Selasa, 8 Disember 2009

KALAU PAPA DAN MAMA TIADA (PESANAN UNTUK ABANG)



KALAU PAPA DAN MAMA TIADA
(PESANAN UNTUK ABANG)

abang..kalau papa dan mama tiada..
tolong tukarkan lampin adik
pergi ke kolam KLCC berdua
bancuhkan susu untuknya
dodoikan dia sehingga lena

abang..kalau papa dan mama tiada..
peluklah adik bila menangis
goncang buai, kongsi mainan
pujuk kalau dia merajuk
belailah andai mengamuk

abang..kalau papa dan mama tiada..
pegang tangan bila berjalan
tengok lariannya di padang
kalau jatuh, cepatlah rangkul
sapukan luka, tuamkan lebam

tapi abang janganlah susah..
sekarang kami ada sebelah
pejam mata hilangkan gundah

karya:
Ajami Hashim
10 Oktober 2006

(sila klik logo di atas)

14 ulasan:

Muhammad berkata...

uncle

puisi ini amat chomel dan menyentuh hati.
terus terang cakap..seribu kali hujan berlalu. orang akan ttp ingat.


p:s - kenapa babak dari slumdog jutawan bermain di minda ku..ketika nieh ??

Ajami Hashim berkata...

anakandaku megat!
TQ muahhh! :-)

Abang Ben berkata...

sajak yang menyentuh perasaan!

Ajami Hashim berkata...

Salaam abg ben,

silalah vote kat sini >> BLOG4FT

TQ ekk! ;-)

fievelski berkata...

uncle,

aah.kenapa tetiba rasa cam sendu semacam ni.sok pagi first thing in the morning, kena say hello to mum n dad.

atty's berkata...

besh sajak nie..ade byk makna tersirat

addyaholix berkata...

best. harap abang dapat baca satu hari nanti. =)

edzlin007 berkata...

saya suka

amy ikram ismail berkata...

salam..
kalau ada visual bukan imej foto.. touching dowh.. pas tue suruh pete teo composed muzik.. best!! aku nk la wat iklan .. tggu!!!

huhuhu

Asmahani berkata...

salam,
touching laa puisi ni. saya nak share di FB saya ye.. thanks.

Asmahani berkata...

and, voted for you too.

Ajami Hashim berkata...

Salaam All,

Saya berbesar hati & terimakasih kerana kalian semua 'tersentuh' dgn sajak & youtube ini! :-)

SEBARKANLAH RASA KASIH-SAYANG ITU!

scha_iera berkata...

saya suka ini post...
sanad2 chomel....

Tanpa Nama berkata...

yes, so touching n comel. tp saye pun pernah tinggalakan pesanan pd ma saye-supaye tabahkan hati n teruskan idup in case ape2x jadi. jd sementaa mase msih ade, ade peluang bpesan-pesanlah.like to read ur blog. an eye-opening .