Isnin, 10 November 2008

"SUMPAH"..aku akan kembali!


Salaam..

Hari ini aku ambil keputusan untuk berehat menulis blog untuk sementara waktu kerana aku sangat sibuk menyiapkan spec script "SUMPAH" dan Buku Untuk Filem: ESTET sampai hujung bulan Disember.

Take care! wish me luck ok! see you soon! bye! muahhh!

Aku akan kembali! boleh? macam nak cekik kau!

email: ajamihashim@gmail.com

*transkrip temubual ekslusif: Mamat Khalid

12 ulasan:

mahhass berkata...

Aiyoo, kau merajuk ke? Jangan camtu.. kesal aku ni. Isk.

Ajami Hashim berkata...

takder maknaaanya! aku bz giler babi laa skrg! eh! bila nak komen blog sumpah tu bro?

saharil berkata...

good luck and have fun ajami!

Ajami Hashim berkata...

yap! aku memag perlukan banyak 'luck' dan 'fun' sekarang coz tgh nak pecah kepala kembangkan plot! hahaha! tQ bro!

wénkt berkata...

aku juga akan kembali dengan identiti baru!

trust me
support me

Ajami Hashim berkata...

wenkt ~ i'm waiting!!! good luck 2 u bro!

Ajami Hashim berkata...

NOTA 06.11.08

Salaam..


Aku tengah brainstorming bagai nak rak untuk habiskan spec-script SUMPAH! Selalunya masa driving dalam jem banyak idea datang. Pagi tadi on the way balik dari hantar isteri, aku pasang cd samsons yang dah lama aku tak layan. Bila sampai track ke-5 lagu "perbedaan" tiba-tiba aku rasa sedih betul! Sedih sesedih-sedihnya bila lirik lagu tu macam kena dengan salah satu babak yang aku tengah polish dalam SUMPAH. Babak tu cuma pasal betapa salah satu watak dalam situasi keseorangan, kesedihan, sesalan dan rasa bersalah yang terlalu-lalu setelah kematian salah seorang dari sahabat karib yang dia tidak dapat selamatkan. Maksud aku ia keadaan yang mungkin kita pernah rasa sebelum ini dimana kita mahu selamatkan seseorang dari apa-apalah situasi konflik tapi kita bukan tak mampu cuma kita terlambat. Kita rasa nak ulang balik masa itu sekali lagi untuk selamatkan dia! Tapi dalam dunia ini peluang itu hanya datang sekali sahaja! Sekali! Kalau dah terlepas that's it! Betul! Lirik lagu tu seolah-olah menggambarkan perasaan watak yang mati berkata kepada watak yang hidup dan aku tanpa disengajakan telah..menangis!!! Padahal ia cuma salah satu babak cadangan dalam kepala aku jer? Serius ni! Bukan aku syok sendiri. Tapi rasanya semua penulis kreatif bentuk apa pun novel, cerpen, tv atau filem akan alami momen itu dimana cerita rekaan kita jadi macam betul berlaku.

*dengar lagu tu kat sini >> youtube

"perbedaan" by samsons
pejamkan matamu di hadapanku
kan kucium kau 'tuk terakhir kalinya
sudahlah.. kita tak mungkin untuk bersama
perbedaan membuat kita terpisah
genggamlah tanganku ini
aku bahagia saat bersamamu
usaplah setiap tetes airmatamu
usah kau tangisi perpisahan ini
bukanlah keinginan kita berpisah
perbedaan membuat kita terpisah
dengarlah suara hatiku
aku bahagia saat bersamamu
oh.. ingatlah sumpahku ini
aku bahagia saat bersamamu
aku bahagia.. bahagia.. aku bahagia saat bersamamu
(song & lyric: irfan)

SESEORANG berkata...

bro,gudluck.wat story best2.biar pecah panggung.maksud aku,panggung tu betul2 pecah.

Ajami Hashim berkata...

seseorang ~ tapi tulah nak pecah kepala dah nih nak nyiapkan skrip! muahahaha!

NOTA 07.11.08

PLOT? dari filem 'Stranger Than Fiction'

Professor Jules Hilbert: Some plots are moved forward by external events and crises. Other are moved forward by the characters themselves. If I go through that door, the plot continues. The story of me through the door. If I stay here, the plot can't move forward, the story ends!

Karen Eiffel: Well Penny.. like anything worth writing, it came inexplicably and without method!

Penny Escher: I see. Then what happens?

Karen Eiffel: It's perfect, actually. I can't believe I didn't think of it earlier. It's simple, ironic, possibly heartbreaking.

Penny Escher: Is that it?

Karen Eiffel:Yes!

miezi berkata...

good luck bro!!tension tu bagus as a force to come out with something "luar biasa" :)

Ajami Hashim berkata...

tQ miezi! muahhh!

kaizar berkata...

dah dengar sendiri plot cerita sumpah dari abang ajami, memang tak sabar nak tunggu citer ni kuar kat wayang. really hope dapat aktor, pengarah dan segalanya yang the best, sinematografi plak stail thailand sure syiok giler... teruja!