Sabtu, 25 April 2009

Retrospektif: BUKIT KEPONG (1982)

*apakes tetiba entri Teater Mahsuri tukau jadi Bukit Kepong???
..sebab saya rasa ia pun patut di-teater-kan @ IB! tak gitu?

Sinopsis
Cerita perjuangan pasukan polis dan masyarakat tempatan di Bukit Kepong, Johor melawan komunis pada tahun 1950. Kemuncak pertempuran berlaku pada 23 Februari di balai polis Bukit Kepong yang mempunyai 18 orang anggota. Filem ini menggambarkan semangat waja yang ditunjukkan oleh pasukan polis, walaupun mereka diserang oleh 180 orang pengganas komunis, tetapi mereka tetap berjuang hingga ke titisan darah yang terakhir untuk mempertahankan negara.


Saksikan diantara filem-filem terbaik Tan Sri Jins Shamsudin
di ASTRO KIRANA (saluran 122) sepanjang bulan April 2009!

GERAK KILAT (1966) ~ Ahad, 5 April, 9 mlm
ESOK MASIH ADA (1979) ~ Ahad, 12 April, 9 mlm
TIADA ESOK BAGIMU (1979) ~ Ahad, 19 April, 9 mlm
BUKIT KEPONG (1982) ~ Ahad, 26 April, 9 mlm

SILA KLIK UNTUK BACA
(kredit: Majalah ASTROVIEW April 2009)

Jom tengok teater!
RONA - facebook
24-25 April @ Taman Budaya, KL

Teater yang tengah meletup katanya @ IB
24-30 April 2009
info tiket & sinopsis:
www.istanabudaya.gov.my
monolog Cinta Julia

berikut ulasan-ulasan katanya!
(saya sedang mengelamun di atas pentas yang bergerak turun-naik.. tunggu!)
dr.zubin
adam
waiem
ray
wenkt
karl

kekure
filem-animasi
miezie
redmummy

adenium
thesunearthmoon
umimia

(akan dikemaskini kot?)

*dari blog redmummy

from left, Ajami and wife. dengan ucapan to nurul sekiranya ko baca nota akak nih: weii apesal ko tak pass2 lagi adiah jakarta ajami n wife dia oiii? ajami ko sila pi rerajin amik, nak tunggu benda tu berkulat?

tahniah jugak for Ajami, seorang penyokong kuat filem tempatan akhirnya berjaya menjejakkan kaki ke Istana Budaya untuk pertama kalinya. kehkehkeh…aku dah credit ni bro!

12 ulasan:

zubin berkata...

Is this going to be standard Mahsuri theatre atau muzikal Mahsuri, teringin jugak nak dengar lagu2nya atau mungkin ada tarian2nya. Jom tengok sama2

Ajami Hashim berkata...

dr.zul.. khamis 23/4 @ 8.30pm preview Mahsuri jom ikot gua! ;-)

ryann berkata...

jangan lupa datang ye ajami. ajak kawan bloggers lain. tq.
dr zul jemput datang sekali

D'Rimba berkata...

Semoga Fauziah Nawi makin bersinar.

kekure berkata...

Salam,
Got your sms tapi sayang credit saya sudah habis untuk membalasnya..
Amat berminat nak join..berapakah harga tiket yang perlu di bayar?

zubin berkata...

Dulu katanya Mahsuri tu berkulit putih melepak!

Marissa berkata...

Saya akan ke sana juga mlm ini... :)
Jumpa di sana.... Yey!

saat omar berkata...

ok thanks for the invitation en Ajami..preview pi ada pass tak? boleh bawak satu famili? huhuh....4 orang jer.

||| PöJìé PööH ||| berkata...

wahh syok la !!!

deennasour berkata...

uncle ha!!!
sorry dah byk kali tak dpt memenuhi jemputan ini.

tak ada kredit nak reply seh ari tu.
lagipun memang tak dpt nak pg, sbb kena keje plak.
sorry.

btw,sudah review bohsian.
jgn tegur tak ada.eheheh

SSPenyamunFilem berkata...

Bukit Kepong...

Filem perang terbaik pernah dihasilkan di Malaysia..
dah dekat 20 tahun, tp Leftenan Adnan pun tak dapat menandingi..

Siapa yg boleh lupe adegan jins samsudin, bot kena hendap kat sg muar, komunis dalam bas sangkut-sangkut etc..

Apa jadi filmmaker skarang?

Semakin moden, semakin bacul pulaks!

Check *click us out for more film review porn-ArT styleeez!

sultanmuzaffar berkata...

motif ?? sah2 teater bukit kepong dah buat tahun 2000. buat reasearch dulu ya lain kali. ihiks !

larriiiikkkkkkk