Selasa, 22 Mei 2007

di lokasi: emil emilda [pt.1]

recycled: Tuesday, 20 March 2007

poster oleh: isma yusoof
Salaam..

Saya ber-YM dgn isma yusoof pagi semalam.
isma: u nak join on location Emil Emilda, 3pm, restoren linda onn, ampang point?
saya: mmm, ok jer! nanti i ajak kash.. boleh pakai 2 handy-cam..
isma: nanti i kenalkan u dgn shahrul ezad, penulis skrip+pengarahnya..
saya: wow! tq bro! tq sangat2..

Saya ber-YM dgn kash pulak.
saya: dik! mau ikut gi set Emil Emilda 3pm, area ampang point!
kash: alamak! tgh siapkan assignment lah bro! but i'll try..
saya: ok! up to
u..

Saya nampak sam pun online. YM lagik.
saya: sam! free ptg nih?.. jom temankan i gi set Emil Emilda!
sam: ada kelas 6pm.. mmm, boleh lah gi kejap..
saya: btw, sam.. u patut buat segmen dlm blog psl filmmaking & scriptwriting gak lah!

Eh! nizam zakaria pon baru online! Saya buzz!
saya: woit bro! ptg ni aku gi set Emil Emilda!.. kau turun?.. aku nak Bual Santai dgn kau! boleh?
nizam: ok! ok! 7.30pm aku turun!.. aku nak citer psl A.D.A.M. skrip aku yg start shooting hari ni utk rtm!

Kecanggihan internet! Dlm sekelip mata boleh berkomunikasi dan ajak-mengajak sesama kawan2. So, mana saya nak mula?

Saya mukadimahkan dgn gambar2:



Ezad [pengarah] & Mas [conti/wardrobe]
Roy, Khiriah, Isma, Amani, Aaron & Fahrin

lokasi: depan Restoren Mom's Chicken Rice [Linda Onn]

Nizam, Khiriah, Amani & Isma

Penulis skrip A.D.A.M., Mac, Emilda & E.J.

Emil & Emilda
lokasi: tepi jln wangsa maju, dekat dengan Kolej SAL

Amani mengulangkaji skrip!

Amani & Isma tgh break dgr lagu Hindustan?

Emilda or Cinderella?

Aaron Aziz ~ jejaka idaman Singapura & Malaysia!

Seorg blogger sedang bergigih-gigih merakam Isma!

Maria [asst. director/conti]

Nizam enter-frame!

Nizam: ini kereta aku yg diorg guna utk drama Impian gak tau!
Bebudak dlm kereta: Kelasnya kereta ini uols!

Mas: ini ialah cara2 me-mekap sambil pose gituh!
Iman: rambut u nih tak lama lagik kena tebas utk Muallaf kan?

Mas & Iman [make-up/hair-dresser]

Blogger & Graphic Designer!

Shahrul Ezad, Ajami Hashim & Nizam Zakaria
3 jejaka terhangat di pasaran Malaya!.. dan Africa Selatan!
Saya akan update lagi esok2 perihal Emil Emilda dr kacamata penulis skrip/pengarahnya [youtube] & pengalaman saya di lokasi semalam.

REF:

Isnin, 21 Mei 2007

Cinta Pertama (Indonesia/2006)


"Aku merasa ada yg hilang tanpa tahu apa yg sudah aku temukan.. aku merasa menemukan dan tak tahu apa yg aku cari.. dan aku seperti masih mencari tanpa tahu apa yg sudah hilang" ~ Alia

Cinta Pertama?

Ini ceritera jumpa & hilang.. temu & tinggal.. semalam & hari ini.. filem ini menampar pipi realiti dgn soalan 'apa benar ini yg aku mahu?'.. apakah ada pilihan yg lebih baik dari apa yg aku miliki sekarang?.. yg lebih molek berbanding apa yg ada di hadapan kamu?

Ia soal keikhlasan bertanya isi hati sendiri. Gembirakah aku spt apa yg terukir di wajah? Paling utama ialah tanyaan yg mesti diluahkan sebelum ia terlambat.. atau ia akan berlalu pergi.. selamanya.. tanpa kamu dapat jawapan pasti? Ya atau tidak?

Pasalnya? Peluangnya? Adakah akan berulang sebelum kamu tiada lagi? Dan seandainya ia benar2 datang semula. Masih samakah jawapan yg akan didengar? Atau kamu akan bertanya dlm bicara yg berbeza?

Mungkin jua.. ia cuma sekadar memenuhi tutur yg tak terucap.. tanpa perlu dijawab?

Ya.. aku sudah kembali ke sini.