Selasa, 24 April 2007

ZOMBIE BUKIT EKSPO ~ Raihani

copy+paste dr blog rai yg tgh fofular kat upm sekrg!.. tq dear :-)
***
(Format ini adalah tribute buat sifu filem saya,Hassan Muthalib. Format sajalah…jangan kata saya plagiat pula! Hehehe!)

Dua (orang/ekor?) zombie sedang ‘melengung’ di sebuah pangkin di atas sebatang pokok. Zombie 1 membawa komputer riba wayarles.

ZOMBIE 2 : Hang dok buat apa tu? Wah, hang pandai ICT noo! Aku tahu CT Nurhaliza saja!

ZOMBIE 1 : Aku nak buat blog. Hang baca tak Mingguan Malaysia 22 April kelmarin? That juri Gang Starz fela, Vernon Kedit habaq, blog ni serupa diari internet. Lebih personal. Kita boleh mengungkapkan kejujuran.

ZOMBIE 2 : Diari internet aku tak tahu! Datin Diaries aku tahulah! Baguihlah hang punya bahasa. Tapi kalau kita jujur sangat dalam blog, tak susahkan diri ka?

ZOMBIE 1 : Hang kenai dak penulis famous yang tulis cerita kuda terbang tu? Alah…yang orang panggil dia Kak Nisah tu…Dia habaq, kita punya blog, kita punya sukalah! Lainlah kalau hang buat blog, lepas tu polis mai tangkap hukum gantung sampai mampuih.

ZOMBIE 2 : Hahaha! Kita pun dah mampuih nak buat apa kena hukum, kan? Aku pun nak buat bloglah. Buh nama kebuloq.blogspot.com, okey tak?

ZOMBIE 1 : Nama yang jujur, memang cekik darah! Aku nak buh nama zombiehangnadim.blogspot.com.

ZOMBIE 2 : That Nadim fela aaa, budak cerdik yang kena humban dalam laut tu ka? (Zombie 1 angguk) Pasai dia pandai sangat, orang besaq-besaq negeri tak suka kat dia? Cerita ikan todak tu ka?

ZOMBIE 1 : (Tak larat angguk) Hang ni baca jugak Sejarah Melayu. Ingatkan tak baca. Maklumlah, kitab tebai tu kan benda paling cemuih nak baca dalam kelas…

ZOMBIE 2 : Aku tak baca pun Sejarah Melayu. Aku tahu dari sajak ‘Malam Terakhir Nadim’ yang menang Hadiah Sastera- Perdana 3 tahun lepas. Budak mana ka tulih? Nama dia macam nama kumpulan nasyid tu…Hairan? Eh,bukan…Raihan? Eh…Raihani!

ZOMBIE 1 : That fela Raihani, must know how is it to be Hang Nadim. Kepala otak berlain sikit dari orang…kena latu! Bagi idea baru…kena latu! Ikhlas nak selamatkan negeri…kena latu! Ni dah masuk tahun 2007. Latu-melatu ni dok ada lagi dalam sistem pelajaran kita.

ZOMBIE 2 : Hmm…patutlah aku pun tak pas-pas belajaq masa sekolah dulu! Bagi idea berlain sikit,kena ketuk ketampi. Tapi err…pakai bajulah! Apa yang cikgu ajaq, semua aku dah lupa la ni. Pasai aku hafal saja. Habih exam, habihla. Bungkuih!

ZOMBIE 1 : Cakap pasai sekolah, hang tak mahu ka mohon jadi cikgu? Aku dengaq depa nak bagi elaun kemain lagi. Tapi mesti kena sanggup posting masuk ke ceruk-ceruk mana hala nun!

ZOMBIE 2 : Cikgu? Oh, tidaaaaak! Baik aku buka kedai buku online like that Kak Nisah fela. Atau tulis blog filem like that Ajami fela. Atau main futsal like that Ode fela.

ZOMBIE 1 : Hang ni manja sangat…nak jadi cikgu lagu mana! Tak ikhlas nak mengajaq. Anak murid mai buli dari hari pertama, bungkuih kain baju! Lepas tu nak mengadu dengan siapa? Mak bapak mungkin jauh. Pensyarah pun jauh. Patutnya semua cikgu yang lembut-lembai kat Malaysia ni kena pi kursus menahan ‘latu dan buli’, baik dalam bentuk fizikal mahupun lisan.

ZOMBIE 2 : Latu dalam bentuk lisan tu lagu mana? Ooohh…ni nak bagi depa tahan kena sindiaq, kena perli kot?

ZOMBIE 1 : Lagu tu lah! Atau nama artistiknya ‘Kursus Membaca Metafora Di Dalam Kata-Kata Orang Lain’.

ZOMBIE 2 : Metafora? Hmm…sama bunyi dengan poorah!

Perbualan dua zombie ini terhenti apabila satu lagi zombie datang menyertai mereka. For some obvious reason, dia menaiki sebuah Gen2 plet Perlis.

ZOMBIE 2 : Haa…ni lah budak yang aku habaq kat hang tu! Yang tulih sajak Nadim tu!

ZOMBIE 1 : Apa habaq, Raihani? Mailah dok…join kami!

RAIHANI : Aku rasa lebih baik jadi zombie macam hangpa dari hidup dok mengadap ‘depa-depa’ tu!

Ketiga-tiga zombie itu pun mengilai-ngilai dan menyanyi-nyanyi. Apabila Zombie 1 ingin menyanyi lagu ‘Guru Malaysia’, Zombie 2 dan Zombie Raihani telah terjun dari atas pokok sambil meraung.au

Haji Bakhil : Kau ni semua cantik. Lembu diberi gaun, kau bilang cantik!
-Nasib Si Labu-Labi-

Ahad, 22 April 2007

THE ZOMBIE DIALOGUES 3 ~ Hassan Muthalib

A HORRIFIC THING HAPPENED ON THE WAY TO THE….While escaping from the authorities, two zombiess tumbled on to a rock concert. The manager thought they were rockers and dragged them behind the stage towait their turn. One of them is (or was – you can’t tell nowadays!), a film lecturer. It is rumoured thathe had an M. A. (No, no. Not ‘Mad and Addled’!).
ZOMBIE 1: Hey, cool, man – er – zombie! I always wanted to be a rocker!
ZOMBIE 2: Just like in ZOMBI KG PISANG. You can’t tell the difference between the zombies and the rockers.(Solemnly looks upwards). Message! Message for the entertainment writers.
ZOMBIE 1: Same like in Mamat’s movie, ROCK?
ZOMBIE 2: Yeah, he was making fun of Malays who want to behave and look like hantu! And Nasir Jani taught it was a homage. Ha, ha! I wonder where he’s going throw his brick?
ZOMBIE 1: Oh, so it wasn’t about remembering the 1970 sand all that.
ZOMBIE 2: No. But parody is not only making fun of but also referring to history. Good thing Ajami Hashim is doing his bit to educate our filmgoers. The fun in parody is in trying to decipher which scenes are from which movie. So far I see only U-Wei, Shuhaimi Baba and Yasmin Ahmad who are adept at this.
ZOMBIE 1: Wah, you terror of the terrorist, lah! Pray tell in which scenes.
ZOMBIE 2: Zombie where got pray one?
ZOMBIE 1: One zombie in ZOMBI KG PISANG! One of them said ‘As salamu alaikum.’ But how come human give salam in LOVE CONQUERS ALL, censor board cut?
ZOMBIE 2: Ah, that one sensitive! Have to jaga national security. Close one eye, lah! Back to the chase. You saw PEREMPUAN, ISTERI DAN….., LAYAR LARA and MUKHSIN?
ZOMBIE 1: Only pirate DVD.
ZOMBIE 2: Aiyaa, you real zombie, lah! No wonder Malay films don’t make money. Ending of PEREMPUAN…. – copy HANG TUAH, the 1950s Singapore film. House surrounded by villagers, the hero comes and is the only one to go into the house to confront the villain. 15th century –21st century. No change. Mentality still the same. LAYAR LARA – not homage but saying, ‘Eh, you veterans, enough-lah! We actors of today maybe not so disciplined, but we can reach heights you cannot. Because you no got SPM. Some also cannot read and write! Why you still haunting us? Enough-lah!
ZOMBIE 1: (To himself). This guy got M. A. from where ah? Warisan must respect-lah! No old guys, where got young guys?!
ZOMBIE 2: (Getting carried away). MUKHSIN – homage to P Ramlee’s ANTARA DUA DARJAT. The rain scene where they push the car, they’re enjoying themselves. Also the keroncong song.
ZOMBIE 1: Wah, like that U-Wei, Shumi, Yasmin should get award already!
ZOMBIE 2: Cannot! Their films not enough violence, sex and Mat Rempit! How about ZOMBI KG PISANG?
ZOMBIE 1: All the zombies look like they plastered some flour on their faces, no?
ZOMBIE 2: Yeah, but I thought Tayangan Unggul didn’t have enough money for make-up effects?
ZOMBIE 1: That one the other company-lah for JANGAN PANDANG MY GLUTEUS MAXIMUS!
ZOMBIE 2: Er – that Roman period film I never saw,lah! (Zombie 1 rolls his eyes and tries to strangle himself).
ZOMBIE 2: Okay, so the flour-plastered faces in ZOMBIKG PISANG pay homage to which film?
ZOMBIE 1: Those PONTIANAK films of the 1950s, lah. You can see it’s just white powder. That time scary, lah! Then also listen to some of the dialogue. Very bad, isn’t it? Mamat copying the bad dialogue writing and acting of some contemporary films and TV drama.
ZOMBIE 1: Like zombies writing. So Mamat making fun of Malay movies and TV dramas now, ah? All of them very silly one?
ZOMBIE 2: That one you ask him! (Stands to attentionand salutes) ‘Cintai Filem Malaysia.’ ‘Filem Kita Wajah Kita.’ And for good measure - (Sings): ‘Budi Bahasa Budaya Kita.’
ZOMBIE 1: (Ignoring him). You saw ZOMBI KG PISANG already, ah?
ZOMBIE 2: Wait for pirate DVDlah! Now all cinemas full house. Two days cross RM300,000 already. Cannot get ticket!
ZOMBIE 1: You buy pirate DVD, I kill you!
ZOMBIE 2: (Dances gleefully). Ha, ha! Can’t kill me! Yeah, yeah! Can’t kill me! I’m already dead! Yeah, yeah!
ZOMBIE 1: (Grins devilishly). Okay, I’ll lock you up in a cinema and screen all the 20 over films of a certain prolific producer over and over again! Nanti muntah darah, mah!
ZOMBIE 2: (Horrified). No, no, anything but that!! I confess! I did it! I did that Mongolian thing! I took the RM20 million! I bought the high-speed train! I’ll confess to anything! I belanja you honey chicken briyani and teh tarik at Mahbob Restoran in Lucky Garden, Bangsar! Best honey chicken in KL! (Tocamera). Gua part-time advertise for the mamak! Mau hidup, mah!
ZOMBIE 1: (To himself). Wah, this zombie better actor than all those guys on the screen!
(To be continued).

Jumaat, 20 April 2007

Zombi?

berikut ialah komen dr pembaca blog ini:
***
Salam mentafsir dari aku
ZOmbi = MAyat Hidup yakni orang yang dah tak punya pendirian, tak punya pandangan, mudah terima pengaruh, senang diheret dengan masalah dan senang dijadikan pengikut... orang yang macam zombi dalam dunia banyak sangat. orang yang anggap dirinya pandai tapi hakikat nya terlalu bodoh nak mampos, orang yang sanggup terima apa saja tanpa usul periksa... tapi untuk mudah kata dia tahu yang dia tak tahu tapi dia akan cuba buat-buat tahu... kalau dalam bahasa kasar Bodoh yang bangang tapi sombong... ada banyak maksud lain lagi dalam makna yang tersirat dalam zombi ni sebenarnya... ikut pemahaman la, kalau dia nak kata zombi tu pengikut taat ajaran agama sesat, pengikut ahli politik yang suka kena makan dek orang atas, orang yang ada pendidikan tapi salah guna kuasa... ikut tafsiran sendiri....
KAmpung pisang = sebuah daerah yang ada samada negara, negeri , kampung, kelompok, koloni, apa sahaja yang boleh dikategorikan sebagai satu kumpulan kecil atau besar.. dimana negaranya mengharapkan hasil dalam negara sendiri... "Republik Banana"... ni isu sensitif ni sori kalau tersinggung mana2 bangsa ya.
secara konsep :kisah zombi ni adalah sebuah negara yang aman dan damai dimana masyarakat yang berbilang kaum.. terutamanya orang melayu sebab dalam cerita ni banyak nak tunjukkan perangai orang melayu... hidup menjadi kucar kacir setelkah satu anasir luar masuk atau penyakit atau pengaruh tapi dalam cerita ni dijadikan sebagai satu virus zombi... mereka terima dengan terpaksa.
makan otak maksudnya menjajah pemikiran mereka.
kuaratinkan mereka yang dsyaki akan menjdai zombi tu [pula macam dalam tahanan ISA la...
bak kata mudah lagi cerita ni nak tunjukkan dimana orang kita ni mudah dipengaruhi, kalau tak da orang yang menghalang akan merebak, hero dalam ceritya tu boleh dikatakan sebagai bakal pemimpin yang membawa satu pendekatan baru untuk menghalang anasir luar tu... tapi tak berjaya namun dia tetap berusaha... patutnya kita kena ada sikap macam budak yang tembak zombi tu, walaupun anasir tu datang dia terus mengambil tindakan...
bila anasir tu tak dapat mempengaruhi semua tu lah adanya adengan ketua zombi nak makan otak hero tu sebabnya dia dah ada ciri pemimpin...
itulah yang aku dapat kaji sikit sebanyak dari bacaan aku, pemerhatian aku tentang komen2 dalam surat khabar, blog dan apa yang aku tengok malam tu...maaf kalau tulisan aku buruk maksudnya tak tersusun kata dengan panduan ilmiah tapi yang pasti aku faham apa yang mamat cuba sampaikan, dan boleh kata semua dalam filem sebelumnya.... Lang Buana, Man Laksa, Rock dan Zombi KAmpung PIsang ni...
aku tak sabar tunggu filem terbaru dari dia KALA MALAM BULAN MENGAMBANG
yang benar
Kucing Hutan Belantara

Khamis, 19 April 2007

ZKP ~ kata Pak Hassan Muthalib




2 ZOMBIES IN KG PISANG

FRANKENSTEIN: Hey, Drac. Heard you have a cameo in ZOMBIE KG PISANG.

DRACULA: Must go global, you know. I even have awebsite. You know – WEB - SITE! I catch a few that way. Hey, Frankie. How about you?

FRANKENSTEIN: No luck! All the actors perform like me, I’m out of a job. You know, acting stiff – like kayu!

DRACULA: Thank God – er, the Devil – that I’ve no competition. Oh, on the other hand, I think I may have- the film producers!

FRANKENSTEIN: I know what you mean. They suck! Hey, Draccy, who’s this Kairospirit guy? Should we pay him a visit? You know, a nice friendly one – like inviting him to a graveyard rap party, then take him underground to see your portraits? He’s giving us monsters a bad name!

DRACULA: Yeah, what’s his problem, man – er, monster! We should sue him for plagiarizing style. Can’t he come up with something original?

FRANKENSTEIN: Aah, you know-lah the writers in the papers. Tomorrow you transfer them to the cookery section & suddenly they’re gourmets & start to disagree with all the chefs in Malaysia! Like that guy in the other paper what’s his name? Ak – Ak –

DRACULA: (Concerned). Hey, Frankie, you okay? Why are you choking?

FRANKENSTEIN: No, no, that guy, his name begins with Ak something!

DRACULA: Akash?

FRANKENSTEIN: No, no. We’ll let him live. He’s makinga feature film.

DRACULA: Aaron?

FRANKENSTEIN: No, worse than that joker!

DRACULA: Akshay?

FRANKENSTEIN: Aishwarya will do him in. Saves us the trouble.

DRACULA: Oh, you mean that zombie!

FRANKENSTEIN: Yeah, man – er – vampire! You finally got it! Here, drink some blood. Fresh from a few entertainment writers. Slightly polluted but, hey,blood is blood!

***



THE ZOMBIE DIALOGUES 2

“ALAHAI MAMAT KHALID, APA DAH JADI, BANG…?”Two zombies are hiding from the police in a newspaper office by masquerading as writers. They pass unnoticed. How come? (If you need me to tell you, you’re worse than a zombie!). To avoid suspicion, they chat with each other on office computers.

ZOMBIE 1: Hey, get a load of dis article. The joker says ZOMBI KG PISANG is a comedy. What school he went to, ha? One of those smart schools, ah?!

ZOMBIE 2: Watch it! He’s a senior guy, you know. Years of experience. Film writer and film lover.

ZOMBIE 1: Ha, ha. The more senior, the more zombie! Looks like he never got - ‘THE MESSAGE’! Get it? - -THE MESSAGE. Like another zombie from the same paper. He wrote that ZOMBI KG PISANG is ‘pregnant with messages.’ Mamat Khalid, you better stop making films and sell burger-lah! You wasted your time making this movie! They’re really zombies! They don’t get it. Very scary, woh! The real zombies are not in the movie, they’re all out there – masquerading as writers, producers, directors, actors…..you name it-lah!

ZOMBIE 2: So pray, tell me. What’s ‘the message’ of Mamat Khalid?

ZOMBIE 1: You pray, I tell you, brader. Sure I tell you wan! I taiko, mah! This film - parody.

ZOMBIE 2: Pa-ro-dy. Nice! Rhymes with bran-dy.

ZOMBIE 1: Related, mah! You kena a little brandy, semua boleh jadi! Okay, okay, back to the chase. Whoever eat in Warong Munawer will become zombie. In my considered opinion, ah, this warong stand for theMalaysian film industry, same-lah like in ‘Man Laksa.’Like what the Mat Salleh penjajah say: me-ta-for. In Malay, me-ta-fo-ra.

ZOMBIE 2: Oh, very nice! Rhymes with po-rah! So, you mean the industry is made up of zombies? Why do the zombies – in the movie , I mean – walk around saying: ‘O-tak, o-tak.’

ZOMBIE 1: The film people want the audience punyaotak-lah! Give them all those silly films, warp their brain. Still they want some more of the same! Can’t understand-lah! This one, national agenda, ah?

ZOMBIE 2: Okay, professor. Tell me, what about the Community Hall? What does it stand for?

ZOMBIE 1: The institutions-lah! Helping the industry.You see all those flags everywhere? Don’t want to say some more-lah! After, I kena gam!

ZOMBIE 2: But you’re a zombie, why worry? You’re supposed to be dead.

ZOMBIE 1: Excuse me! Zombie also like to eat Kentucky, ah. Need money, mah!

ZOMBIE 2: So, what about the scene in the Community Hall where they stand on the table poking at the zombies with the Malaysian flag and then posing likethe National Monument?

ZOMBIE 1: The institutions, ah, they also want to make movie – filem patriotik – filem nationalistic. Macam-macam stik-lah! But the films still look like zombie make them.

ZOMBIE 2: Wow, you really know your stuff! You should be teaching in film schools!

ZOMBIE 1: I apply to ASWARA. They say cannot. That guy, Azwana, he say I must drive Iswara. How can? You picture-lah, zombie drive a car! But actually I made bigger mistake. I accidentally say ASWARA RAI. So he throw me out!

ZOMBIE 2: Don’t worry-lah. I think they have enough zombies there already. Oh, oh! Here comes the king of the zombies!

ZOMBIE 1: Who? Kairospirit, ah?

ZOMBIE 2: No. Worse! Zombie Pencemar Budaya!

(To be continued)

Rabu, 18 April 2007

Zombi Kampung Pisang (Malaysia/2007) ~ Mari Memparodikan Zombi!

REF: Writing the Comedy Film: Make 'Em Laugh by Stuart Voytilla & Scott Petri [ms.178-183]
REF: wikipedia

parody

A parody spoofs a type of film or established film genre. Successful spoofs address a genre that is well-established in popular culture and the public eye. They have conventions and characters that are so ingrained as to become cliched and stereotyped. Or the series has been so written to death, that it's begging for a comic homage. Although parody is an outrageous spin on a genre, it's an homage and nod of respect to a body of work. Like all comedy, parody isn't a string of gags and jokes. They need to come from a strong storyline and great characters. The comic moments are structured around a stable, if not strong story line.
Parody is serious! Even the outrageous Zombi Kampung Pisang has a serious core to its story ~ secara pukal kesemua watak2 di dlmnya 'menyindir' kekucar-kaciran kepimpinan dlm masyarakat secara sinis! Jokes come fast and furious in ZKP. Mamat Khalid semcm pakar menguli & menggentel klise kisah2 cerita hantu versi Melayu yg dijalin dgn versi Mat Salih, walaupun ada yg pertikaikan ke-seraman filem ini adalah main2 & tidak asli! Mamat juga seakan mahir pandai sekali memutar-belitkan isu2 berat realiti di luar panggung dlm olahan yg tidak terduga! Ya! Lawaknya kuat! bising! memekik-mekik! menjerit-jerit! juga lupakan logika!.. mungkin kesemuanya mewakilkan luahan hati kecil Mamat yg tidak dpt dituturkannya di laman2 web, di dada2 akhbar, di corong2 radio, di skrin2 tv atau di perhimpunan agung mana2 kelompok masyarakat yg tidak sampai tangannya gapai atau mulutnya becok-kan!
The most common comic techniques are probably understatement, homage, literalness, repetition, exageration, and wordplay. ZKP gunakan yg mana? Pd pndpt saya, mungkin Mamat menggunakan kesemuanya di sana-sini sepanjg naratif filem ini. Membikin filem parodi sebegini nampak spt semudah A B C.. tapi sebenarnya ia lebih sukar kerana Mamat perlu bijak mengagak sejauh mana lawak sindirannya 'sampai'kpd khalayak? Kenapa? Misalnya, ada isu2 yg berat dibalutkan oleh Mamat dgn lawak2 yg santai bersahaja sbg kulitnya yg tampak spt 'lawak slapstik' TAPI berisi dgn lepas geramnya kpd sesuatu perihal. Sukar dibikin kerana sekiranya khalayak hanya mampu melihat text filem ini [lawaknya shj] mereka akan ketawa terbahak-bahak. Titik. Tetapi sebenarnya Mamat ada subtext [yg tersirat] hendak disampaikan yg mungkin dpt 'ditangkap' oleh khalayak yg kritis minda. Jadi rumit utk memproduksikan sebuah filem parodi kerana silap haribulan ia akan jadi lawak bodoh kosong yg forgettable selepas habis tayangan di pawagam.

mix-genre

Menurut buku Voytilla & Petri lagi, the best parody operates on two levels at the same time. Maknanya? spt dlm ZKP watak2 org kg yg 'tidak' atau 'belum' menjadi zombi umpama 'fish-out-of-water' dgn situasi serangan kelompok zombi yg pertamakali melanda kg mereka. Dimana pd waktu yg sama mengkeroyokkan realiti seram & takut kpd kezombian & hantu-hanti yg sepatutnya dingerikan & meremangkan bulu roma! [sehingga ada yg marah sebab origin zombi dipermain-mainkan!] Sebaliknya ia dlm btk komidi seram! Pandai! Mamat sgt pandai sekali! Cuma filem kombinasi genre seram + komidi spt ZKP begini perlu juga berhati-hati. Kerana khalayak dikhuatiri sekiranya lawak2 yg redundant dr awal ke akhir filem akan memenatkan & mentepu-kan nafsu ketawa mereka. Maksudnya Mamat mesti cerdik menganyam cerita dgn sulaman unpredictable dialog dan aksi! Misalnya dialog watak Loloq "until when when!" atau aksi 'tugu negara'! Hahaha!

characterization

Filem parodi juga perlukan komitmen & kekuatan kembangan watak serta needs & goals dr awal ke akhir cerita. Contohnya ialah watak Husin [Awie] yg pd awal cerita dipaparkan sbg 'tanpa SPM' [dungu] bermaju & berkembang menjadi 'pandai' menyebabkan zombi2 mahu memakan 'otaknya' [spoiler & hint: zombi KP hanya makan 'otak' org pandai shj!] Watak Husin dilakonkan dgn serius TANPA perlu mengeluarkan dialog2 lucu [slapstik] yg memaksa kita ketawa. Ke-kelakaran Husin dtg dr sifat naive & straight forward-nya. Kita ketawa kerana itu. Sama juga dgn watak Deris [Que] yg sentiasa serius apabila bercakap mengenai subsidi baja juga mcm pondan apabila berdepan dgn hantu pocong. Sebaliknya watak Mat Karan [AC] sememangnya dijadikan pak lawak dlm apa situasi yg serius & tertekan! Sementara watak Sopi [Soffi Jikan] di-develop-kan sbg serius ringan kpd serius berat yg menakutkan! Maimon [Ezlyn] dan Munah [Nadia] pula adalah adik-beradik yg kepoh, meluat & loud akhirnya cool-off & kembali feminin gadis2 Melayu terakhir! Saya juga suka parodi budak bermain PS2 zombi & sinis kpd Nickelodeon dgn darah splat! [klubbkidd ada hilite] Paling saya suka ialah exagerate watak abg misai 'lembut' yg backstory-nya ialah bekas seorg penari dimana 24jam akan 'menari'kan tangannya! Ia suatu parodi tahap gaban alang2 menyeluk pekasam.. alang2 mat lembut.. tak perlu nak drag atau bedah2 nak tumbuh payudara atau buang anu-nya! Nah kau! Nyah 24-7! Simpulnya, ZKP ada variety watak!

deus ex machina

Ya! Saya akui ZKP menggunakan deus ex machina yg dungu TETAPI pandai! Maksud saya, penggunaannya di akhir cerita memang klise filem Hindi/Tamil dimana pihak berwajib hanya dimunculkan di akhir cerita sbg penyelesai kekusutan masalah zombi di kg itu yg seakan di tahap tiada sudahnya. Apatah lagi Ketua Zombi [Jalil] yg semakin bermaharajalela sbg master-mind zombi2 lain! Filem ini seakan disaster kiamat utk seluruh Kg Pisang! TETAPI! Jeng! jeng! jeng! Berduyun2 trak Pihak Kementerian Pertahanan & RELA tiba2 muncul! Deus ex machina? Ya! Betul!.. TETAPI saya menghalalkan penggunaannya di dlm ZKP kerana ia adalah sebuah filem parodi! Duhhh!

breaking the fourth wall

Saya sempat bertanya secara peribadi kpd Mamat Khalid sebelum balik "ada berapa babak itu di dlm skrip asal ZKP?".. Beliau jawab "Sebenarnya ada 3.. tapi hanya digunakan 2.." Saya celah & sampuk "..coz 1 mcm tak cukup & akan menimbulkan kejanggalan.. 3 redundant terlebih-lebih over.. but 2 is just enough!.. sepasang katanyaaa kan?".. Beliau angguk. [Ya! Saya memang suka menyampuk cakap org! Over excited kot? Hahaha!].. Oh! Maafkan saya! Ada yg tak tau apa 'breaking the fourth wall'?.. Pd yg dah tengok ZKP - ia adalah babak Husin 'bercakap secara terus kpd penonton [kamera].. Pd yg belum tonton, korang cari sendiri babak yg mana?..

kesimpulan

Pergi beratur beli tiket ZKP mulai esok 19 April! Atau registerlah kat website GSC atau TGV utk tempahan online! Kamu tak akan rugi! Wa cakap lu until when when! Muahahaha!
LINKS ZOMBI2 LELAIN:
~ tontonfilem [PANASSS!]

Sabtu, 14 April 2007

Jangan Pandang Belakang (Malaysia/2007) ~ Habis Nak Pandang Mana?

PERINGATAN! ADA SPOILER!
Another way of explaining the attraction of horror (one that may be connected with elements of the religious account) is to say that horrific beings (like deities & daemons) attract us because of their power! They induce awe! In one mode of speaking, it might be said that we identify with monsters (hantu raya) because of the power they possess - perhaps monsters are wish-fulfillment figures? ~ The Philosophy of Horror or Paradoxes of the Heart by Noel Carroll [pg. 167]
Ia digembar-gemburkan sbg sebuah filem seram. Betul! Dan sememangnya ia menyeramkan dgn kejutan melalui hantu raya secara terbang melayang, lalu-lalang, merangkak, melompat, menghendap, berdiri tinggi menggalah, mengetuk pintu bertalu, tak senonoh makan kat dapur, belai2 rambut, duduk kat seat belakang kereta dan mandi-manda? di bilik air.. ia juga seram kerana sulaman serentak muzik yg terkejut, hilaian ngeri seorg wanita & sesekali fast-cut tiba-tiba. Itu sahaja. Titik. Bagaimana dgn isinya? Perjalanan dari opening-title ke closing-credit? Mmm.. saya nak bagi pendapat peribadi secara umum dari pengalaman menontonnya semalam.
Filem ini dibuka & ditutup dgn potongan ayat suci Al-Quran. Maka adakah ia sebuah filem berlandaskan agama & faith seorg muslim? Bagi saya ia 'membenarkan' apa yg telah termaktub mengenai kaitan syaitan & manusia. Dari situ ia berkembang dgn satu penerimaan akal penonton bahawa apa yg kamu saksikan (hantu raya) adalah 'benar' wujud utk filem ini. Ia seakan meminta acknowledgement dr hantu raya kpd manusia. Juga memujuk khalayak utk 'menerima' logik yg mungkin seblm ini kamu hanya dgr sbg mitos atau membacanya dlm majalah Mastika! Yalah! Dgn mukadimah di kampung, sesi menghalau hantu oleh seorg kuat agama berjubah & berkopiah! Introduksinya sgt 'menghalalkan' apa yg bakal disaksikan seterusnya. Satu cara bukaan fade-in skrip/lakonlayar/filem yg bagus. Maka bermulalah pergerakan plot seterusnya di pekan pula oleh watak Darma & Seri.
Semasa menonton filem ini, kamu lupakanlah utk mencongak matematik teori kebarangkalian sebiji botol berisi hantu raya dlm selautan di muka bumi ini. Kenapa? Kerana kebetulan dimana botol itu kembali semula ke tangan generasi saka seterusnya (Darma) adalah mungkin berlaku! Kejap! Ia benar2 berlaku dlm filem ini! Dari situlah keseramannya bermula satu-persatu. Oh ya! Darma yg naif tidak tahu menahu perihal saka-menyaka dr keturunannya juga kamu hapuskanlah dr kotak logik minda, ok! Mungkin dia duduk kat oversea atau keluarga belah ibubapanya tidak beritahu! Mungkin juga kan? Jadinya, bersedialah (atau tak payah bersedia coz utk dptkan feel terkejut!) kamu akan dikejutkan dgn rentetan kekacauan hantu itu di rumah mewah 2 tingkat yg didiaminya seorg diri! (Bestnyaaa dpt rumah sebesar itu!). Cuma kamu bersabarlah byk2 kerana babak2 itu akan berulang-ulang-ulang redundant mengejutkan & menakutkan kamu berselang-seli back-to-back sbg satu plot cerita yg mungkin utk memanjangkan filem shj. Mungkin juga utk establishkan gangguan yg berbagai btk termasuk juga semasa pemanduan di waktu malam! Oh ya! ada sesiapa pembaca posting ini boleh jelaskan pd saya bagaimana penutup botol itu boleh pecah terbuka? Sila letakkan jawapan anda kat komen! Kalau tidak, saya akan kategorikan 'botol pecah sendiri' sbg deus ex-machina. Mmm.. labelkan shj kesemuanya babak2 tadi sbg "Darma dikacau hantu raya".. a.k.a. the juicy part of the film! Terkejut! Takut! Terkejut! Takut! Terkejut! Takut! Serammm.. Next!!!
Plotnya sgt mudah. Apabila kena rasuk - panggil pak imam. Apabila kena rasuk - panggil pak imam. Saya ulang 2 kali kerana plot yg sama berlaku dahulu & sekarang dlm filem ini. Ops! sebenarnya ada yg ke-3: Apabila kena rasuk - panggil pak imam TAPI kali ini instead of guna botol dia gunakan jagung! Masa tu saya terfikir2 balik, kenapa tak gunakan method ini (jagung) semasa kali pertama dulu tu? Bukankah cara ini paling mujarab & terbukti berkesan sekali tanpa was-was? Maklumlah 'sumpah'/'jampi' pak imam (org yg sama) kali ini yg paling genius! Yalah! Jagung yg sudah direbus TIDAK AKAN tumbuh balik! Ok!.. Tapi saya terpaksa halalkan pak imam mungkin nak cuba try test mcm2 method utk buat exorcisms kot? Lagipun kalau dia guna method jagung ni masa dulu maka filem ni akan habis setelah 5 minit tayangan jer Pierre (Darma) pun tak sempat nak berlakonlah kan? Huhu!
Lain2? Filem ini ada itu sahaja. Keseraman hantu raya & cara2 utk menghalaunya/mengurungnya! Saya akui watak Opah lakonan Mak Mah paling saya suka! Maybe kalau dikembangkan backstory Opah & hantu raya zaman dahulu lebih seronok kot? Even saya rasa kalau nak buat pre-kuel JPB pon ok! Sebabnya saya rasa nak tahu sgt kenapa keluarga ini memelihara hantu raya itu pd asalnya? Tetapi maaflah saya katakan secara peribadi bahawa JPB ini hanya sekadar berkulitkan seram yaa-amaats! TAPI isinya spt kurang dr 1 jam cerita dipanjang-lebarkan menjadi hampir 2 jam!
Kredit solekan & kostum hantu-raya kpd: ella sandera
Kesimpulan
Pergilah tonton di pawagam sekarang sekiranya kamu tiada penyakit jantung atau sedang sarat mengandung!
p/s: semasa beratur hendak membeli tiket di TGV-Mines semlm, saya rasa nak ketok kepala jer seorg bapa & seorg ibu yg beratur di depan saya! kenapa?.. ada 2 kaunter tiket yg dibuka. ada 2 buah keluarga besar [read: bapa, ibu, anak2 sedang berkerumun di kedua-dua kaunter] belah kiri: keluarga dimana ibunya sbg tukang beli tiket ~ sedang memilih2 lokasi seat dr skrin komputer, undecided!.. belah kanan: keluarga dimana bapanya sbg tukang beli tiket ~ juga senario yg sama malahan TIDAK PASTI filem apa yg hendak ditonton!.. yaa-ampunn! kedua-dua keluarga mengambil masa lebih dr 5 minit utk membuat pilihan!.. sehingga akhirnya saya bersuara key falsetoo: "Lambat lagik kah?" [seolah berckp pd diri sendiri dgn nada ala2 manja berserta senyuman & mimik muka nak cekik sorang2].. then baru si ibu [kaunter kiri] terhegeh-hegeh nak pilih! the best part, bapa [kaunter kanan] akhirnya TIDAK MEMBELI sebarang tiket! boleh? ggrrrr!..
SERAM2 YG LAIN: