Sabtu, 15 November 2008

'Friso Brings My Family Out'

iklan terlampau untuk memenangi percutian ke Disneyland Hong Kong!



website: Nuffnang Malaysia

Family Day ialah momen rehat sebentar yang berharga untuk sebuah keluarga! Apatah lagi di zaman moden kini dimana ibubapa yang berkarier selalunya menghabiskan hampir sebahagian besar waktu seharian di tempat kerja hari Isnin hingga Jumaat. Lalu bila pulang ke rumah mungkin sudah agak kepenatan cuma sempat berkata "Selamat Malam Sayang" lantas anak-anak sudah pejamkan mata terlena. Esok hari rutin yang sama berulangan lagi dan lagi. Cuma mungkin hujung minggu sahaja ruang dan sembang dikongsi dengan mereka. Bagaimana pula situasi saya yang bekerja shif? Kadangkala saya kerja siang, adakalanya malam hari. Itu belum lagi bila jatuhnya hari kerja saya di hujung minggu. Si comel hanya sempat berkata "Bye Bye Papa!" lalu saya balas dengan lambaian dan senyuman dari tingkap kereta. Betul! Bila pulang ke rumah, melihat raut wajah mereka sahaja sudah mampu untuk meredakan sedikit penat. Juga memberi erti kenapa saya mesti bekerja? Sudah tentu untuk mereka. Susu jenama Frisolac yang sedari bayi hingga sekarang Friso Gold 4 mereka minum itu mesti dibelikan. Pakaian yang lusuh harus diganti juga bila ada sale. Itu belum lagi kereta mainan untuk si adik dan basikal yang sudah tercabut tayarnya minggu lepas untuk si abang perlu ditukar-gantikan. Saya seringkali kata "tunggu bonus hujung tahun Papa akan belikan yang baru". Dan percayalah bahawa janji sambil lewa sebegitu akan sentiasa tersemat di ingatan mereka. Sesekali bila cuti jatuh pada hujung minggu, saya pasti bawa ke kolam Taman KLCC atau melayan mereka di kedai game di pasaraya. Begitulah agaknya putaran hidup saya, isteri dan anak-anak waktu ini. Sejujurnya jauh di sudut hati saya, memang rasa tidak puas membelai rambut dan mendengar cerita petah dari mulut mereka. Namun saya bersyukur Alhamdulillah kerana hidup kami bahagia dan ceria sepanjang masa walaupun ada ketikanya mereka menangis bila terlebih bergurau-senda. Semoga suatu hari nanti bila mereka sudah dewasa, semua kisah suka-duka itu akan jadi kenangan manis dan jenaka semasa bercerita kepada anak-anak mereka pula. InsyaAllah. Maka kalau ada Family Day yang seistimewa seperti 'Nuffnang Friso Family Day Out' ini sudah tentulah saya dan isteri mahu raikan bersama mereka.. anak-anak saya.. abang dan adik..


In this hectic modern world, Family Day would be the best moment for all of the families to spend their time together. Feeling all tired after a day in the office, usually for parents the most they could do is just to say "Goodnight my dearies" while their children are already having fun in their sweet la-la land. The same thing will be repeating again throughout the week and weekend is the only period when they can talk, and share a quality time together but what about me? Who is now working under shift hours? Sometimes I'll be working during the day, and sometimes during the night. And when I have to work on the weekends, oh man! That would be one of the most depressing times to me because it means, my babies could not spend the time with their dad unlike some of their friends could. "Bye Bye Papa!" is the only thing they could do and I could just give a wave reply from afar with a smile on my face. When I come home, seeing their faces can definitely brighten up my day. Sometimes I wonder, why do I even need to work? In that particular moment, when the thought has sneaked into my brain, I will realize, I'm doing this for them, my beloved babies. Since they were infants, Frisolac has been their source of energy and now, Friso Gold 4 so I must have that for them because I only want the best. Old clothes need to be changed, and broken toys have to be replaced. When the Abang (my eldest) comes to me and asking for a new bicycle because the old one has broken apart, I would just say, "When I get my end year bonus, I will replace it for you". Those simple promises will last in their mind and when the time comes, I am the one who will be reminded for the all promises I have made. How lovely. When it's my turn to have the weekend off, I will bring them out the KLCC Park, to the game machines in the malls and many other places. But those chances won't come easily. I guess, that is the cycle of life my family and I have to get used to for now. Deep in my heart, I long to listen to every of their stories, to put them to sleep, and to see them laugh and cry because those moments will pass as time goes by. I thank Allah for all the blessings he has given to me and my family although sometimes the bumpy road can make us cry and cringe. May all the bittersweet memories that we've had as a family be shared by my children as a wonderful story for their children. InsyaAllah. So if there is a special Family Day like 'Nuffnang Friso Family Day Out', of course I would love to have the chance to celebrate the day with my loving wife, and my two beautiful babies, Abang and Adik, because they means everything to me. My heart and soul. *translated by: adiluqman.blogspot.com


Awal Amien Ajami (adik-3) & Aliff Eiman Ajami (abang-6)

p/s: yaaa! gua nak menang percotian ke disneyland hong kong!
p/s/s: ptg semlm gua pegi prebiu los & faun yg kelakar yaa amats! congrats afdlin shauki coz buat tali usus perut gua hampir nak tebelit2 ketawa berdekah-dekah kah kah kah! rebiu gua later2 lah k!

14 ulasan:

razor berkata...

mcm nak kawen je bila bc org citer pasal anak2...

hihi

miezi berkata...

sweet la papa ni..Eheh

ku E berkata...

eh... do i know you? search for 'estet' in my blog and you will know ;)

Tanpa Nama berkata...

bila masa pulak meniaga mende ni?

cappuccino berkata...

tq 4 ur visit..alahai pandainye diorg ne..slumber jer..boleh jd plakon ne..byk betul filem2 baru ye..nmpk semuanye best2..hrpnye semua box office nt..

Redmummy berkata...

haahhahahaha!

weii, bagi ratu parenting malaya pi disney lah, korang amik tv.

kita tuko suka sama suka

hikss

weii tadi takde utube la ni ada plak, cepat je ko tambah kan

cii aaaa

Ajami Hashim berkata...

razor ~ cepat kawennn! cepat!

miezi ~ actually papa ni sweet & sour tiga rasa ok!

ku e ~ dah search tapi tak jumpa! nnti i search lagik skali!

anon ~ meniaga utk kepentingan anak2 takper ;-)

cappuccino ~ tQ bro! natural talent agaknya!

kakred ~ kasihanilah kami yg tak mampu ini! korang amik tv tgk disney channel pun sama gak kan? muahahaha! larrikkk!
btw, posting korang lagik meriah dgn gambar2 warna-warni siap ada para-gliding bagai! tabikkk ratu parenting malaya!

p/s: youtube gigih ok! wakakaka!

deennasour berkata...

kah kah kah...tak boleh blah~
siap ada TUT~ lagik..

Ajami Hashim berkata...

deen! untuk mengelakkan dari sebarang kontroversi kerana mengeji jenama susu lain okkk! wakakakaka!

amy ikram ismail berkata...

anak ko mcm Upin dan Ipin la.. hehehe

Umi Mia berkata...

hehehe...sweet jer...alamak..camno ni idea yellek....dah lah trak minum friso gold..huhuhuhu

wénkt berkata...

sah sah menang
selamat ke disneyland

nanti wan buzz nuffnang tu
biar pilih pakcik ajami

cayalah

P/S: belum ada anak untuk tulis citer, citer anak ikan dia reject kan?

Ajami Hashim berkata...

amy ~ erk? bulih la wat animation ber-cgi nih! wakakaka

umi ~ kompem kau dpt gak! jumpa kat sana k ;-)

wenkt ~ citer ank ikan menang bercoti dlm akuarium jer! muahahaha!

ku E berkata...

weiii... penat teman promote tau! hehee...

http://kueee.blogspot.com/search/label/estet