Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2007

BUAL SANTAI: ajami & taufik batisah

PART 1 PART 2 PART 3 Salaam.. Inilah yg dikatakan nasib! Lain yg kita rancang, lain pula yg jadi!.. Khamis lepas saya terima sms dari Silverose lagi sekali. Kali ini bukan jemputan utk meroyan kat RADIO24 macam yg lalu. Tapi pelawaan samada saya hendak mewawancara Taufik Batisah selepas dia bersiaran langsung di RADIO24!.. Saya mulanya agak keberatan kerana saya belum membeli cd album pertama Taufik utk pasaran Malaysia! Nanti takut juga ala2 tak cukup informasi tapi gatal nak interview artislah kan? Huhu!.. Namun bila memikirkan bahawa ia satu peluang yg mungkin sukar saya dapat lagi di masa akan datang, saya kata: "Ok! but i kena beli cd dia dulu nak dengar lagu2 dia.." Maka petang tu jugak saya ke Central Market membelinya [review penuh - akan datang coz kena dengar seminggu dulu!] Pagi semalam janjinya saya akan diberikan peluang utk bersembang dgn Taufik Batisah semasa rehat utk siaran berita pukul 11:00 pagi. Taufik akan bersiaran mulai puk

film noir?

Film noir is a cinematic term used primarily to describe stylish Hollywood crime dramas, particularly those that emphasize moral ambiguity and sexual motivation. Hollywood's classic film noir period is generally regarded as stretching from the early 1940s to the late 1950s. Film noir of this era is associated with a low-key black-and-white visual style that has roots in German Expressionist cinematography, while many of the prototypical stories and much of the attitude of classic noir derive from the hardboiled school of crime fiction that emerged in the United States during the Depression. The term film noir (French for "black film"), first applied to Hollywood movies by French critic Nino Frank in 1946, was unknown to most American film industry professionals of the era. Cinema historians and critics defined the canon of film noir in retrospect; many of those involved in the making of the classic noirs later professed to be unaware of having created a distinctive type

blogger @ radio24 - laporan

ajami: bla.. bla.. bla.. sm: la.. la.. la.. Salaam.. Saya bercakap kepada yang hendak mendengar. Namun tidak semua orang mahu bertanya dan mampu menjawab. Pengalaman ke-2 saya berada dalam konti radio kali ini memang mengujakan. Kali pertama dahulu saya jadi bidan terjun bila Mamat Khalid 'mengheret' saya sama ke dalam konti XFresh.fm untuk promosi Zombie Kampung Pisang . Jadi apa bezanya kali ini? Jemputan dari saudari Silverose iaitu salah seorang penerbit talkshow pada hari Rabu lepas benar-benar mengejutkan saya. Sultanmuzaffar juga mendapat pelawaan yang sama. Saya lekas menjawab "ya! saya terima nikahnya".. Namun setelah menerima e-mail susulan tentang tajuknya Penulis Blog dan Implikasinya saya agak rengsa. Maklumlah bila topik berkaitan dengan blogger, sudah tentu agak sensitif di akhir-akhir ini. 'penyalur' Essan yg petah & sporting Tapi bak kata orang kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai! Saya gagahi juga untuk ke san

blogger @ radio24?

Topik: Penulis blog dan implikasinya Tetamu/Blogger: Ajami Hashim & Sultanmuzaffar Tarikh: Sabtu 17 Nov '07 10:30 pagi Nama Stesyen: RADIO24 Alamat: 15th Floor, Wisma BERNAMA, 28 Jalan 1/65A,Off Jalan Tun Razak 53300 Kuala Lumpur Frekuensi: 93.9 Mhz Website: http://www.radio24.com.my PAUTAN ASAL: BERNAMA 02 November, 2007 11:26 AM Ada Apa Dengan Blogger? Oleh Soraya Jamal KUALA LUMPUR, 2 Nov (Bernama) -- Baru-baru ini umum telah menyaksikan pilihan raya kampus diadakan di universiti-universiti awam tempatan. Meskipun bukan baru, apa yang menarik kali ini ialah penggunaan laman web sebagai salah satu platform untuk berkempen dan berpolemik. Apakah trend ini akan muncul juga semasa pilihan raya umum yang akan datang. Apakah umum akan menyaksikan laman web dan blog menjadi "medan tempur", meskipun penulis blog atau 'blogger' seringkali dipertikai tentang peranan dan kredibiliti mereka. Tetapi apabila Majlis Tertinggi Umno menyuarakan hasrat untuk melantik pe

tv writer?

REF: http://www.filmmaking.net/faq/answers/faq25.asp What is a treatment? A treatment is a narrative version of the story in a script, presented in story format, describing the main action with little or no dialogue. Many writers use treatments as a way of fleshing out their stories in narrative format to map out the flow of the action across the major scenes in the script before they start work on the dialogue. This way the writer can be sure that the story flows correctly before they commence the actually script. Most treatments are no more than 2-5 pages. TV WRITER? As tv writer, you're the person who'll spend the most time with your characters and their stories. If you're a movie writer, you'll be the one creating the world and then losing it - especially if, as usual, you're not the one asked to write the sequel, or even the shooting draft. If you're a tv writer, you can get to play in the world you and your fellow writers have created for as long as y

anuar zain buktikan jualan album!

Salaam.. Malam tadi, saya menghadiri majlis hari raya Anuar Zain bersama peminatnya di Hotel Parkroyal, KL. Banyak sungguh yg saya ketahui dari Anuar sendiri dan pihak pengurusannya; Rohila, Faizah & Kiera. Paling mengujakan semua peminat Anuar ialah penjualan album ini sudah melebihi 20,600 unit dlm masa 2 bulan shj! Siapa kata orang Malaysia tidak membeli? tidak menyokong? tidak meminati? artis2 tempatan? Kenapa album ini mampu selaku itu walaupun dlm kemelut kononnya industri muzik negara seberang menguasai pasaran dan media elektronik di sini? Ada juga yg menyalahkan gejala cetak rompak yg semakin berleluasa terutamanya mp3 haram di internet. Pd pendpt saya, fakta penjualan album ini membuktikan bahawa peminat seni suara tanahair sudah pandai, mahir, arif dan rasional utk membeli sesuatu produk yg memang berkualiti tinggi regardless apa yg lainnya cemuh atau perlekehkan! Apa kata kamu? Sebelum ini saya prejudis! Dengan HANYA mendengar beberapa kali sejurus membeli album ANUAR

1957 Hati Malaya - 2 dalam 1

http://www.1957hatimalaya.com/ RUJUKAN: STORY by Robert Mckee [ms.83 & 84] Historical Drama - History is an inexhaustible source of story material and embraces every type of story imaginable. The treasure chest of history, however, is sealed with this warning: What is past must be present. The best use of history, and the only legitimate excuse to set a film in the past and thereby add untold millions to the budget, is anachronism - to use the past as a clear glass through which you show us the present. Many contemporary antagonisms are so distressing or loaded with controversy that it's difficult to dramatize them in a present-day setting without alienating the audience. Such dilemmas are often best viewed at a safe distance in time. Historical Drama polishes the past into a mirror of the present. Biography - this cousin to Historical Drama focuses on a person rather than an era. Biography, however, must never become a simple chronicle. That someone lived, died, and did i

lelaki ini - anuar zain [versi ajami RE-EDIT]

Salaam.. youtube ini versi RE-EDIT >> 'moving slide'.. yg asal agak 'kaku'.. semlm 'rumah terbuka raya' saya tapi TIADA gambar utk dikongsi kerana ianya eksklusif & peribadi utk yg sudi datang beraya dgn kami sekeluarga.. kerana kadangkala yg seronok itu lebih baik hanya disimpan sbg kenangan bukan di dlm kamera digital atau internet!.. terima kasih kpd kamu yg ada dan semoga berjumpa di raya tahun depan kpd kamu yg tiada.. dlm ramai2 tetamu yg dtg, seorg kawan yg sudah lama tak berjumpa, bertanya: kawan: aku baca blog kau! saya: ??? kawan: apa yg seronoknya? saya: kawan2 baru di alam maya! kawan: yg tak seronok? saya: jumpa diaorang di alam nyata! kawan: ??? saya: tak sama!.. macam kita.. dah bertahun tak jumpa, aku masih kenal kau! kawan: ??? saya: diaorang pulak, kadang2 sebaliknya! kawan: ??? saya: tapi aku tetap suka tulis blog.. kawan: ??? saya: sebab itulah yg seronok dan tak seronok.. kawan: ??? saya: oii! nak tambah nasi impit?

3 drama arahan osman ali

Salaam.. Ia adalah adaptasi dari cerpen [short story] ke layar-tv. Sejauh manakah isi & rasa sebenar tulisan asalnya oleh ketiga-tiga cerpenis berjaya 'dihidupkan' oleh pengarah tersohor tanahair - osman ali? Sama-sama kita tunggu, saksikan & nilai sendiri nanti. ARAHAN: Osman Ali [Nuansa Sdn. Bhd.] SALURAN: TV9 [3 minggu siaran - 2 episod/seminggu utk setiap cerita] CERPEN 1: KERANA AYAH [oleh Siti Norbaizura Rahim] TAYANGAN: 9 & 10 NOV SINOPSIS: Mengisahkan seorang gadis remaja bernama Intan yang memiliki segulung ijazah tetapi tetap bertegas mahu membantu kerja2 ayahnya di bidang penternakan lembu. Apatah lagi setelah usia ayahnya yang sudah tua dan kurang sihat maka inilah masanya Intan perlu membantu dan berkorban. Namun begitu kehendak Intan di bangkang keras dan disindir oleh Helmi teman lelakinya. Pada masa yang sama Intan juga mendapat tawaran kerja sebagai eksekutif dan ditolaknya mentah2. Helmi dan Intan berpisah seketika. Hari be