Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2007

Subplot: Amboii! Amboii! Amboii!

Salaam.. MSCC7T macam 'titanic' dan saya adalah salah seorg crew di dlmnya!.. dlm ertikata lain, saya terlibat utk memastikan setiap artis menyanyi dgn iringan minus-one lagu yg betul mengikut giliran masing2 sebelum semuanya karam!.. sila rujuk laporan lengkap MSCC7T dr akhbar/majalah hiburan tanahair dlm masa terdekat ini coz saya tidak akan komen apa2. Apa yg hendak saya kongsikan di sini ialah pengalaman yg saya alami semasa membantu abg azmi [soundman] & PR2 artis kat sound control table dlm 2 acara persembahan nyanyian artis2 tersohor & baru tanahair kita di bumi Terengganu! 24feb'07 [9pm] - Konsert Terbuka di Dataran Shahbandar, KT Dataran ini berdekatan persisiran pantai di kawasan terbuka, maka bayu laut memang menghembus lembut & nyaman ke arah kami [sound crews, PR & ajami] & nasib baik hari tak hujan! Padat! Manusia yg datang sangat ramai! Bayangkan spt banjiran penonton di Dataran Merdeka! Lokasi kami mengadap pentas, dimana seolah-olah se

McGuffin!

'mentor' & 'protege' kat prebiu Mukhsin 27feb'07@GSC.MidVallley Salaam.. Next posting sebenarnya ialah psl Mesra Sokmo Cit Cat 7 Terengganu & rebiu Puaka Tebing Biru yg terbengkalai, demi memenuhi permintaan sdra osman ali.. (luv ur work bro!) Saya akan rebiu Mukhsin kemudian2 ya!.. sbg mukadimah yg terfikir dlm kepala otak saya utk mempromosikannya ialah dgn meng-copypaste dr wikipedia berikut: ref: http://en.wikipedia.org/wiki/Mcguffin A MacGuffin (sometimes McGuffin or Maguffin ) is a plot device that motivates the characters and advances the story, but has little other relevance to the story. Dlm bahasa Melayu mudah, ia ialah 'sesuatu' yg tidak perlu diterangkan secara lengkap atau spt tiada keperluan utk dihuraikan dgn lanjut (exposition) TETAPI sangat penting utk 'menggerakkan' naratif sesuatu penceritaan, spt muka saya yg tidak sehensem brat pitt ! atau secantik mr.manager TETAPI sgt penting utk mengambil gambar IC/passport! Janga

Bual Santai: Anda nak cakap apa-apa?.. Cakaplah!

Salaam.. Hari ni saya terpikir plak satu mende yg saya buat secara tak sengaja 2 minggu yg lepas iaitu Bual Santai Ajami & Bade (pt.1 & pt.2) yg sgt amatur itu.. dipendekkan cerita, tukang gambar rakaman tsb telah mencadangkn supaya saya membeli sendiri dvd kosong utk rakaman seterusnya (masa tu tak terpikir pun nak buat nx interbiu).. lalu dia mengajak saya utk ke Low Yat (syurga segala-bagai gajet-majet canggih) utk menemaninya men-survey & membeli beberapa keperluan utk perniagaan Zoelkash fotografi & video editing - wedding/events dimana dia usahakan dgn rakan-kongsinya.. (sempat aku promosi!) Nak dipendekkan lagi cerita (pendek ker nih?) saya telah 'teracun' utk membeli sendiri handycam SONY DCR-DVD755E yg sebijik sama brand dgn handycam yg dia miliki.. siap dpt extra segala-bagai cenderamata lagik!.. terimakasihlah kpd jurujual kedai yg sgt pandai 'menggoda' naluri saya utk membeli handycam itu akhirnya!.. juga saya terhutang budi kpd kawan say

Bual Santai Ajami & Bade - pt.2

reposted: 19/2/07 Ok. Ini ialah pt.2 (last) yg dpt saya editkan dimana sebhgn besarnya terpaksa dibuang coz tukang gambar amatur saya sebok plak bersembang dgn awek TU sampai dah tak dgr apakejadahnya yg saya & Bade bualkan? qah! qah! qah!.. next? saya & tukang gambar cuba utk berbual dgn org lain plak.. InsyaAllah. Kpd mana2 pengarah atau penulis skrip filem/tv yg nak berbual dgn kami, sila e-mail to bicaraskrip@gmail.com kat mana? selain kat pejabat, lokasi penggambaran, kedai mamak apatah lagi di coffee-hse hotel 5* ya-amatz dialu2kan! demand-lah plak! huhu!.. bil? koranglah belanja beb!.. *kredit: Bade, Gaya, Ira Fazir, Anita & Ve *pautan: Bual Santai Ajami & Bade - pt.1

Apa Korang Kata?

Ini cerapan dr babak intro skrip sulung saya. Diminta anda utk memberikan sebarang komen. Terima kasih. TUNJANG SA'ADAH FADE IN: INT. RUMAH TAJUDIN/BILIK TIDUR BAWAH - DAY SUPERIMPOSE: JULAI 2005 Fokus ke sebuah gambar besar di dinding, sepasang pengantin dan seorang budak lelaki duduk di tepi katil di bilik pengantin. Pakaian pengantin songket tradisional. Fokus beralih ke sebuah lagi gambar yang lebih kecil di atas meja solek, juga sepasang pengantin sahaja dimana pengantin lelaki yang sama tetapi pengantin perempuan yang berbeza. Pakaian pengantin ala Inggeris moden dimana pengantin perempuan memakai gaun warna putih susu. Kelihatan TAJUDIN ABDULLAH (35), seorang lelaki Cina Muslim terbaring kaku di atas katil. Sesekali matanya berkedip memandang sayu ke syiling. Di sisi Tajudin nampak sebuah peralatan sokongan pernafasan bersambung ke mulutnya dan bekalan perubatan yang berselirat di tangannya. Tajudin ialah pengantin lelaki dalam kedua-dua gambar tadi. Fokus beralih ke pintu

Bual Santai Ajami & Bade - pt.1

Rakaman ini ialah pt.1, saya akan upload lagi pt.2 nanti. Sekrg tgh bercuti sakan dgn family kat Penang nih! Audionya agak kureeng skit.. TQ so much to Ira Fazir, Anita, Ve, Bade, Gaya, TU, Que , Awal , Nana , Sherry dan suma2lah krew Malaikat Maut. Juga terimakasih giler babs kpd Kash e.d. yg jd tukang tangkap gambar bidan terjun kuak lentang di sepanjang lawatan ke lokasi penggambaran Malaikat Maut pd 9 Feb '07 yg lalu. *pautan: Bual Santai Ajami & Bade - pt.2

Antara Blog & Goblok?

"Seronok baca apa orang tulis. Tapi orang seronok ke bila baca apa yang kita tulis?" ~ sultanmuzaffar Blog - A blog is a user-generated website where entries are made in journal style and displayed in a reverse chronological order. (wikipedia) Goblok - tolol, sangat bodoh (Kamus Dewan 4th ed. ms.477) *** Saya terpanggil utk menulis tajuk di atas w/pun sebenarnya rebiu Puaka Tebing Biru saya belum habis lagi. Entri terbaru blog sultanmuzaffar benar2 mencabar minda saya utk berkongsi pendapat mengenai blog & kegoblokan sesetengah manusia yg hangat diperkatakan akhir2 ini. Di luar sana, kecoh mengenai saman kpd bloggers. Di dlm internet segmen hiburan tanahair pula riuh sebentar mengenai isu plagiat penulis mainstream terhadap blogger. Apa sudah jadi? Saya mula belajar menulis blog semenjak 26 Ogos 2006. Sebelum itu, saya menjadi silent reader shj pd tapak2 informasi hiburan terutamanya filmmaking & scriptwriting dr luar negara. Sesekali saya akan singgah di blo

Puaka Tebing Biru (Malaysia/2007) - Cerita Hantu atau Jiwang?

Sepanjang pemanduan pulang dari prebiu PTB kelmarin, dgn latar muzik nyanyian Awie & Umi dlm pemain cd kereta menghambat persoalan yg berlegar-legar di fikiran saya semenjak keluar dr parking MidValley. Dari sudut apa hendak saya rebiu filem ini? Genre! Ya! genre apa sebenarnya filem PTB? Struktur apa storytellingnya? Siapa protagonistnya? Apa sebenarnya PTB yg sgt mencabar minda saya utk menghuraikannya? Struktur Cerita Pd pendpt saya, struktur cerita PTB spt sebuah gambarajah venn ! Harapnya anda tidak terkejut dgn rebiu saya utk mengkaitkannya dgn matematik? Bagaimana? PTB ialah sebuah ensemble film cuma para pelakonnya tak ramai yg bergiliran utk bercerita. Osman Ali sudah menyatakan bahawa naratif PTB bukan flashback samada dr Ratna , Ayu atau Mohsin. Maknanya filem ini adalah pecahan2 cerita yg berkaitan satu sama lain spt sebuah jigsaw-puzzle yg akan menghasilkan sebuah cerita yg lengkap. Setiap cerita berdikari dgn cerita masing2 dimana setiap satunya (dimulakan dgn voi

Babel (Mexico/USA/France-2006) - kerana selaras senapang!

ref: Advanced Screenwriting oleh Linda Seger (ms. 12-13) Parallel journeys Most films have a major plotline (or A story) with subplots that relate to that main plotline, pushing at it and intersecting it. However, some films work with parallel storylines rather that intersecting storylines. Parallel structures are not subplots. A subplot serves and supports the main storyline. It dimensionalizes and intersects the main story. In parallel journey structures, each storyline has equal weight. Although, eventually, they connect in most films, each has its own structure and its own movement. Domino Theory The domino effect suggests that some change, small in itself, will cause a similar change nearby, which then will cause another similar change, and so on in linear sequence, by analogy to a falling row of dominoes standing on end. Snowball effect Snowball effect is a figurative term for a process that starts from an initial state of small significance and builds upon itself, beco