..siapa yang konsentrasi? (fullscreen) ..siapa yang melankolik? (cinemascope) ..siapa yang laju? siapa yang perlahan?

Selepas itu, mungkinkah (atau tak mungkin langsung!) penonton akan berfikir yang lain makna sebenar SMS di antara kedua-dua penghantarnya? tak mustahil juga penonton akan berimaginasi apakah status hubungan mereka sebetulnya? suami-isteri? pasangan kekasih? majikan-pekerja? hubungan sulit? pasangan normal/gay? atau.. hanya dirinya sendiri?

Manusia memang begitu bila berkomunikasi. Kadang-kadang hanya dengan SMS yang berkecamuk ayat dan perkataan, kita faham apa makna asasnya. Tapi sejauh mana maksud SMS itu jujur dan benar? Mungkin ia adalah bohong. Isi hati sebetulnya barangkali tidak sama dengan mesej taipan SMS.

Itulah.. Kadangkala apa yang tersurat BUKAN apa yang tersirat!

rujukan & cara bercerita:

1. buku 'On Directing Film' oleh David Mamet (ms.2)

'a succession of images juxtaposed so that the contrast between these images moves the story forward in the mind of the audience'

‘tell the story in cuts; through a juxtaposition of images that are basically uninflected’

>> interpretasi apa naratif "SMS" dengan menyambungkan semua imej-imej rawak yang bergerak dan bunyi (muzik) yang didengar untuk menghasilkan apa sahaja sebuah cerita penuh mengikut kebebasan tafsiran minda masing-masing (atau mungkin tidak ditakrifkan langsung - hanya momokan ala mtv avant-garde pretensi kosong!)

2. 'Kuleshov Effect'

'a montage effect demonstrated by Russian filmmaker Lev Kuleshov in about 1918'

'edited together a short film in which a shot of the expressionless face of Tsarist matinee idol Ivan Mozzhukhin was alternated with various other shots (a plate of soup, a girl, an old woman's coffin)'

>> suntingan dengan menyambungkan video yang dirakam secara rambang berlainan tarikh dan masa (stock footages) serta TIDAK langsung berkaitan atau dirancang untuk menghasilkan "SMS" kemudiannya diadun dengan muzik latar (audio) yang secara tidak sengaja 'kena' (mungkin) dengan pergerakan imej

3. Exposition

'is a technique by which background information about the characters, events, or setting is conveyed in a novel, play, movie or other work of fiction; this information can be presented through dialogue, description, flashbacks, or even directly through narrative (sms)'

>> menyuapkan makna secara terus dan didaktik (mungkin memaksa atau tidak peduli) melalui mukadimah, arahan cara menonton dan tulisan dalam "SMS"

ini tease-spoon!.. errr! TEASER?


poser.. eh! poster:

'still' loving you!





tajuk: "SMS"
penerbit/pengarah/penulis skrip/penyunting/dop/pelakon: Ajami Hashim (ya! aku buat semua!)
durasi: 4 minit 52 saat
tagline: Kadangkala apa yang tersurat BUKAN apa yang tersirat.
links:
KOSMO 26.10.08


41 ulasan:

el-Maaniq berkata...

insyaALLAH akan munculkan diri sebagai penonton pada maskara tu nanti

pemikir lapuk berkata...

salam sai be

Danielle_Corleone berkata...

gua jugak yg tak sempat nak antar filem.

amy ikram ismail berkata...

wah.. hebat.. siape pelakonnye.... nampak nye muncul lagi karyawan muda..

Ajami Hashim berkata...

el-maaniq ~ kau tak hantar kaaa?
pemikir lapuk ~ Salaam kembali ;-)
danielle ~ apsal tak antar???
amy ~ hahaha! manaleh lwn COMOLOT kau yg vast da-ba-boom itu!
p/s: pls refer this >> kuleshov effect

Jumping Jane. berkata...

tumpang lalu.larikkkkkkk

Tanpa Nama berkata...

Wah siap ada reference. Kalau orang penonton mengkritik pun SMS nampak kebal sebab semua dibikin mengikut film theory.

Ajami Hashim berkata...

habislahhh steven spielberg!!! kah! kah! kah!

p/s: pepatah Melayu ada berkata: "sediakan payung sebelum hujan!"

fadz berkata...

haa, siaplah engko.. ermmm, nak ride free ke maskara boleh?

[r][a][y] eusouff berkata...

i have an award for you. Pls check out my blog.

syd berkata...

sure nak tgk nanti!chaiyok22 bro..;-)

alifstyle berkata...

ada adengan cium2 tak?

syd berkata...

sms=saya masih single ^_^ anyway gud luck bro!spfseg

Ajami Hashim berkata...

fadz ~ tak janji coz ptg tu ada fmly plan sblm ke rmh pena.. nnti kompem later

ray ~ ayoo! pacik segan laa dpt award cegitu! dpt datukship mcm shahruk ok laaa!

syd ~ kau akn terkamjat tgk short aku tu!

aliff ~ aku tau kau punya lagi hebattt siap ada stuntman & CGI mcm starwars kan? aku nangisss & jelesss!

Tok Rimau berkata...

Filem gua tak ada moral. Tak ada falsafah. Gua buat filem hanya utk berdamping dgn aktres. hA HA HA.

deennasour berkata...

heheh sudahkah aku mendengar idea ini sebelumnya
?????

wah~

Ajami Hashim berkata...

tok rimau ~ bandingkan dgn shorts engkau, rasanya SMS aku bagaikn "langit dgn seekor anai2 yg mkn kabinet dapur aku!".. kau punya sure gempakkk!

deen ~ ada kot dlm byk2 ayat aku membebel masa jumpa ko aritu?.. ker aku dah citer kt makcik kantin erk?.. lupa plak!

Reez berkata...

kene tengokkkk ni xD

syd berkata...

wa mesti datang support lu 100% bro! x sabar nieh nak tengok apa yang bakal mengkamjatkan ku itu :-D

goth berkata...

bes cerita lu ni....bkan bodek atau membodek...yg penting cerita lu bes...HAHHAAHHAHAA....

Ikhares berkata...

wah..wah..wah..'sms' lagi...kelas gitu~~

pemikir lapuk berkata...

aku ttarik yg anda tulis ni---------

"SMS" berkisar pasal khidmat pesanan ringkas kata orang Melayu atau short message service kata orang Inggeris (sangat lurus bendul kan?)

sb org putih luruh bendullah yg negara depa maju..depa saman sapa saja walaupun PM mereka..luruh bendulkan...ish2..mana boleh saman PM kan..(pantang melayu derhaka kan? kan?...) hahahahaha

anwy pilem pendek anda bagus...

Ajami Hashim berkata...

syd ~ tq yangg!

goth @ along ~ best sesgttt!

ikhares ~ tapi tak se-klakar senario :-(

pemikir lapuk ~ nak saman bendul mmg tak lut!!! wakakaka!

pemikir lapuk berkata...

ajami----tau tk apa..tapi belum cuba blum tau...hahahahahaha...xprsi dlm pilem ko..pun o.k juga

Tok Rimau berkata...

Tok cilok snap shot of the paper masuk blog Tok.

Ajami Hashim berkata...

tok ~ sila2 mmg tujuannya utk disebarkan serata alam maya & shah alam :-)

mahhass berkata...

Bravo!

Vitamin berkata...

tunggu aku datang sana.. gile lebam satu malam layan 20 shorties

ilovebudu berkata...

all the best.

Tanpa Nama berkata...

pakcik..boleh tgk ker itu sms??..kat maner nk tengok..pastu baru boleh komeng/kritik/ulas kannnnn...

dbi

Ajami Hashim berkata...

s k r i n ~ tapi gua cuak siot!

vitamin ~ mmg lebam & tembam! wakakaka!

ilovebudu ~ best giler yaa amats!

dr.dbi ~ kat event tu laa!.. kang 2/11 aku up @ utube!

ilovebudu berkata...

hehehe..spoiler kekeke..nak jadi penonton acara nanti

Razaisyam berkata...

ada keje lah hr ni

tp kalau sempat saya akan kesana juga

gud luck bos

:D

syd berkata...

bro...memang terkamjat! tapi cool..mula-mula memang x faham sangat tapi itulah yang tersirat tidak semestinya yang tersurat kan..;-) tapi pemilihan lagu memang cool..lepas nie mungkin filem panjang sket lagi dari nie pulak..;-)

miezi berkata...

bro,
sy dah tgk smlm.nk tegur, tp cam segan. btl apa yg cuba disampaikan, yg terlihat tak sama spt yg terzahir.nway, nice work lah :)

miezi berkata...

tq bro for explaining, pasni kene tgk lagi sekali, nk masukkan diri dalam situasi2 tu lak :)
wat i mean nk tegur tu ialah nk bertegur sape dgn bro smlm, tp segan. Eheh

saudagar gaRAM.. berkata...

filem mat jan best juga..

"SEKARANG.."
"..SEKARANG.."
.
..
...
"SEKARANG!!!!!"


dang,barang atas lemari jatuh..

ehhh..tu filem juga kan?
hahahahaha...



bang,gua cilok gambar sofi jikan dari blog lu..bleh kan?
jahat gua ni..dah cilok baru mau mtk kebenaran..

syd berkata...

memang gua rasa ada unsur2 18sx jugak bro..yang part pagar2 tuh..ehehe

mahhass berkata...

Saudara Ajami yang aku hormati,

Aku tak sure samada nak tulis ini secara formal ataupun sekadar ‘teks mesej’ (secara literal) lalu aku pos di comments blog kau. Aku tulis pun atas dasar kau kenalan saiber aku (walaupun kita masih tak berpeluang bersua-muka lagi).

Ya, ini rebiu filem pendek SMS yang aku tonton di youtube yang kau sudi upload (sekurang-kurangnya dapatlah aku merasa walaupun duk jauh) dan filem kau ini adalah filem ke-2 selepas Cekik oleh Jhebat (binfilem) dalam banyak-banyak yg ditayang di Maskara-Shorties baru2 ni (ciss kenapa Festival ala Cinema-Paradiso ini tak wujud masa aku di KL dulu huh? Serius, aku bangga dengan kau orang semua).

Ok untuk filem kau, sejujurnya, bakat kau ada terserlah, cuma kau nampak terlalu berhati-hati yang akhirnya memakan diri (baca: filem) sendiri. (Mungkin kau dah boleh terhidu kenegatifan rebiu aku ini)

Pertamanya, terus terang aku tak faham isi kandung cerita SMS secara keseluruhannya. Dan sebetulnya, tontonan kedua (secara memaksa) juga begitu.

Keduanya, kau tampak ‘terlalu berusaha’ untuk mewujudkan kepelbagaian intepretasi penonton, eksposisi terhadap plot yang divisualkan, sebab, akhirnya kau sendiri yang terpaksa bersusah payah menjawab segala teori kekeliruan itu (dan kau tak boleh anggap semua penonton boleh diberi penjelasan oleh pembikin filem itu sendiri – kerana apabila ini berlaku, ia bukan lagi menjadi sebuah filem, tetapi menjadi sebuah bahan eksperimen).

Sesebuah filem harus ada ciri-ciri atau klue yang jelas (walaupun simbolik, simplisiti atau subtle), memberi reaksi, kesan mood dari visualnya secara langsung tanpa perlu sebarang ulangan dalam plotnya (maksudnya aku tak rasa perlunya kau menjelaskan situasi per situasi melalui plot ekstra “ulangan”) – sebab kau bukan bikin dokufilem, kau bikin sebuah fiksi menampilkan dua karakter.

Betul, ada cerita interesting, steamy, intimasi (dialog2 teksnya) serta berunsur realisme sosial kritis di dalamnya. Ya, mainan simbolis kau juga memang kreatif, tetapi aku sebagai penonton yang mewakili orang cetek ilmu filem, tidak akan melihat itu sebagai sebuah ending yang berkesan. Filem berdurasi pendek, sepatutnya lebih elok dipermudahkan, justeru berlarutan kesannya. Anti-klimaks tak apa, tapi usah terlalu ‘bundar’ kelirunya.

Kalau konsep surrealisme, kau boleh sahaja bermain dengan jukstaposisi esentrik (atau yang pelik-pelik lagi merepek – rujuk binfilem) yang boleh saja membingungkan audiens tetapi masih membuahkan persoalan2, tapi sayangnya tidak pula ada unsur itu dalam naratif filem ini.

Serius, aku rasa "SMS" kau gagal dalam konteks intepretasi (dan hampir tidak wujud, melainkan mesej teknikal yang kau sampaikan sendiri dalam blog kau).

Dari sisi ide & konsep, aku kagum, ia sangat baik dan original, bermula dengan penuh edgy lagi erotis tapi akhirnya menjadi cheesy lagi ambigus.

Maafkan aku, tapi aku harap kau optimis.

SMS Collection berkata...

nice but want sonething more creative

SMS Collection berkata...

nice but want sonething more creative