Rabu, 19 Januari 2011

BLACK SWAN (2010) ~ kau mampu?

Black Swan (2010) ~ kisah obsesi mengejar kesempurnaan sehingga melebihi kemampuan sewajarnya dan menjahanamkan diri sendiri ☺ ~ twitter.com/ajami_hashim

Jumaat, 14 Januari 2011

KHURAFAT (2011) ~ pegilah tengok bro!

@syafiqyusof pls ckp kat syamsul, KHURAFAT filem terbaik dia so far! *highly recommended! ☺♥ ~ @ajami_hashim (via twitter)

Keberjayaan filem ini kerana jujur untuk menyeramkan sebagai genre seram. Juga mempunyai jalan cerita dan penceritaan yang kemas. Kerja kamera dan runut bunyi yang bagus. Lakonan dan pelakon yang bersesuaian (Syamsul sendiri tidak terjerit-jerit seperti dalam filem-filem sebelumnya). Flashback oleh Johan di akhir filem (yang dalam hutan tu) antara babak flashback dalam filem tempatan yang tidak redundant dan betul-betul sebagai plot poin cerita (sendi) yang menghuraikan semua persoalan konflik ceritanya bukan sekadar untuk memanjangkan cerita ajer. Kelemahan mungkin dari segi kualiti dubbing yang kadangkala sedikit 'out-of-sync' bergantung kepada kepakaran pelakon semasa proses dubbing. Juga kedengaran flat atau dynamic sound-nya kureng skit walaupun sudut kamera berurutan dari posisi yang berbeza-beza..suntingan dan kamera gerak kiri-kanan-depan-belakang-atas-bawah, tapi aku dengar dialognya ala-ala mono-sound ajer. Aku sarankan Syamsul supaya cubalah penggambaran filem rakaman bunyi langsung (direct sound) di masa akan datang untuk lebih wow! Yes..aku suka ini filim!..dan serius aku sampai sekali-sekala bukak spek semata-mata sengaja 'nak blurkan' visual aku sebab seremmm ya amatsss! :-)

Rabu, 12 Januari 2011

ASTRO FIRST ~ mulai 13 Januari 2011

*dipetik dari: http://www.astro.com.my/mediaroom/articles/art_3651.html

Kuala Lumpur, 11 January 2011 – Malaysians will no longer have to endure long ticket-counter queues and traffic jam whenever they want to catch a movie at the cinema, when Astro’s latest movie-on-demand service, Astro First becomes available on 13 January on the Astro platform. Astro customers will soon be able to watch the latest cinema titles within two weeks after the cinema release, in the comfort of their homes at an affordable price.

Astro First, a first of its kind movie-on-demand service, will debut on Astro Channel 480 on 13 January 2011 with three big movie titles - Aku Masih Dara, Damping Malam and Ngangkung. The service promises affordability, convenience and enhanced family time for Astro customers. Astro customers can look forward to upcoming movie titles like Hikayat Merong Mahawangsa, Hantu Kak Limah Balik Rumah

KongSi, Kembar Siang, Tolong Awek Aku Pontianak, Senjakala, Sini Ada Hantu as well as other popular regional movies titles in the next few months.

Astro First affords three key consumer benefits, which are :

1. Freshest movie titles as early as two weeks after their big screen debut on Astro First

2. Convenience - watch the Astro First movies in the comfort of your home when and how often you want to with your family and friends.

3. Value for money. At RM15 per movie, instead of paying RM40 to RM60 for a family of 4 at the cinemas, Astro First is truly value for money. In addition, the 32 different viewing times for each movie, gives you the convenience of watching it at your leisure, for as many times possible within 48-hours upon purchase.

Henry Tan, Chief Operating Officer of ASTRO said, “Astro aims to bring the future of entertainment right into Malaysian homes. Astro First is the first-of-its-kind service, it is entertainment history in the making. With Astro First, you can enjoy the latest movies, just premiered in Malaysian cinemas, in the comfort of your own home. By proactively negotiating with studios and production houses, we are able to bring the latest movies onto the Astro platform, offering an unmatched value proposition of bringing the cinema right into our customer’s homes.

Beyond delivering a new movie experience to our 3 million customers, Astro First has another equally important mission – that of broadening the distribution of movies and allowing an extended viewing period beyond the cinema time frame. Astro First also gives local movie producers never-before access to such a broad Malaysian audience base. With Astro First, movie-lovers who are residing in the areas with limited access to cinemas, can now enjoy and show their support for local movies. In short, Astro First will spur the economics of the local film industry.”

Tan adds, “We believe Astro First gives the platform to promote local creative content among a wider Malaysian audience. We are confident that the success of local titles on Astro First will see international and regional players joining us to change the game of movie distribution in Malaysia.”

3 Easy Steps to enjoy Astro First

It is very easy to purchase your favourite movie on Astro First. Go to the Astro First portal on Astro Channel 480 and;

1. Press the blue button on the Astro remote to select the movie(s) of your choice.

2. Press the blue button again to confirm your order.

3. 13-digit SMS code will be generated on the TV. SMS BUY [13-digit code] and send to 32999. Example: BUY 1234567891234

You will receive an SMS confirmation on your order and the movie will be available for viewing within 5 minutes. Every purchase will be charged to the customer’s regular bill. Normal telco charges will apply for the SMS. For more information, visit:

http://www.astro.com.my/astrofirst/
budiey.com

Sabtu, 1 Januari 2011

aku yang asing (2011)

Salaam..
entri ini aku tulis dalam kereta sambil memanaskan enjin kereta. juga sambil memainkan cd hujan yang baru kubeli tahun lepas, maksud aku semalam. tajuk lagunya ialah 'aku yang asing' yang sungguh sentimental sedap tapi aku bukan nak promosikan cd ni tapi memang sedap sangat lagu ni sampai aku jadikan tajuk entri. oh ya aku memanaskan enjin kereta di tempat letak kereta di sekitar pejabat kerana aku kerja malam tadi walaupun orang ramai sebok tengok bungapi tapi aku tengok bungapi di kaca tv pejabat sahaja. entri ini ialah tulisan aku menggunakan blackberry dihantar melalui email ke blogger.com buat pertama kalinya eh kali ke-3 sebab 2 entri sebelum ini melalui blackberry juga. canggih kan kehidupan sekarang? dalam kereta dalam jamban dalam kantin dalam katil boleh sahaja menulis entri blog. kesimpulannya mulai tahun ini blog yang kau baca ini akan berubah mengikut perasaan dan kesempatan yang aku ada sahaja. hidup ini terlalu singkat untuk terlalu serius kan? selamat tahun baru kepada semua pembacaku muahhh! :)

aku yang asing ~ hujan
wangi kau lalu wangi bagaikan oh bunga kau tak kenali aku yang selalu perhatikanmu berseri bagaikan bintang ku tak mahu kau kan hilang di waktu siang biar pun aku yang asing selalu memikirkanmu ku percaya cinta itu memang buta harap kau sudi mendengar deruan janji jiwaku melalui lagu ini ohh untukmu

pembelian akhir 2010 ialah cd @hujanband lonely soldier boy ♥
Sent via BlackBerry from Maxis