Rabu, 7 Mei 2008

CONGKAK ~ naratif merayau-rayau!


ref: sinemamalaysia

Salaam & hi..

Sesebuah filem seram dibikin utk 'menakutkan' penonton sbg hiburan tetapi seandainya ia berjaya 'meng-terkejutkan' dgn muzik latar bang! bang! bang!.. maka penonton mungkin ketawa kecil atau akan mencarut dlm panggung! Itu baru pasal bunyi-bunyian, belum lagi sekiranya ada special-effect mcm Power Rangers!.. mungkin penonton yg ketawa sikit2 akan jadi terbahak-bahak! Oh! Saya lupa, selalunya saya akan mengulas filem dari sudut naratif shj bukan pasal runut atau sfx.. ops!

Congkak bercita-cita besar!.. sgt besar sehingga terabaikan perihal paling sebesar alam iaitu utk 'bercerita'.. betul! Congkak ada naratif asas tapi ia merayau-rayau!.. mcm org main cuit & lari.. cuit & lari.. cuit & lariikkk!!!.. bukaan filem ini mcm dah ok ok dgn flash-backstory psl sejarah sambil lewa tentang permainan congkak TAPI lepas itu?.. naratifnya mula main2 seolah rentetan kisah getah elastik yg di-stretch-kan selama lebih 50 minit mencari Lisa! Lisa! Lisa!.. [ya! aku kira kat cellphone timer tau!].. dan paling saya turn-off bila di akhir cerita, watak Pak Tua sbg deus-ex-machina!..



p/s:
- sila tonton vcd/dvd/vhs filem RAHSIA (1987) arahan Othman Hafsham sbg galang-ganti sekiranya anda kecewa!
- sila klik komen2 @ CARI.COM

1 ulasan:

Megat Eusofe berkata...

huik
anak arab ??
anak malaysia tu lagi tepat kot
hohohohohoho


muka macam penyeludup belacan ke baghdad pun ader

lalalalalalalaa