Isnin, 18 Jun 2007

Waris Jari Hantu (2007) - cerita terkepit!

Salaam..

There should be a sense that in this world, this story is the essential conflict, and that your characters are the essential people; conversely, we must feel that for this particular story and characters, this is the essential world. A screenplay's world is a critical part of its characterization and exposition. ~ Screenplay: Writing the Picture by Robin U. Russin & William M. Downs [pg. 43]
Itu kata buku. Benarkah saranan pakar2 penulisan skrip tersebut? Ya! Sudah tentu! Maka apabila sesebuah skrip filem yg dibikin menjadi sebuah filem melanggar perihal yg sepatutnya, lalu terhasillah sebuah filem spt Waris Jari Hantu ini! Maksud saya, filem ini seolah sesuka hati dan sambil lewa serta spt main2 membikinnya!
kulit vs isi
Filem ini di dekorasi luarannya dgn tajuk, poster dan tagline "semangat waris rimau pelindung cinta sejati". Sekali pandang shj, ia adalah sebuah filem seram, maksud saya bukanlah semestinya ada hantu tapi anggapan penonton tanpa membaca sinopsis mahupun menonton promo atau the making of.. di tv, semestinya membayangkan bahawa ada unsur2 seram di dlmnya. Tapi anda silap! anda tertipu! Ini bukan filem seram langsung! Ia adalah sebuah melodrama gred B yg sepatutnya hanya layak ditayang dlm slot drama mingguan tv atau terus dijual dlm bentuk vcd/dvd! Kulitnya lain! Isinya sangat berbeza!
main-plot vs sub-plot
Tok Wan Rimau sedang mencari waris perempuan utk menurunkan ilmu sakanya. Itu main-plot. Yg lain2 adalah sub-plot; konflik kekeliruan gender khunsa Ari, cinta sejati Tina kpd Ari, Johan mengorat Tina, projek syarikat I&J Design, Ah Meng dikejar along dan talian kekeluargaan di kampung. Tapi sebaliknya filem ini mengetengahkan kesemua pecahan sub-plot seolah berebut-rebut menjadi main-plot. Yg paling ketara ialah sub-plot Ari yg benar2 menjadi main-plot setelah saya timbang2kan sehabis menontonnya. Oklah! Andaikan plot Ari itu sememangnya main-plot sebenar filem ini, maka tukarkan shj tajuk filem ini kpd Waris Ari Hantu atau Ari Arina atau Kisah Mat Kepit! Barulah betul kan?
deus ex machina
Babak flashback di hari kelahiran Ari yg dia adalah khunsa adalah deus ex machina! Ia menghalalkan kesemua paparan yg wujud sebelum babak itu. Teknik bercerita yg paling mengecewakan utk sebuah isu yg sgt berat iaitu taboo mengenai pondan, maknyah, bapuk di Malaysia!
teknikal
Filem ini spt tangkap-muat, hentam-keromo & mana yg sempatlah. Efek harimau kelihatan sgt murah seolah stock-footage dari zoo negara yg di CGI kan shj! Anda perhatikanlah babak2 kelibat harimau di billboard besar KL, di dinding kaca bangunan, teknik morphing dr manusia kpd harimau [malah morphing dlm siri tv Manimal di tahun 80an dulu atau Masked Rider lebih baik!] Begitu juga product placement kecanggihan telefon video secara live itu juga sgt keterlaluan dipromosikan berkali-kali.
perwatakan
Hanya watak2 di kampung terutamanya Tok Wan Rimau, Mak (Hayati) dan Kasma shj yg menjadi. Watak2 mat kepit Ari dan Ah Meng dicuba keterlaluan. Watak Tina pula yg sepatutnya menjadi protagonist filem ini tenggelam oleh watak Ari. Yg lain2 hanya watak tempelan sekadar melepas batuk di tangga; tiada apa yg baru atau wow! Terutamanya watak2 di KL; pekerja2 di I&J Design dan client - tipikal dan cliche. Oklah! Watak cameo Ida Nerina tu kelakarlah juga!
kesimpulan
Filem ini semacam low-budget film yg dibikin dpd skrip first-draft shj tanpa sebarang rewriting! Plot dan perwatakannya banyak berlubang di sana-sini dan mengelirukan. Yg sedap didengar hanyalah lagu soundtrack Kasih Tercipta nyanyian Faizal Tahir, ciptaan Ajai dan lirik oleh Shuhaimi Baba. Btw, sila baca ulasan WJH yg sgt detail di sini >> fiebie
pautan2 lain:
wsaws [must read!]
vitaminisme [about the poster]
love story - straight woman vs gay man:

Faizal Tahir - Kasih Tercipta - OST Waris Jari Hantu [kredit: niduzzi]

NOTA:

TQ to budiey coz ajak tengok WJH pd Sabtu, 16 Jun 2007 yg lalu.

Me: so camner?

My wife: kalau kat tv, dah lama saya tukar channel!

Me: abang nak ikut tengok wayang Waris Jari Hantu?

Aliff [my son 5yrs]: taknaklah! nanti abang takut!

Me: lerrr! vcd filem Masked Rider abang tengok hari2 tuh lagi seram bang!

Rabu, 13 Jun 2007

bual santai ajami & ezad ~ pt.1

Salaam..

Apakata kita dengar shj apa yg Shahrul Ezad nak cerita psl Emil Emilda dlm sesi Bual Santai Ajami & Ezad pt.1 berikut on location at My Mum's Chicken Rice ~ Linda Onn punya kat Ampang Point.

btw, my previous bual santai:

Bade [pt.1]

Bade [pt.2]

klik sini utk siri Emil Emilda @ youtube

di lokasi: emil emilda [pt.2]

Salaam..
Saya tak larat nak cerita.. so, tengok ajer gambar2 berikut..

sebelum: gambar2 bwh ni!




selepas: youtube bwh ni! [kredit: bzz07]

lokasi: My Mum's Chicken Rice ~ Linda Onn punya kat Ampang Point [19Mac'07]

pautan: di lokasi: emil emilda [pt.1]

Selasa, 12 Jun 2007

muallaf [terkini]

Originally uploaded by yasmin the storyteller

yasmin [via sms]: Salaam. Shoot over. Nani is shaved bald. The scene was so moving, the crew and some reporters cried. Allah is great.

me: Alhamdulillah.

p/s: yasmin hantar sms yg sama kpd semua hp kwn2 dia [bukan saya seorg]

Jumaat, 8 Jun 2007

mari tanam rumput! [intro]

Salaam..
Bertangguh!.. setiap hari kita akan bertangguh perihal yg remeh-temeh sehinggalah pd suatu hari yg indah [setelah hampir 3 tahun lamanya tinggal di rumah baru!] barulah saya terfikir utk menanam rumput di laman rumah! boleh?.. sebenarnya plan nak tanam rumput ni dah berkurun! kononnya nak tanam sendirilah dgn anak-beranak.. even ada terancang nak ternak rumput dr biji benih! haha!.. kalau difikirkan semula, lagi senang pergi saja ke mana2 nursery, beli rumput & upahkan kpd buruh.. tapi, dek kerana kononnya nak DIY, laman rumah itu masih penuh dgn kerikil dr pembinaan asal perumahan! jadi utk memeriahkan blog ini yg juga tidak mahu ketinggalan dgn trend 'reality tv' di luar sana, maka saya akan memaparkan siri realiti blog berjudul 'mari tanam rumput' [gambar2 & ulasan] di samping posting2 lain..
p/s: saya & isteri ex-student Bachelor Sc. Horticulture [UPM] '96.. matilah kalau lecturer kami terbaca blog ni kantoi ex-student depa kerja broadcasting and banking!.. lariikk!

senjata berkebun terkini: kiri - sisir moden siap boleh di-adjust2 'kembangan'nya.. tgh - pungkis moden dua-hala! boleh?.. kanan - penyodok tnh

angle-A: "kalau awak campak rumput tu 3 thn lepas, sure hari ni dah mcm pdg bola!" ~my wife
angle-B: sila nyanyi lagu 'berjln di tanah gersang!.. teng-te-rereng!"
angle-C: tuu dia! rumput tak diundang & batu-batan dr gunung!
Xtra: pelik tapi benar! pokok rambutan ini sudah 3 thn tapi tak mau beso2! huhu!

TERKINI KAWAN2:

semasa menaip posting ni, saya dpt sms dr yasmin lalu kami berbalas sms:

yasmin: Yesterday we shot the end scene of "Muallaf" while playing the music. I cried but then you know me; I cry at supermarket openings!

saya: mmm, i baru plan nk gi ipoh jenguk on location "Muallaf".. btw, gud lak wt ur editing :-)

yasmin: Belum habis la.We don't necessarily shoot the last scene on the last day.

saya: hahaha! oh yaa kaaa?.. lariikk! [emo: gelak tutup molot]

bekerja vs bersara?

Salaam..

Penat.. kerja di pejabat siang tadi memang non-stop! namun saya puas kerana saya menyumbang kepakaran saya [yg dibayar gaji] walaupun minor.. sungguhpun sezarah.. ya! saya membantu dr aspek kualiti/teknikal yg kecil tapi penting seblm pelancaran 2 saluran terbaru di astro mulai 15 Jun nanti.. pulang dgn kepenatan minda, lalu mulalah imaginasi bukan2 semasa pemanduan saya, melayang fikir dgn soalan "apa yg aku akan lakukan mlm ini sekiranya siang tadi ialah hari terakhir umur bekerja 55 tahun aku?"..

*berikut ialah terbitan ulangan: 26 Jan '07 [bukan siri tv jer boleh diulang tayang ok!]

Bersara - berhenti bekerja (berkhidmat) apabila mencapai umur tertentu (kerana lanjut usia atau atas sesuatu sebab) ~Kamus Dewan edisi keempat ms.1391

If there was ever a formula not to enjoy this gift of life, this is it - do something that you do not like! Or worse, do something you hate. This is a sure fire formula to ensure that you will have a miserable time. Your days will be long and hard and your nights will be cold and lonely. As incredible as it sounds, this is exactly what most people are doing! Most people are doing something - either a job or work - that they do not enjoy! Most people are doing something they don't like! Some are doing something they hate! The most here runs into tens of millions! ~Azizi Ali dlm buku mXe!™ ms.5

Quote itu yg membuat saya terkesima sebentar membacanya! Sepanjang perkahwinan saya 2001 - sehingga 2005, apa yg terfikir di kepala saya ialah mempelajari erti tanggungjawab sbg seorg suami & papa kpd 2 org anak serta rutin2 yg sama setiap hari; bangun pagi, pergi kerja, balik rumah, tidur. Sehingalah saya tertonton Berita Astro (RIA) yg menjemput Azizi Ali sbg jemputan utk membincangkan mengenai perancangan kewangan peribadi. Kemudiannya saya mencari & membeli di MPH buku yg ditulis oleh beliau bertajuk Jutawan Dari Planet Jupiter!

Photobucket - Video and Image Hosting

Ianya sebuah buku asas personal finance yg sgt informatif! Isinya byk menyedarkan saya mengenai cara mengurus kewangan peribadi yg sejujurnya saya tidak tahu pun adanya method sebegitu yg boleh diamalkan khususnya utk org2 mcm saya yg baru berkeluarga. Boleh dikatakan buku itu mengajar saya untuk cuba menguruskan hutang-piutang kad kredit, pinjaman peribadi & perbelanjaan harian keluarga secara teratur. Sejujurnya juga, saya masih dlm proses meloloskan diri 100% dr beban kewangan yg terlebih bajet setiap hujung bulan. InsyaAllah dlm setahun-dua lagi ianya akan berhasil.

Semenjak buku itu, saya menunggu & membeli satu-persatu buku2 tulisan beliau di MPH. Sehinggalah beliau menerbitkan mXe!™ - Five Keys to Become an Extreme Millionaire pd awal 2005. Dan quote di atas itulah yg mencetuskan idea utk saya mendalami apa yg saya sukai selama ini iaitu penulisan skrip. Dahulukala, cita-cita itu sekadar angan-angan kosong shj iaitu suatu hari nanti apabila bersara saya akan menulis skrip kononnya.

Ok. Apa yg hendak saya sampaikan kali ini ialah maksud quote itu yg sgt dalam maknanya! Ya! Betul! Kenapa saya perlu menunggu sehingga saya bersara utk mendalami atau melakukan sesuatu yg saya sukai? Kenapa tidak dari sekarang? Memang ada kawan2 bekas se-upm dulu atau rakan2 sekerja di astro yg kadangkala mengeluh dgn bebanan kerja mereka di pejabat. Mereka asyik tertekan hari demi hari. Seolah-olah pekerjaan mereka itu suatu beban terpaksa yg sgt berat utk mereka lakukan kerana tiada pilihan lain atau sudah terikat dgn tanggungjawab berkeluarga. Ya! Sekiranya mereka berhenti, mereka akan menutup periuk nasi sendiri. Lalu setiap hari mereka akan menyimpan cita-cita spt saya dahulu iaitu aku akan lakukan apa yg aku suka bila dah bersara/pencen. Yg sebenarnya tidak masuk akal.

Cuba anda fikir semula, maksud bersara dr Kamus Dewan di atas. Dan cuba anda bayangkan di usia 55 tahun, adakah saya sanggup pergi ke MPH, Kinokuniya atau Borders utk mencari buku2? Atau pergi ke pawagam utk menghadiri prebiu atau tayangan filem terbaru di pasaran? Atau menulis blog ulasan filem? Mungkin ya dan tidak kan? Quote itulah juga yg mencabar diri saya utk melakukannya sekarang! bukan menunggu apabila saya berumur 55 tahun! Moral cerita ini ialah buat apa yg anda suka sekarang! BUKAN esok, lusa atau selepas bersara!

Rabu, 6 Jun 2007

jangan tidur lagi [pt.1]

Salaam..

Sabtu, 28 Mei lalu, saya menyaksikan keduanya beraksi live di Studio NTV7 utk rakaman episod 1 & 2 Jangan Tidur Lagi bersama a & a.. sebenarnya byk yg saya perhatikan, snap-kan & ingin kongsikan perihal di belakang tabir.. tapi biarlah dahulu.. anda saksikan sendiri di TV3 mlm ini tayangan perdananya pukul 11:00 mlm! Secara peribadi, saya dpt katakan bahawa talkshow mereka berdua ini.. KELAKAR GILER!

Sidang media:
UtusanMalaysia
BeritaHarian
thestar
mSTARonline
forumCARIcom

p/s: katakan pendapat anda selepas menonton prog ini di sini & www.myspace.com/azwanhajiali

ref: sudoku